Ekonomi Türkiye’ye yatırım için büyük ilgi var

Türkiye’ye yatırım için büyük ilgi var

16.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bakan Berat Albayrak’ın bugün yabancı yatırımcılarla telekonferans yoluyla yapacağı görüşmeye, ilk önce 1000 civarı katılım beklenirken 3 binin üzerinde katılım talebi geldi.

Türkiye’ye yatırım için büyük ilgi var

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın bugün yabancı yatırımcılarla telekonferans yoluyla gerçekleştireceği görüşmeye, 3 binin üzerinde katılım talebi geldi. Telekonferans, Türkiye saatiyle 16.00’da, New York saatiyle 09.00’da yapılacak. Yabancı yatırımcılarla ilk telekonferans görüşmesini gerçekleştirecek olan Albayrak, son ekonomik gelişmelerin ardından küresel yatırımcılara mesajlarını doğrudan iletecek.

Haberin Devamı

Telekonferansa ilk önce 1000 civarı katılımcı beklenirken, 3 binin üzerinde yabancı yatırımcı kayıt yaptırdı. Bu sayının, bugün daha da artması öngörülüyor.

Rus alternatifi

Albayrak’ın ABD, Avrupa ve Ortadoğulu yatırımcılarla doğrudan temas kuracağı toplantıyı Citi, Deutsche Bank, DOME ve HSBC düzenleyecek.

Türkiye’nin önümüzdeki dönem bir diğer alternatifi de Rusya’yla işbirliği olacak. Rusya Yatırım Fonu (RFPI) ve Türkiye Varlık Fonu işbirliğinin bir süredir çalışma yürüttüğü belirtildi. Buna göre Türkiye ve Rusya, iki ülke arasında büyük projeler, ticaret ve yatırım ortaklığı yapacak. İki ülkenin 3. ülkelerde ortak yatırımı da gündemde. Enerji, bilgi teknolojileri ve sağlık, ilk plandaki projelerden. İki ülke arasındaki ticaretin dolar kullanılmadan yapılabilmesi için ne gibi kambiyo çalışmalarının yapılabileceği de ayrıca gündeme alındı.

Haberin Devamı

‘SWAP’ HAMLESİ VE AB HAVASI DOLARI DÜŞÜRDÜ

TL’de son dönemde yaşanan sert değer kaybını durdurmak adına BDDK ve TCMB başta olmak üzere atılan adımların ardından oluşan iyimser havaya ek olarak AB ile ilişkilerin kuvvetlenebileceği öngörüsü ve dün BDKK’nın swap adımını daha da kuvvetlendirmesiyle dolar/TL 5.75’i gördü.

Reuters’a konuşan bankacılar TCMB’nin pazartesi gününden beri repo ihalesi açmayarak bankalararası piyasada gecelik faizi politika faizinin 150 baz puan üzerinde yüzde 19.25 seviyesinde oluşturduğuna dikkat çekiyor. Ancak bankacılar bugüne kadar atılan adımların yanı sıra BDDK’nın dünkü adımının piyasalardaki iyimserlikte ana belirleyici olduğunu belirtiyorlar. BDDK daha önce yüzde 50 ile sınırladığı swap işlemlerinin özkaynak toplamına oranını bugün yüzde 25’e indirdi.
Pazar gününü pazartesiye bağlayan gece illikit piyasalarda 7.2400 seviyesini test ettikten sonra yönünü aşağı çeviren ve önceki gün Türkiye piyasalarının kapanış saatlerinde 6.55 civarında işlem gören dolar/TL dün 5.7503’e kadar geriledi.
Dolar/TL daha sonra 6.15 civarında seyretti.

İŞSİZLİK YARIM PUAN İNDİ

Türkiye’de işsizlik oranı, mayısta geçen yılın aynı ayına göre 0.5 puan azalarak yüzde 9.7 oldu. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 89 bin kişi azalışla 3 milyon 136 bin kişi olarak kayıtlara geçti. İşsizlik oranı, mayısta bir önceki aya göre ise yüzde 0.1 arttı.

Haberin Devamı

Ekonomist Haluk Bürümcekçi, işsizlik oranındaki değişimin mevsimselliğin gerektirdiği belirgin düşüş yerine yükseliş gösterdiğini ifade ederek, işsizliğin mevsimsel olarak yükseleceği bir döneme girildiğini söyledi. Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı, işsizlik oranının mayısta yüzde 9.6’dan yüzde 9.7’ye ılımlı yükselse de, mevsimsel düzeltilmiş olarak son 3 aydır yükselişte olduğunu söyledi.