Ekonomi Uluslararası arenada Türkiye’ye büyük ilgi

Uluslararası arenada Türkiye’ye büyük ilgi

19.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

MIPIM 2018’de hem projelerini, hem de Türkiye’nin tanıtımı yapan Emlak Konut GYO, uluslararası arenada katılımcılar tarafından yoğun ilgiyle karşılaştı.

Uluslararası arenada Türkiye’ye büyük ilgi

Dünyanın prestijli gayrimenkul fuarlarından MIPIM’e bu yıl 100 ülkeden katılım gösterilirken, Türkiye 250 kuruluş ve 657’ye yakın kişiyle fuarda yer aldı. MIPIM’e her yıl katılarak hem projelerini, hem de Türkiye’nin tanıtımını yapan Emlak Konut GYO; bu yıl da organizasyonda büyük ilgi gördü.

Haberin Devamı

MIPIM 2018 hakkında açıklamalarda bulunan Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Yetim, “Sektörün önde gelen paydaşlarına ev sahipliği yapan fuarda sektörün tüm bileşenleri yer alırken, bu önemli organizasyon, uluslararası arenada gayrimenkul geliştirme sektörüne yön veren firmaların ve yatırımcıların doğrudan bir araya gelmesi açısından büyük önem taşıyor. Uluslararası yatırım arenasında parlayan yıldız haline gelen ülkemizin önemli gayrimenkul firmalarının ve önemli kuruluşlarının bu özel organizasyona katılımıyla, şirketlerimiz için sadece iç piyasaya değil, uluslararası piyasaya da seslenme ve tanıtım fırsatı doğmuş oldu. Bu, bizler açısından da önemli bir açılım olmakla kalmayıp, ülkemizi doğru temsil etmek için bir vesile olmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

MIPIM başta olmak üzere dünyanın önemli organizasyonlarına Türkiye’den katılımın sürekli artmasının sektördeki büyüme ve hareketliliğin en iyi göstergesi olduğunu vurgulayan Yetim, “Bu tip organizasyonların en önemli fonksiyonunun ‘sürdürülebilir tanıtım’ olduğu unutulmamalıdır. İstanbul köklü tarihi, konumu, eşsiz güzellikleri ve sunduğu fırsatlar ile yüz yıllardır insanların hem uğrak yeri hem de yatırımcıların talep ettiği bir destinasyon olarak öne çıkıyor. Bu doğrultuda her zaman olduğu gibi bu yıl da projelerimizin tanıtım faaliyetlerini gerçekleştirdik” diye konuştu.

Uluslararası arenada Türkiye’ye büyük ilgi

Satış fırsatı

Emlak Konut GYO’nun fuarda tanıtımını gerçekleştirdiği projelerden olan ‘Bizim Mahalle’ büyük ilgi çekti. İstanbul Küçükçekmece ilçesi sınırlarında 1 milyon metrekarelik bir alanda kurulan ve mahalle yaşamı konseptiyle duyurulan Bizim Mahalle projesi Türkiye ardından yurtdışında da tanıtılmış oldu. Toplamda yaklaşık 6 bin konut ve ticari üniteyi barındıracak proje, caddeleri, meydanları, ata sporları merkezleri, resmi kurumları yatay mimari konseptine uygun olarak hazırlanan konutlarıyla İstanbul’un önemli merkezlerinden olacak.

Emlak Konut GYO’nun vizyonuyla dünyanın sayılı gayrimenkul yatırım ortaklıklarından biri olduğunu dile getiren Yetim, bu denli iddialı bir küresel hedef nedeniyle sadece iç pazara değil, yurt dışı pazarlara da ciddi faaliyetlerde bulunmak için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Yetim, “Bu tip önemli fuar ve organizasyonlar aracılığı ile yurtdışı pazarlarda tanıtım-satış yapma fırsatı yakalanmaktadır. Emlak Konut GYO A.Ş, kendi markasını ve Türk inşaat sektörünün gücünü ve potansiyelini uluslararası platforma taşımaktadır” dedi.

Haberin Devamı

2023 hedefine doğru tam gaz

Ertan Yetim, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümü olan 2023 hedeflerine 250 bin bağımsız bölüm vizyonuyla çalışmalarına devam ettiklerini anlatırken, şu bilgileri paylaştı: “Mütekabiliyet gerekmeksizin yabancı yatırımcının gayrimenkul yatırımı yapmasının önünü açan yasanın 2013’te hayata geçmesinin ardından Türkiye’de yabancı yatırımcılar için birçok düzenleme de ardı ardına hayata geçiyor. Örneğin 1 milyon dolarlık mülk satın alanlara oturma izni tanıyan bir düzenleme yapıldı. Bu kolaylığın yanı sıra büyük vergi avantajları da sunuluyor. Gayrimenkul fiyatlarında yüzde 18’e kadar önemli bir yeri teşkil eden KDV ile ilgili yapılan yeni düzenleme kapsamında yabacı ülke vatandaşları satın aldıkları ilk gayrimenkulde KDV’den muaf tutuluyor. 2017’de yabancılara konut satışı bir önceki yıla göre yüzde 22 artış göstermiş, bununla birlikte 2012’den 2017 yılı sonuna kadar geçen sürede yabancılara gayrimenkul satışından 22.7 milyar dolar döviz girişi sağlanmıştır. Bu başarılı rakamlarda, uygulanan yasal düzenlemelerin yanı sıra, gayrimenkul sektörünün pazarlama ve tanıtım faaliyetlerinin de payı olduğunu göz ardı edilmemelidir.”

