Gündem Uht ve günlük süt arasındaki farklar nelerdir?

Uht ve günlük süt arasındaki farklar nelerdir?

24.04.2018 - 14:38 | Son Güncellenme:

Süt konusunda akıllarda birçok soru işareti bulunmaktadır. Bu soru işaretlerini giderebilmek için Uht süt ve günlük süt arasındaki ayrımları bilmek gerekmektedir. Uht süt ve günlük süt ne kadar ayrı işlemler olsa da sağlıklı yöntemler olma noktasında birleşmektedir.

Uht ve günlük süt arasındaki farklar nelerdir

UHT Süt (Uzun Ömürlü Süt)

Uht İngilizcede ultra high temperature kelimesinin baş harflerinden meydana gelmektedir. Çağdaş tesislerde süt açık olmayan düzenekten geçerek ön ısıtma, yüksek ısı işlemi, homojenizasyon, soğutma ve aseptik şekilde paketlenme basamaklarından geçer. 2 ve 4 saniye arasında ve 135-150 santigrat derecede ısıya maruz kalan süt daha sonra oda sıcaklığında soğutulur. Sütün dolma işlemi her türlü dış etkiye kapalı bir işlemden geçer. Sütün içerisinde bulunan yararlı olmayan ve sütün bozulmasına neden olacak her çeşit mikroorganizmayı ortadan kaldırır. Bu basamağın sonrasında süt tekrar aseptik olarak açık olmayan ortamda ambalajlara konulur. Bu basamak bittiği zaman süt 4 ay içerisinde ilk işlem gördüğü zamanki gibi tazeliğini ve doğallığını muhafaza eder.

Günlük Süt

Pastörize süt, günlük süt olarak da bilinir. Pastörizasyon genel olarak gıda maddelerinde bulunan zararlı mikroorganizmaları ve bozulmasına yol açacak faktörleri ortadan kaldıran ısıl bir yöntemdir. Bu yöntemin amacı sütte bulunan zararlı mikroorganizmaları ortadan kaldırmaya, sütün kullanma süresini uzatarak doğal özelliklerini öncelikle besin değeri ve koruyucu niteliğini yitirmemesi sağlamaktır. Bu yöntem çiğ sütün 72 santigrat derecede ve 15 saniyede ısıtılıp soğutulması işlemi olarak nitelendirilir.

Haberin Devamı

Günlük Süt ve UHT Süt Arasındaki Farklar

Günlük süte karşı uzun ömürlü sütü kıyasladığımız zaman; günlük sütün vitaminleri ve kalsiyum minareleri daha fazla muhafaza ettiği görülmüştür.

Pastörize sütün besin değeri uzun ömürlü sütten daha düşük olmadığı görülmüştür.
Pastörize süt uzun ömürlü süte kıyasla daha az uzun süre muhafaza edilebilir.
Uzun ömürlü süt reyonlarda yer alma süresi pastörize süte oranla daha fazladır.
Pastörize süt gelişmiş ülkelerde daha yaygın tüketilir.