Tatil Tuz Gölü hakkında bilinmesi gerekenler

Tuz Gölü hakkında bilinmesi gerekenler

12.09.2018 - 12:01 | Son Güncellenme:

Tuz Gölü, Türkiye'nin tuz deposu olarak biliniyor. Ülkemizdeki en büyük ikinci göl olan Tuz Gölü, aynı zamanda Türkiye'nin doğalgaz deposuna da ev sahipliği yapıyor. Peki Tuz Gölü nerede? Nasıl oluştu? Önemi nedir? Detaylar aşağıda.

Tuz Gölü hakkında bilinmesi gerekenler

Tuz Gölü, coğrafya derslerinden de hatırlanacağı üzere Türkiye'nin en büyük ikinci gölü. İç Anadolu bölgesinde yer alan göl, adından anlaşılabileceği üzere tuz yoğunluğuyla ünlü. Türkiye'nin tuz ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan bölge kuşlar için de büyük öneme sahip. Son yıllarda kuraklıkla bağlantılı olarak hızla küçülen göl için çalışmalar da yürütülmekte. İşte Türkiye'nin tuz deposu Tuz Gölü hakkında bilmeniz gerekenler...

Haberin Devamı

Tuz Gölü hakkında bilinmesi gerekenler

Tuz Gölü nerede?
Tuz Gölü, Konya, Ankara, Kırşehir ve Aksaray'ın kesiştiği bir coğrafyada, İç Anadolu bölgesinde yer alır. Büyük bölümü Konya il sınırları içinde yer alan Tuz Gölü, 80 kilometre uzunluğunda ve 100 kilometre genişliğindedir. 1500 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahip olup Türkiye'nin en büyük ikinci gölü konumunda olan Tuz Gölü, görsel anlamda da muhteşem görüntüye sahip.

Tuz Gölü hakkında bilinmesi gerekenler

Tuz Gölü'ne nasıl gidilir?
Tuz Gölü'ne gitmenin en kolay yollarından biri Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçesinden ulaşmaktır. Başkentin merkeze en uzak ilçesi olan Şereflikoçhisar'dan Tuz Gölü'ne ulaşabilirsiniz. Minibüs ya da özel araçla bölgeye gelebileceğiniz gibi Konya'dan da göle ulaşım mümkün.

Tuz Gölü hakkında bilinmesi gerekenler

Tuz Gölü nasıl oluştu?
Tuz Gölü çevresindeki platolar arasına gömülmüş bulunan geniş bir tektonik çukurluğun en derin yerinde bulunmaktadır.. Bu çukurluk alandaki tektonik hareketlerle oluşmuştur. Tuz Gölü'nün içinde bulunduğu çukur bölge doğu, batı ve güneyden faylarla çevrilidir.

Haberin Devamı

Göle su getiren akarsular, yazın suları iyice azalan ya da tamamen kuruyan derelerdir. Bunlar Şereflikoçhisar'dan gelen Peçenek Çayı, Aksaray'dan gelen Melendiz Çayı, güneyden ve batıdan gelen İnsuyu, Karasu, Kırkdelik çaylarıdır.

Tuz Gölü hakkında bilinmesi gerekenler

Tuz Gölü'nün önemi nedir?
Türkiye'nin en büyük ikinci gölü olan Tuz Gölü, İç Anadolu bölgesinin ortasında yer alır. Göl, Türkiye'nin tuz ihtiyacının %40'ını tek başına karşılamaktadır. Bunun yanı sıra gölün altında Türkiye'nin en önemli doğalgaz deposu inşa edilmektedir.

Hazırlayan: İhsan Dindar