Türkiyede diyetisyen olmak ve iş imkanı

Türkiye’de diyetisyen olmak için ne okunmalı?

Mezun olduğum günden bu yana geçen süre içerisinde sosyal medyayı ve dijital mecraları bilimin etik kuralları sınırları içerisinde etkin olarak kullanmak isteyen bir diyetisyenim. Bu durum haliyle beslenme ve diyetetik bölümünü okumak isteyen veya bu bölüm hakkında bilgi sahibi olmak isteyen genç kardeşlerimizden mailler mesajlar ile merak ettiklerini sordukları ve cevap aradıkları bir kitle ile ile bir araya getirdi beni. Merak edilen konu ise Beslenme ve Diyetetik bölümünü okumak isteyen genç kardeşlerimizin YDS sınavından sonra veya sonuçları açıklandıktan sonra sordukları konular oluyordu.

Haberin Devamı

Onların merak ettiği soruları aşağıda sıralayıp cevaplamak istiyorum;

1.Diyetisyenlik bölümü kolay mı?

Her bölümün tabi ki de kendine göre zorluğu var lakin diyetisyenlik bölümü öyle yata yata geçebileceğiniz bir bölüm değil. Çünkü her şeyden önce insan sağlığını birinci dereceden olumlu veya olumsuz etkileyebilecek bir bilimin yani "Beslenme ve Diyetetik" biliminin en önde gelen lider mesleğine sahip olacaksınız. Bu yüzden kolay değil ama bu bölümü kazanabilecek kadar başarılı iseniz o bölümü bitirebilecek zekaya sahipsinizdir. O yüzden korkmayın mesleği sevip sevemeyeceğinizi tartın ölçün bence.

2.Diyetisyen veya Beslenme ve Diyetetik bölümü dersleri nelerdir?

Öncelikle Fen bilimlerine meraklı ve hakim olmanız gereken bir bölüm çünkü Beslenme ve Diyetetik bölümü Temel Kimya ve Organik Kimya gibi Temel dersleri barındırdığı gibi Beslenme Biyokimyası Gıda Mikrobiyolojisi gibi mesleki Fen Bilimleri Deslerinide barındırır. Ayrıca üniversiteden üniversiteye değişmekle beraber Anotomi 1-2, Fizyoloji 1-2, Patoloji 1-2 gibi sağlık bilimleri fakultelerinde gördüğünüz sağlık bölümlerini kapsayan temel dersleride müfredatında barındırır. Özellikle üniversite yıllarınınızın sonuna doğru ise daha çok Ünvanınızı kazanmanızı ve diğer sağlık ve gıda ziraat gibi bölümlerden sizleri ayırt eden Toplu Beslenme Sistemleri 1-2, Anne Çocuk Beslenmesi 1-2 ve Tıbbi Beslenme Tedavisi 1-2 gibi Kredisi Yüksek En Önemli dersleri alıp 1 yıl boyunca sürecek olan uzun soluklu ve teoride öğrendiğiniz bilgilerinizi pratik edebileceğiniz zorunlu stajlarınıza çıkmaya başlarsınız. Sayamadığım zorunlu veya seçmeli olarak birçok kültür ve mesleki dersleri içerisinde barındırmaktadır ama bu Temel dersler hariç bazı derslerde üniversiteden üniversiteye ders sayısı kredi sayıları değişebilmektedir.

Haberin Devamı

3.Diyetisyen iş imkanı?

Diyetisyenler öncelikle iş imkanı açısından diğer meslek gruplarına nazaran benim gözümde hem daha şanslı hemde daha şansızlar. Bunun nedeni işimkanları her meslek grubunda olduğu gibi Beslenme ve Diyetetik bölümü öğrencilerinin Mezun sayılarında oluşan artış nedeniyle olumsuz yönde etkilemiştir. Şöyle örnek vermek gerekirse kısa süre önce bir proje için sekreter ve Diyetisyen iş ilanı verdik 1 ay içerisinde 3 sekreter başvuru yaparken 1 Hafta içerisinde toplam 300'e yakın iş başvurusu aldı ve diğer bir acı yanıda Google aramalarında üst sıralarda bulunmayan türkiyede pek tercih edilmeyen bir iş ilanı sitesinden ve hiç bir maaş ücreti belirtilmemiş olmasına rağmen böyle bir başvuru geldi . Yani Meslekte Hollywood sendromuna yakalanmayacaksanız yani mezun olur olmaz dünyanın parasını kazanacam herşey çok kolay olacak beni kapış kapış kapacaklar gibi düşüncelere kapılmayacaksanız sabırlı ve azimli sürekli mücadele etmekten bıkmayacaksanız evet bu meslek sizin için iyi bir meslek.

Haberin Devamı

4.Diyetisyen kliniği nasıl açılır?

En çok Karşılaştığım sorulardan biride “Nasıl açtın kliniğini?” Öncelikle Türkiye Diyetisyenler Derneğine kaydımı yaptırdım bu benim için önemliydi sizin içinde önemli olsun. Diğer izlediğim adımda kliniğe uygun bir işyeri bulmaktı şartlar elverişli olmalıydı. Şartları açmak istediğiniz adresin bağlı olduğu Belediyenin iş yeri açma ruhsatı işleri ile ilgilenen birimiyle görüşebilirsiniz. Bir sonraki adım ise tecrübeli bir mali müşavir danışmanlığı eşliğinde mali kaydı yaptırmak. Sonraki adımlar yapmak istediğin işin şekline ve hacmine göre değişmekte ama standart bir yapıdaki klinik için izlenemesi gereken adımlar hemen hemen bu kadardır. Eğerki kendinize ve mevcut kitlenize güveniyorsanız düşünmeden cesaretinizi toplayın derim…

Diyetisyen Yunus KAPAR

Beslenme ve Diyet Uzmanı

Diyetisyen Yunus Kapar


İletişim için

Mail: dytyunuskapar@gmail.com

Facebook



Instagram

Youtube

Pinterest

Linkedin