Ekonomi Tweet at, sokak hayvanına mama ver

Tweet at, sokak hayvanına mama ver

20.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Ülkemizde son yıllarda başlatılan çocuk ve gençlere yönelik kodlama eğitimleri meyvelerini vermeye başlıyor. Türkiye Vodafone Vakfı’nın ‘Yarını Kodlayanlar’ projesi katılımcısı Kayserili çocukların geliştirdiği ‘mama makinesi’ bunlardan biri.

Tweet at, sokak hayvanına mama ver

Kayseri’den Serhat Seval ve Sudenaz Kınık isimli öğrenciler, gönüllü eğitmenleri Melih Tan mentorlüğünde aldıkları kodlama eğitimiyle sokak hayvanları için kodla çalışan bir mama makinesi fikri geliştirdiler.

Haberin Devamı

11 yerde var

Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, hayvanlara herkes yardım edebilsin, sokak hayvanları mamaya her an kolaylıkla erişebilsin diye geliştirilen bu fikri hayata geçirdiklerini söyledi. Süel, “İlk makineyi, pilot olarak seçtiğimzi Vodafone Zeytinburnu İstasyon mağazamızın önüne kurduk. Daha sonra İstanbul’da 5 noktada daha mama makinelerini devreye aldık. İstanbul’un ardından İzmir, Ankara, Adana, Erzurum ve Rizde de mama makinelelerinin kurulumunu gerçekleştirdik. Böylece Türkiye genelinde toplam 11 mama makinesine ulaşmış olduk” dedi.

Kodlarla çalışıyor

Kodla çalışan mama makinesiyle sokak hayvanlarına mama verebilmek için Twitter’dan #BuMamaBenden etiketiyle tweet atılmasının yeterli olduğunu dile getiren Süel, “Makine, mama kabı boşssa mama verecek şekilde kodlandı. Atılan tweet ile boş olan makine üzerinde dolum yapılıyor. Tüm lokasyonlarda mama makinesi dolu ise tweet sıraya alınıyor. Kap boşalınca, sıradaki tweet’le makine aktive oluyor ve kap mamayla doluyor. Zeytinburnu’na kurduğumuz ilk mama makinesi o kadar büyük ilgi gördü ki, 250 binden fazla tweet atıldı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Tweet at, sokak hayvanına mama ver

Seferberliğe dönüştü

‘Yarını Kodlayanlar’ projesinin son durağı ise Ordu oldu. Projeyle Ordu’da bugüne kadar 500’e yakın, Karadeniz Bölgesi’nde ise 6.500 çocuğa ulaşıldı. Enerji ve Tabii Kayanlar Eski bakanı ve Ak Parti Ordu Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Hilmi Güler ve Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Engin Tekintaş’ın katıldığı eğitimde 7-14 yaş arasında 23 çocuk, programlama hakkında fikir sahibi olurken, yaratıcılıklarını ortaya çıkaracak çalışmalar yaptı.

Hasan Süel, programı 2016 yılında başlattıklarını anımsatarak, projelerinin artık bir kodlama seferberliğine dönüştüğünü, üç yılda 40 bini aşkın çocuğa kodlama öğrettiklerini kaydetti.

Projeyi adım adım Türkiye’ye yaydıklarını dile ge getiren Süel, “Son durağımız Ordu oldu. Ordu’da bulunmaktan mutluyuz. Şehirde bugüne kadar 500’e yakın çocuğa eğitim verdik. Nisan sonuna kadar toplam 600 çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Tweet at, sokak hayvanına mama ver

‘Düşünen ve üreten bir Ordu gelecek’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanı ve AK Parti Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Hilmi Güler, gençlerin yeni nesil teknolojiyle donanmış olarak gelişimini sürdüreceğini belirterek, şunları söyledi: “‘Yarını Kodlayanlar’ benzeri programları hem yatay hem de dikey olarak sürdürmemiz lazım. Kodlama eğitimi alan 500 öğrencimiz için de dikey çalışma yaparak daha uzman çocuklar yetiştireceğiz. Şu anda Ordu’da 15 eğitmen yetiştiriyoruz. Bilgisayar oyunu yazabilecek bin genç yetiştirmeyi hedefliyoruz. Ordu’yu, ‘düşünen, üreten ve yarışan’ bir şehir yapmak istiyoruz”.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Engin Tekintaş da, dünyada yazılım sektöründe önde gelen ülkeler arasına girmek istiyorsak, yeni nesli bu yönde yetiştirmek gerektiğini vurguladı.

Tweet at, sokak hayvanına mama ver