Haberin Devamı

Türk firmalar çıkarma yaptı

13-16 Mart 2018 tarihlerinde gayrimenkul alanındaki tüm paydaşları Fransa’nın Cannes şehrinde buluşturan dünyanın prestijli gayrimenkul fuarlarından MIPIM 2018’de Türkiye, 250 kuruluş ve 700 kişilik temsiliyetle çıkarma yaptı.

Fuarda gayrimenkul ve mimarlık şirketleri kadar şehirler ve ilçeler düzeyinde katılım da dikkat çekti. Balıkesir, Beyoğlu, Bursa, Osmangazi, Gaziantep, Hatay, İstanbul ve Sivas’ın dev projeleriyle yer aldığı fuara dair en önemli gelişmelerden biri de Bakanlık düzeyinde katılım oldu.

Haberin Devamı

İpek Yolu’nun merkezinde

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ve Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan’ın da katıldığı fuarda uluslararası çevrelerin dikkatle izlediği etkinliklerden biri de ‘İpek Yolu: Türkiye’den Dünyaya Açılan Kapı’ Ana Oturumu oldu. Bakan Özhaseki’nin açılış konuşmasını yaptığı oturumda küreselleşen dünyada yeniden gündeme gelen İpek Yolu coğrafyasında ortaya çıkan yeni yatırım fırsatları ve bu doğrultuda İpek Yolu’nun tam da merkezinde yer alan Türkiye’deki fırsatlar ele alındı.

‘Esas’lı tanıtım!

Türkiye’de ve yurt dışında gerçekleştirdiği başarılı projeler ile sektörün önemli oyuncuları arasında yer alan Esas Gayrimenkul; dünyanın en büyük gayrimenkul fuarlarından MIPIM 2018’de projeleriyle yer aldı. MIPIM’in gayrimenkul sektörünün en önemli fuarlarından olduğunu belirten Esas Gayrimenkul CEO’su Kazım Köseoğlu, “Potansiyel kiracıların beklentilerini dünyanın dört bir yanındaki büyük yatırımlarla profesyonel şekilde karşılamak amacıyla kurulan Esas Gayrimenkul, Türkiye’de hayata geçirdiği 4 AVM (Esas 14 Burda, 41 Burda, Esas 17 Burda ve Esas 67 Burda), 3 Ofis (Esas Aeropark, Esas Ofis Park Maltepe, Esas Plaza), 1 Hastane projesi (Medline Antalya) ve Balıkesir, Lüleburgaz ve Adana’da inşaat aşamasında olan 3 AVM yatırımıyla Türkiye’deki faaliyetlerine devam ediyor” diye konuştu.

Türkiye dışında ise İngiltere’de toplamda 8 alışveriş merkezi ve 6 ofis binası, New York Manhattan’da 1 otel, 2 ofis ve rezidans kompleks projesinin yanı sıra Almanya’da 150 bin, Belçika ve Hollanda’da ise 20 bin metrekare kiralanabilir alanın mevcut olduğunu belirten Köseoğlu, “Esas Gayrimenkul olarak çalışmalarımıza hız kesmeden devam ederken, MIPIM 2018’in bizlere yeni fırsatlar sunduğunu gözlemliyoruz” dedi.

Turizm devleri kolları sıvadı

Türkiye’ye gelen yabancı sayısını artırmak, yabancının ilgisini yeniden canlandırmayı hedefleyen Turizm sektörü temsilcileri de bu yıl MIPIM’deydi. MIPIM’de hem turizm yatırım fırsatlarını tanıtan sektör, hem de yabancı turiste yönelik çalışmaları anlattı.

Bu yıl ilk kez Türk turizmcileri ağırlayan fuara katılan Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkanı Oya Narin, “Türkiye’de turizmin sektörel olgunlaşmaya başladığı, yenileme yatırımları ve dönüşümün gündeme geldiği bir dönemde yabancı ilgisini yeniden canlandırabilmek için başta MIPIM olmak üzere global fuarlara katılmayı önemli kilometre taşı görüyoruz” dedi.

