Editörün Seçtikleri UNESCO dünya mirası listesine girmiş Türkiye’den az bilindik yerler

UNESCO dünya mirası listesine girmiş Türkiye’den az bilindik yerler

08.04.2019 - 10:55 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin en büyük online seyahat sitesi Enuygun.com Türkiye’de UNESCO dünya mirası listesine girip az bilinen yerlere dikkat çekti.

UNESCO dünya mirası listesine girmiş Türkiye’den az bilindik yerler

Dünyanın önemli kültürel ve doğal güzelliklerine sahip bir ülkeyiz. Bu yüzden de pek çok eserimiz UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınmış. Ancak listede popüler yerlerin dışında az bilenen yerler de var. Hatta duyunca “Burası da UNESCO listesinde mi” diyeceğiniz yerler. Türkiye’nin en büyük online seyahat sitesi Enuygun.com Türkiye’de UNESCO dünya mirası listesine girip az bilinen yerlere dikkat çekti.

Haberin Devamı

Xanthos ve Letoon antik kentleri

Antalya-Muğla arasındaki Xanthos ve Letoon antik kentleri 1985 yılında kültür mirası listesine ilk giren yerlerden biri. Likya uygarlığının en önemli şehirleri olan bu merkezler 1988 yılında dünya mirası listesine alınmış ancak Antalya ve Fethiye gibi turistik merkezlere yakın olmasına rağmen fazla ilgi görmüyor. Burada hala kazı çalışmaları sürüyor. Ve çok uzun zamandır seyahat haberleri yazıları ya da sosyal medyadaki gezi paylaşımlarında hiç rastlamıyoruz.

Konya’da Taşdevri yerleşimi

Bir başka az bilinen yer de Çatalhöyük ve Taşdevri yerleşimi. Anadolu toprakları öyle eski uygarlıklara başkentlik yapmış ki, Konya’da da Taşdevri’ne kadar uzanan tarihi kalıntılara rastlıyorsunuz. 9 bin yıllık tarihi olan bu yerleşim yeri de, 2012 yılında kültür mirası listesine alınmış. Burası da diğer bölgelere göre çok fazla paylaşım almıyor.

Haberin Devamı

Anadolu’nun ilk başkenti Hattuşaş

Anadolu’daki ilk başkent olma özelliğine sahip Hattuşaş, Hitit uygarlığının tüm izlerini görebileceğiniz önemli bir yerdir. Çorum’daki bu tarihi sit alanı 1986 yılında UNESCO dünya kültürel mirası listesine giren Hattuşaş’ta Hitit, Asur, Frig, Galat, Roma ve Bizans dönemine ait de kalıntılar bulunmuştur. Burası binlerce yıllık medeniyetin barındığı dünya üzerindeki ender yerler biridir.

Aşkın şehri Afrodisyas

Aydın’daki Afrodisyas Antik kenti dünyada mermer işçiliğinin en önemli ören yerlerinden biri olarak kabul ediliyor. Antik Yunan ve Roma döneminin tüm önemli mermer işçilerinin buradan çıktığı biliniyor. Burayı bu kadar ünlü kılan şey hemen yakınındaki mermer ocakları. Bu sayede Afrodisyas Antik kenti önemli bir yerleşim yeri olmuş. Aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit’e adanmış bu kenti ilk olarak ünlü fotoğrafçı Ara Güler, 1958 yılında baraj açılışına giderken tesadüfen keşfetmiş. 2017 yılında ise dünya mirası listesine alınmış.

Türkiye’den dünya mirası listesine giren yerler

Türkiye’den UNESCO dünya mirası listesine ilk olarak İstanbul’daki tarihi alanlar girmiş. Sırasıyla Sivas Divriği Camii, Göreme Milli Parkı ve Kapadokya, Hattuşaş, Nemrut Dağı, Xanthos-Letoon Antik kentleri, Pamukkale ve Hierapolis Antik kenti, Safranbolu, Truva Antik Kenti, Edirne Selimiye Camisi, Çatalhöyük ve Taşdevri yerleşimi, Bursa ve Cumalıkızık, Bergama, Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri, Efes Antik Kenti, Kars Ani Ören Yeri, Afrodisyas-Aydın son olarak da bu yıl Şanlıurfa’daki Göbeklitepe listeye alındı.

Haberin Devamı

80’e yakın yer listeye alınmayı bekliyor

Ülkemizde 80’e yakın daha yer ya da tarihi eserde listeye girmeyi bekliyor. Bunlardan en bilinenleri Sümela Manastırı, Alanya, İshakpaşa Sarayı, Mardin, St Pierre Kilisesi (Hatay), Çanakkale Gelibolu, Bodrum Kalesi, Asos, Kekova, Ahlat, Harput Kalesi.

Yazarlar