Siyaset Üç dönem kuralına esnetme geliyor

Üç dönem kuralına esnetme geliyor

25.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Erken seçimler için milletvekili aday adaylığı başvuru sürecini başlatan ilk parti Ak Parti oldu. 29 Nisan Pazar akşamına kadar devam edecek başvuru sürecinin ardından, 3-4 Mayıs’ta temayüller gerçekleştirilecek. Ak Parti, milletvekili aday adaylığı için başvuran erkek adaylardan 6 bin TL, kadın ve 18-25 yaş arası adaylardan 3 bin TL, engellilerden ise bin TL alacak.

Üç dönem kuralına esnetme geliyor

Ak Parti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen önceki günkü Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve toplantısının ardından, daha önce 11 Mayıs’ta yapılması planlanan Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) dün olağanüstü toplandı. Toplantılarda, seçim takvimi, aday tespit süreci, kongre çalışmaları, tatil öncesi Meclis’ten geçirilmesi planlanan öncelikli düzenlemeler ve siyasetteki son gelişmeler masaya yatırıldı.

Haberin Devamı

Yetki MYK’da

MKYK, son tüzük değişikliği ile aldığı üç dönem kuralını esnetme yetkisini de, talep doğrultusunda MYK’ya devretti. Parti kulislerinde, kongre sürecinde teşkilat yöneticileri için kullanılmayan bu yetkinin, 24 Haziran seçimlerinde üç dönem kuralına takılacak dördü bakan 22 isimden bazıları için kullanılarak, bunların aday olabilmesine imkan tanınacağı konuşuluyor.

MYK’da, anayasa değişikliğine ilişkin teknik uyum düzenlemeleri için Meclis’ten yetki yasası çıkarılması konusundaki çalışmaların hızlandırılması görüşünün benimsendiği belirtilirken, olağan tarihi eylül olan ancak öne çekileceği ifade edilen büyük kongrenin de seçim sonrasına bırakılması eğiliminin ağır bastığı ifade edildi.

Haberin Devamı

Milletvekili aday listelerinin teslim tarihine kadar Meclis’i çalıştırmayı düşünen Ak Parti’nin, bu süreçte mini bir ekonomi paketini, ürün güvenliği ve üniversitelerle ilgili tasarılar ile hükümetten gelecek, “acil düzenleme” taleplerini Meclis’te öncelikli gündem yapmayı planladığı öğrenildi.