Ekonomi Türkiye uluslararası arabulucu olabilir

Türkiye uluslararası arabulucu olabilir

16.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Türkiye’deki iş ve yatırım ortamı küresel ekonominin yenilikçi alanlarını barındırmakta ve bu yönde gelişmek için de uygun” dedi.

Türkiye uluslararası arabulucu olabilir

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Türkiye Milli Komitesi ve ICC Milletlerarası Tahkim Divanı işbirliğiyle “ICC Türkiye Tahkim Günü” Uluslararası Tahkim Konferansı gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Konferansta konuşan Pekcan, son yıllarda, Türkiye’deki tahkim altyapısını geliştirecek bazı yasal gelişmeler olduğunu anlatarak, bunlardan birinin de arabuluculuk sistemi olduğunu hatırlattı. Ticari alacaklardan doğan uyuşmazlıklarda arabuluculuğun bir şart olarak gündeme geldiğini ifade eden Pekcan, bu düzenlemenin de Türkiye’deki alternatif uyuşmazlık çözüm yollarının yaygınlaşmasına önemli katkı sağlayacağına inandığını dile getirdi.

Destek sürecek

Türkiye’de uyuşmazlıkların alternatif yollarla çözümünün geliştirilmesinde, TOBB ve ICC başta olmak üzere özel sektör kuruluşlarının da aktif şekilde yol aldığını belirten Pekcan, kendilerinin de bu konuda destek olmayı sürdüreceklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Ruhsar Pekcan, çok farklı ve yenilikçi alanlarla karşı karşıya bulunduklarını, Türkiye’nin bu yenilikçi dönemde üretim, ticaret, hukuk alanında hızla uyum sağlama potansiyeline sahip olduğunu anlattı.

Bakan Pekcan şöyle devam etti:

“Türkiye, komşu ve çevre ülkelerde ve hatta daha farklı coğrafyalarda vuku bulan uyuşmazlıkların görülebileceği önemli bir çözüm merkezi konumuna gelebilecek tecrübe ve potansiyele sahiptir. Nitekim İstanbul Tahkim Merkezi ve İstanbul Ticaret Odası Tahkim Merkezi (İTOTAM) gibi kuruluşların varlığı da bu yönde önem arz etmektedir. Türkiye’nin uluslararası bir uyuşmazlık çözüm merkezi olması için bu paydaşların ortak hareket etmesinin faydalı olacağına inanıyorum. Tahkim konusunda uzmanlaşmış bir ülkenin yabancı yatırımlar açısından da çok daha cazip olacağını biliyoruz.”

Eğitimler düzenlenecek

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu konferansta şunları söyledi:

“İhracatçı ve ithalatçıların hak ve yükümlülüklerini açıkça belirten, uluslararası standart kurallar bütünü, Incoterms 2020 yılında yenilenecek. ICC Ticaret Hukuku ve Uygulamaları Komisyonu tarafından yenilenme çalışmaları yapılan Incoterms 2020, ICC Türkiye tarafından, ülkemiz iş dünyasının hizmetine sunulacak ve konuya ilişkin eğitimler düzenlenecek.”