Gündem Türklerin yüzde 17’si obez

Türklerin yüzde 17’si obez

20.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye Obezite Araştırma Derneği, ‘Avrupa Obezite Günü’ kapsamında, hızla gelişen kilo sorununa karşı “Gelin obeziteye birlikte meydan okuyalım” sloganıyla toplantı düzenledi

Türklerin yüzde 17’si obez

Türkiye Obezite Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Volkan Yumuk, Türk Diyabet ve Obezite Vakfı Başkanı Prof. Dr. Nazif Bağrıaçık, Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz’ın yer aldığı toplantıda ayrıca gazeteci Yeşim Sert Karaaslan’ın kaleme aldığı “Obeziteye Meydan Okuyanlar” isimli kitabın tanıtımı da yapıldı. Obezitenin Türkiye ve küresel ölçekte yol açtığı sorunların masaya yatırıldığı toplantıda, son rakamsal veriler de paylaşıldı. Uzmanlara göre, obezite oranı dünya genelinde 1980’den bu yana iki misli artış gösterirken, 600 milyondan fazla yetişkin halihazırda obezite ile mücadele ediyor. Obezite yaygın olarak vücut kitle indeksiyle (VKİ) ölçülürken, 30 kilogram metrekare üstü olan kişilerin obez olarak tanımlandığı belirtiliyor. Obezite iş yaşamını da olumsuz etkiliyor. Obez kişilerin bazıları iş hayatında işe alınma, ücret ve terfi açısından ayrımcılıkla karşılaşırken, bu kişilerin ücretlerinin yüzde 6 daha düşük olduğu belirtiliyor. Obezite ve bağlı hastalıklar Avrupa’da ölümlerin yaklaşık yüzde 13’üne neden olurken, yeni tip 2 diyabet olgularının yaklaşık yüzde 80’inden de sorumlu. AB’de her yıl 78 bin yeni kanser olgusunun fazla kilo sorunundan kaynaklandığı tespit edilmiş durumda.

Haberin Devamı

Beşinci ölüm nedeni

Toplantıda obezite ve yol açtığı eş zamanlı hastalıkların tedavisi için 2010 yılında yalnızca ABD’de 316 milyar dolar harcandığı belirtilirken şu bilgiler aktarıldı: “Çoğu obez, obezitelerinin ciddi bir sorun olduğunun ve bunun kendi sağlığı üzerindeki etkilerinin farkında değil. Veriler, obezitenin yol açtığı eşzamanlı hastalıklara bağlı olarak dünya genelinde önde gelen ölüm nedenleri arasında beşinci sırada olduğunu gösteriyor. Obez veya fazla kilolu kişilerde tip 2 diyabet, kalp hastalığı, hipertansiyon, obstrüktif uyku apnesi ve bazı kanser türleri dahil, başka sağlık sorunlarının olma olasılığı daha yüksek. Bir yetişkinin obez olma olasılığı 1974’e oranla üç kat artmış durumda. Dünya genelinde obezite oranları erkeklerde yüzde 3.2’den yüzde 10.8’e; kadınlarda ise yüzde 6.4’ten yüzde 14.9’a artmış bulunuyor. Türkiye’de 6-10 yaş grubu çocuklar arasında hafif şişman ve kilolu olanların oranı yaklaşık yüzde 14.3. Türkiye’de obezite oranı yüzde 17. Kadınların yüzde 20.9’u, erkeklerin ise yüzde 13.7’sinin obez olduğu tespit edilmiş durumda. Uzmanlar tarafından hazırlanan obezite raporlarına göre 6-18 yaş aralığında 1 milyon 300 bin çocuk obezite sorunu yaşıyor.”

Haberin Devamı

Obezite diyabet ilişkisi

Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz ise obezite ve diyabet ilişkisine dikkat çekerken, Türkiye’nin diyabet karnesini şöyle açıkladı: “Diyabet, Türkiye’de çok yaygın. Her 100 kişiden 14’ünde görülme oranıyla Türkiye, Avrupa’da en yüksek diyabet görülme sıklığına sahip ülke durumunda. Ülkemizde 7 milyon diyabet hastası var. 2035 yılında bu rakam yüzde 70 artışla 12 milyona ulaşacak. Bundan 10 yıl önce diyabet görülme sıklığı yüzde 7.2 iken bugün yüzde 14’lere ulaşmış durumda. Toplam ilaç bütçesi 2017 için 23 milyar liraydı. Bunun yüzde 3.3’ünün diyabet ilaçları için yapılan harcama olduğu tahmin ediliyor. SGK’nın 2013 yılı raporuna göre, diyabet kaynaklı hastalık ve komplikasyon maliyeti doğrudan maliyetin 3 katından fazla.”