Dünya ‘Uluslararası terör bağlantısı var’

‘Uluslararası terör bağlantısı var’

23.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Sri Lanka’da 8 ayrı noktada düzenlenen terör saldırılarında ölü sayısı 290’a yükselirken, hükümet saldırıları ‘Ulusal Tevhid Cemaati’ adlı radikal örgütün gerçekleştirdiğini açıkladı. Diken üstündeki ülkede dün bir patlama daha gerçekleşirken, saldırılarla ilgili verilen istihbaratın neden kullanılmadığı tartışılıyor

‘Uluslararası terör bağlantısı var’

Asya ülkesi Sri Lanka’da Paskalya bayramı esnasında düzenlenen terör saldırılarının yarattığı şok devam ediyor. Sri Lanka’daki kilise ve otelleri hedef alan terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 207’den 290’a yükseldiği bildirildi, bugün için ulusal yas ilan edildi. Saldırılarda yaralananların sayısı da 500 olarak verildi. Ülkede Paskalya ayinlerinin düzenlendiği Kochchikade kentindeki St. Anthony, Katana’daki St. Sebastian ve Batticaloa’daki Meryem Ana kiliseleri ile başkent Kolombo’daki beş yıldızlı Shangri-La, Cinnamon Grand ve Kingsbury otellerine saldırılar düzenlenmişti. Adli tıp yetkilileri, olay yerinde yapılan incelemelerde söz konusu 6 saldırıyı 7 intihar bombacısının düzenlediğinin belirlendiğini ifade etti. Sri Lanka polisi sözcüsü Ruwan Gunasekara, saldırılarla ilişkili olduğu düşünülen 24 şüphelinin gözaltına alındığını duyurdu.

Haberin Devamı

Saldırıların sorumluluğunu henüz üstlenen olmazken Sri Lanka hükümeti saldırıları Ulusal Tevhid Cemaati adlı radikal bir Müslüman grubun gerçekleştirdiğini açıkladı. Yerel basındaki haberlere göre, Hükümet Sözcüsü Rajitha Senaratne, saldırıların sorumlusunun Ulusal Tevhid Cemaati adlı yerli örgüt olduğunu belirtti. Senaratne, örgütün saldırıları uluslararası bir terör şebekesinin desteğiyle gerçekleştirdiğinden şüphelenildiğini ifade etti. Sri Lanka Devlet Başkanlığı ofisinden yapılan açıklamada da saldırıların dış bağlantılarının çözülebilmesi için başka ülkelerden yardım talep edileceği kaydedildi. Açıklamada, “İstihbarat raporları, eylemi gerçekleştiren yerel militanların arkasında uluslararası terör şebekelerin varlığına işaret etmektedir. Bu sebeple devlet başkanımız soruşturma konusunda yabancı ülkelerin yardımına başvuracaktır” ifadeleri yer aldı.

Haberin Devamı

Öte yandan, hükümetin saldırılardan önce Paskalya döneminde ülkede terör eylemi düzenlenebileceği konusunda üç kez uyarıldığı iddia edildi. Hindistan’da yayın yapan Business Television India’da yer alan haberde, Sri Lanka hükümetinin, saldırıların olabileceğine dair 4 Nisan’da bir “dost ülkenin” kendilerini uyardığını kabul ettiğini ileri sürdü. Hint basınında çıkan haberlerde, söz konusu dost ülkenin Hindistan olduğu yorumları yapıldı. Sri Lanka Telekomünikasyon Bakanı Harin Fernando da Twitter hesabında, Sri Lanka Emniyet Müdür Yardımcısının imzasıyla yayımlanan 11 Nisan tarihli bir istihbarat raporunun fotoğrafını paylaştı. Raporda, “Ulusal Tevhid Cemaati” adlı örgütün, Paskalya Bayramı’nda ülkedeki Katolik kiliselerine ve İngiltere Yüksek Temsilciliğine yönelik eylem hazırlığında olduğuna dair bilgilerin yer aldığı belirtildi. Fernando, yetkilileri raporu görmezden gelmekle suçladı. Uyarılardan sonuncusunun ise saldırının yaşandığı sabah saatlerinde, bombaların patlamaya başlamasından 10 dakika önce militanlar tarafından yapıldığı ileri sürüldü. Konuyla ilgili konuşan Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe, güvenlik güçlerinin, ülkesinde saldırılar düzenlenebileceğine dair istihbarat raporlarını neden görmezden geldiklerinin soruşturulması gerektiğini söyledi. Ranil Wickremesinghe, ne kendisinin ne de herhangi bir bakanının böylesi bir istihbarattan haberi olmadığını belirtti.

Haberin Devamı

‘Uluslararası terör bağlantısı var’

Yeni patlama oldu

Katliamın ardından Sri Lanka halen diken üstünde. Dün Kolombo’da 87 adet bomba fünyesi bulunduğu bildirildi. Polis sözcüsü Ruwan Gunasekaran, otobüs garajının farklı yerlerinde 12 adet fünye tespit edildiğini, garajın yakınındaki çöp tenekesinde de 75 adet daha fünye bulunduğunu bildirdi. St. Anthony’s Kilisesi’nin yakınında da park halindeki bir kamyonette bulunan 3 adet bombanın etkisiz hale getirilmeye çalışılırken infilak ettiği bildirildi. Patlamada yaralanan olmazken, gürültü çevrede korku ve paniğe sebep oldu.

Trump’tan taziye

ABD Başkanı Donald Trump, Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe’ni telefonla arayarak terör saldırılarında hayatını kaybedenler için taziye dileklerini iletti. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Sri Lanka’daki saldırılar, 11 Eylül 2001’de ABD’ye yapılan saldırılardan bu yana en ölümcül terör saldırılarından biri olarak kayda geçti” denildi. Wickremesinghe’nin Trump’a teşekkür ettiği belirtilen açıklamada, ABD’nin faillerin yakalanması için Sri Lanka yönetimine verdiği desteğin de vurgulandığı kaydedildi.