Tuzun Bilinmeyen Özellikleri

Haberin Devamı

Tuzun vücudumuz için yaşamsal bir etkisi bulunuyor. Ancak aşırı kullanımı da risk içerebiliyor. Tabii ki baharat olarak da mutfakların vazgeçilmezi... Peki, tuzun başka özellikleri de olduğunu biliyor musunuz?

Yorgun gözlere bire bir
Tuzun yemekte fazla kullanımı vücutta suyun tutulmasına neden oluyor dolayısıyla ödem hissi oluşuyor. Bu yüzden uzmanlar özellikle akşam yemeğinde az tuzlu beslenmek gerektiğini vurguluyorlar Ancak tuzun göz çevresindeki şişkinliğe faydalı olduğunun da iyi geldiğini belirtiyorlar. Tuzun içeriğindeki maddeler su dengesini düzenliyor ve fazla sıvının göz altında birikmesini engelliyor. Peki nasıl? Yarım çay kaşığı tuzu yarım litre sıcak suyun içine ekleyin. İki parça pamuğu bu suyun içine batırın ve kapalı göz kapaklarınızın üzerinde bekletin. Daha fazla etki için aynı uygulamayı birkaç kez tekrarlayın.

Ellerdeki kokuyu giderir
Soğan, sarmısak ve balık kokusu ısrarlı yıkamalara rağmen parmaklarda ve ellerde çoğu zaman istenmeyen bir koku bırakmaya devam edebiliyor. Özellikle dışarıda iseniz ellerinizdeki yoğun koku pek de hoş bir durum değil. İşte, size bu istenmeyen durumdan hızlıca kurtulmanız için bir ipucu: Ellerinizi hafif nemlendirdiğiniz bir tutam tuz ile iyice ovun, durulayın ve sonrasında ellerinizin kurumasını önlemek için mutlaka el kremi sürün.

Karıncaları uzak tutar
Karıncalar, özellikle balkon ya da verandaların kapısından dairenin iç kısmına girmeleri durumunda gerçekten zararlı olabiliyorlar. Ama aslında, onlardan kurtulmak için kimyasallara başvurmaya gerek yok, sadece biraz tuz yeterli: Sadece yoğun olarak göründükleri yerlere serpin. Karıncalar tuzdan hoşlanmaz ve tuz gördükleri bölgeden kaçınırlar.

Tenceredeki zorlu yemek artıklarını çözer
Sütü pişirirken taşırdınız ya da yemeğiniz tencereye mi yapıştı? İşte, bu zorlu lekeleri sadece deterjanla çıkarmak pek mümkün değildir. O zaman tencereye yapışmış süt ve yemek artıklarının üzerine bolca tuz ekleyerek suyla birlikte kaynatın. Kısa bir etki süresinin ardından bir sünger yardımı ile daha kolay temizlendiğini göreceksiniz. Üstelik tencereleriniz de eskisinden daha parlak olacak.

Kahve ve çay kalıntılarını temizler
Çay ve kahve fincanlarındaki kahverengi lekelerden kurtulmak bir süre sonra sadece bulaşık makinesiyle mümkün olmaz. Fincanlarınızı bu renkli lekelerden arındırmak için ya çok sert ovmak ya da sadece tuz yeterli olacaktır. Süngerin üzerine bir miktar tuz serpin, birkaç damla limon suyu ekleyin ve göze çarpan kalıntıları bu karışımla temizleyin.