Gündem Üniversiteler YÖK Atlas’ta

Üniversiteler YÖK Atlas’ta

21.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

YÖK Atlas, tercih yapacak adaylara büyük kolaylık sağlıyor. Atlas’ta üniversitelerin lisans, ön lisans programları, son 3 yılın başarı sıraları, burs oranları, akademisyen sayıları gibi bilgiler incelenebiliyor

Üniversiteler YÖK Atlas’ta

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üniversite sınavına giren adaylara, tercih sürecinde daha bilinçli kararlar verebilmeleri amacıyla Yükseköğretim Program Atlası’yla destek veriyor. 2016 ÖSYS’de 2 milyon 575 bin kişi tarafından kullanılan sistem 2017 YGS sonrasında yeni veriler de eklendi.

Haberin Devamı

Sistemden faydalanan kişi sayısının bu yıl ise 3,5 milyonu aşması bekleniyor. yokatlas.yok.gov.tr adresinden ulaşılabilen sistem, lisans ve ön lisans olmak üzere Program Atlası, Tercih Sihirbazı, Mezun Atlası, Net Sihirbazı ve Başarı Sırası bölümlerinden oluşuyor.

Ayrıntılı analiz

Lisans ve ön lisans sihirbazlarında 2017 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’ndaki Tablo 4’te yer alan lisans programları ile Tablo 3’te yer alan önlisans programlar ıincelenebiliyor.

Son 3 yılın taban başarı sıraları, puan türü değişen programların eski puan türündeki taban başarı sıraları, şehre, üniversite türüne, burs oranlarına, öğretim türüne göre arama yapma imkânı da bulunuyor.

Lisans Atlası ile Ön Lisans Atlası’nda ‘Üniversite Seç’ ve ‘Program Seç’ olarak iki ayrı alan var. Bu seçeneklerde üniversiteye göre ya da programa göre araştırma yapılabiliyor.

Haberin Devamı

Kontenjan, kayıt yaptıran, yerleşenlerin cinsiyet dağılımı, geldikleri iller, öğrenim durumları mezun oldukları liseler, taban puan ve başarı sırası istatistikleri, yerleşen son kişinin profili, puanları, sınavsız yerleşenlerin ortalama kaçıncı tercihlerine yerleştikleri, illere, üniversitelere ve programlara göre tercih eğilimleri gibi bilgiler incelenebiliyor.

Sayısal bilgiler var

Lisans ve önlisans atlası bölümlerinde, öğretim üyesi sayısı ve unvan, uyruk dağılımı, öğrenci sayılarıyla ilgili detaylı bilgiler de yer alıyor.

Başarı Sırası Sihir-bazı’nda ise 2015 ve 2016 ÖSYS’de lisans programlarına yerleşenlerin başarı sırası bilgileri bulunuyor.

Mezunların başarıları yer alıyor

YÖK’ün Mezun Başarı Atlası bölümünde, lisans programlarından mezun olanların merkezi uzmanlık sınavlarında gösterdikleri başarı görülebiliyor. Böylelikle sadece girdi değil, çıktı kalitesi de değerlendirilebiliyor. Sistemden KPSS-1, KPSS-2, KPSS-3, TUS-1, TUS-2, TUS-KP, AP-AYB sınav başarılarını incelenebiliyor.

Netler görülebiliyor

2015 ve 2016 ÖSYS’de Merkezi Yerleştirme ile öğrenci alan lisans - önlisans programlarına yerleşenlerin YGS/LYS testlerinde yaptıkları Net Ortalamaları yer alıyor. Ortalama net değerleri, doğrudan 2016’ta lisans/önlinans programlarına yerleşenlerin YGS/LYS’deki net sayıları kullanılarak belirlendi. Net ortalamaları hesaplanırken, lisans programlarında genel kontenjana yerleşenlerin, önlisans programlarında ise YGS puanı ile yerleşenlerin netleri dikkate alındı.

Üniversiteler YÖK Atlas’ta

Haberin Devamı

Yazarlar