Dünya Uçağı kim düşürdü?

Uçağı kim düşürdü?

26.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ukrayna’da 17 Temmuz 2014’te düşürülen ve 298 kişinin hayatını kaybettiği Malezya Havayolları’na ait “MH17” sefer sayılı uçağın, Uluslararası Ortak Soruşturma Ekibi’nce (JIT) Rus ordusuna ait bir füzeyle vurulduğunun tespit edilmesi sonrasında farklı tepkiler gündeme geldi.

Uçağı kim düşürdü

Başta NATO Genel Sekreteri olmak üzere İngiltere, Hollanda ve Avusturya, uçağın Rusya tarafından düşürüldüğünü ve Moskova’nın sorumluluğu alması gerektiğini belirtirken, Rusya Savunma Bakanlığı, füzenin Ukrayna ordusuna ait olduğunu ileri sürdü.

Haberin Devamı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’ya sorumluluğu kabul etme çağrısında bulunarak “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 2166 numaralı kararı uyarınca hesap verilebilirliğin tesis edilmesi için yürütülecek tüm çabalarda işbirliği yapması çağrısında bulunuyorum” dedi. Stoltenberg, sorumluların cezalandırılması gerektiğini belirtti.

Johnson sert çıktı

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson da, Rusya’nın, 10 İngilizin hayatını kaybettiği Malezya uçağının düşürülmesindeki sorumluluğunu kabul etmesine yönelik taleplere destek verdiklerini söyledi. İngiltere merkezli sivil araştırma platformu “Bellingcat”, yolcu uçağının düşürülmesinde yüksek rütbeli bir Rus askerin rolü olduğunun belirlendiğini öne sürdü. İngiliz gazeteci Eliot Higgins’e göre “Bellingcat”, uçağı vuran füzelerin taşınması görevini, Rus İstihbarat Servisi’nde çalışan Oleg İvannikov’un verdiğini ileri sürdü.

Haberin Devamı

Uçağı kim düşürdü

‘Füze bizim değil!’

Rusya Savunma Bakanlığı, JIT’in Malezya uçağının Rus füzesiyle vurulduğuna yönelik açıklamalarına cevap verdi ve füzenin Rusya’da kullanılmadığını, Ukrayna ordusuna ait olduğunu ileri sürdü. Bakanlıktan yapılan açıklamada, JIT tarafından kanıt olarak gösterilen füzenin motorunun 1986 yılı üretimi olduğuna, roketin seri numarasının da bunu gösterdiğine ve bu tip roketlerin kullanım süresinin en fazla 25 yıl olduğuna dikkat çekildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, füzenin kesinlikle Rus füzesi olmadığını söyledi. Rusya lideri, “Maalesef Rusya, soruşturmaya tam yetkili olarak dahil edilmedi. Bu nedenle soruşturmanın sonuçlarına güvenmemiz için bir gerekçe yok” dedi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov da, olayın Skripal olayını andırdığını belirterek “Eğer ortaklarımız yüzlerce kişinin ölümüne neden olan bu olayda siyasi çıkarları için spekülasyon yapıyorsa, bu onların kendi vicdanlarına kalmış” diye konuştu.