Yüzde 60’ı temsil ediyor

MIPIM kapsamında gerçekleştirilen ‘Modern İpek Yolunda, Türkiye’den Dünyaya Seyahat’ panelinde konuşan Narin, TTYD’nin 50 milyar yatırım portföyü ile özel sektörün turizmde yaptığı yatırımların yüzde 60’ını temsil etiğini belirterek, “Uluslararası yatırımcıların Türkiye’deki turizm yatırım olanaklarından yararlanabilmesi için devletimizin teşvik, muafiyet, vergi gibi avantajları sağlamasıyla Türkiye’nin yabancı turizm yatırımcılarının gözünde birinci sıraya yerleşmemesi için hiçbir neden yok” diye konuştu.

İstanbul rüzgarı esti

Dünyanın en büyük gayrimenkul fuarlarından biri kabul edilen MIPIM 2018’i ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından oluşturulan İstanbul Yatırım Çadırı’nın açılışını yaptı. 13-16 Mart’ta Fransa’nın Cannes kentinde düzenlenen fuara ilişkin açıklamalar yapan Bakan Özhaseki, “Ülke olarak burada 250 civarında kuruluşumuz vardı. Bunlar bizim ülkemizin gururu. Olayı sadece burada bir alışveriş imkanı gibi görmüyoruz. Aynı zamanda burada; iş yapan ülkelerin, büyüyen ülkelerin kendi yapmış oldukları çalışmaları bütün dünyaya tanıttıkları bir ortam olarak görüyoruz” dedi.

Uluslararası arenada Türkiye’ye büyük ilgi

İkili görüşmeler yapıldı

MIPIM 2018’de İstanbul Ticaret Odası (İTO) 685 metrekarelik İstanbul Çadırı ile fuarda dördüncü kez yer aldı. Paris ve Londra çadırları arasında bulunan ve her yıl büyük ilgi çeken çadırda bu yıl da Türkiye’nin mega projeleri ve önemli firmaları bulundu.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Öztürk Oran, İstanbul olarak MIPIM’de önemli bir aktör olarak öne çıktıklarını belirterek, “Yatırım deryasında İstanbul rüzgarı esiyor. MIPIM’de de bunu çok net şekilde görüyoruz” dedi. Oran, MIPIM’in artık klasiği haline gelen İstanbul Çadırı’nın bu yıl da ikili görüşmelerin küresel adresi olduğunu anlatırken, gayrimenkul endüstrisinin dünyayı küreselleştiren, toplumların yaşam biçimlerini yönlendiren yeni güç odağı olarak 300’den fazla sektörü harekete geçirdiğini vurguladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın desteğiyle İstanbul’un yükselen değerlerini, MIPIM’de sergilemeyi amaçladıklarını kaydeden Oran, “İstanbul’u, eşsiz güzelliğine ve köklü tarihine en uygun şekilde tanıtıyoruz. İstanbul’un kapıları kazanca ve iyi bir yaşama açılıyor. Devletimizin iş dünyasını teşvik etmesi sadece sektörü değil, Türkiye’yi büyütmeye devam ediyor” diye konuştu.

Şehirler yarışıyor Türkiye kazanıyor

Dünyada ülkelerin yerini şehirlerin ekonomisi ve rekabeti alırken, MIPIM 2018’de de dünya şehirlerinin yarışı devam ediyor. Bu sürece İstanbul Ticaret Odası’nın hazırladığı ‘İstanbul Çadırı’ önemli katkı sunarken, Türkiye’den katılan şehirler arasına ise her yıl yenileri ekleniyor. Bu yıl da fuara Balıkesir, Gaziantep, Hatay, Sivas ve ilçe katılımlarında ise Beyoğlu Belediyesi, Bursa’nın dönüşümde sınırları zorlayan ilçesi Osmangazi de katıldı.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi fuarda konut, turizm ve ticaret alanlarındaki büyük projeleriyle yer alırken, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi uluslararası yatırımcıların ilgisini çekeceğine kesin gözüyle bakılan İstasyon Kentsel Dönüşüm projesinin yanı sıra kentteki diğer büyük projeleri paylaştı.

Hatay Büyükşehir Belediyesi turizmden ticarete uzanan pek çok projeyi bu yıl da uluslararası yatırımcıya tanıttı. Sivas Belediyesi kentin geleceğini yeniden yazacak projelerle MIPIM 2018 için hazırladı.

Uzakdoğu ilgisi

MIPIM’e bu yıl ilk kez katılan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, özellikle Uzakdoğulu yatırımcıların ilgi odağı oldu. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin yaptığı açıklamada, “Biz Gaziantep olarak kentsel dönüşümde farklı bir modelle Türkiye’ye örnek olmak istiyoruz. Çin, Japonya, Hong Kong ve Güney Koreli yatırımcılar da bizim yapmaya çalıştığımız bu modellere ciddi finansal destek vermeye çalışıyorlar. Görüşmelerimiz sonunda yatırımcı önerilerinin hangisinin doğru modelle olduğuna karar verip bunun çalışmasını tamamlayacağız” dedi.