Ekonomi Üniversitelerin Ar-Ge çalışmalarına 3,3 milyar lira harcandı

Üniversitelerin Ar-Ge çalışmalarına 3,3 milyar lira harcandı

22.07.2017 - 11:27 | Son Güncellenme:

Geçen sene merkezi yönetim bütçesinden Ar-Ge çalışmalarına yapılan harcamalardan en yüksek payı 3,3 milyar lirayla üniversite fonlarından finanse edilen "genel bilgi gelişimi faaliyetleri" aldı. Yeryüzünün keşfi için yürütülen Ar-Ge faaliyetlerine 166 milyon lira, uzayın keşfine yönelik çalışmalara 26,7 milyon lira harcandı.

Üniversitelerin Ar-Ge çalışmalarına 3,3 milyar lira harcandı

Türkiye'de geçen yıl merkezi yönetim bütçesinden Ar-Ge çalışmalarına harcanan miktardan en yüksek payı 3,3 milyar lirayla üniversite fonlarından finanse edilen "genel bilgi gelişimi faaliyetleri" alırken, yeryüzünün keşfine yönelik Ar-Ge faaliyetleri için 166 milyon lira, uzayın keşfine yönelik çalışmalar için de 26,7 milyon lira harcandı.

Haberin Devamı

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden yaptığı derlemeye göre, 2016 yılında merkezi yönetim bütçesinden Ar-Ge faaliyetlerine yapılan harcama bir önceki seneye göre yüzde 21,6 artarak 7,5 milyar liraya çıktı. Bu sene ise söz konusu faaliyetler için yaklaşık 8,2 milyar lira ayrıldı.

Ar-Ge faaliyetlerine yapılan harcamalar sosyoekonomik hedeflere göre incelendiğinde, en fazla kaynağın üniversite fonlarından finanse edilen genel bilgi gelişimi faaliyetlerine ayrıldığı görüldü. Üniversitelerin Ar-Ge çalışmaları için geçen yıl merkezi yönetim bütçesinden 3,3 milyar lira harcandı. Bu sene söz konusu çalışmalar için ayrılan kaynak miktarı ise 2,9 milyar lirayı geçti.

Üniversiteleri, savunma alanındaki Ar-Ge harcamaları takip ederken, bu faaliyetlere bütçeden 1,2 milyar lira harcandı. Bu yıl için ise savunma alanında yürütülecek Ar-Ge faaliyetlerine ayrılan rakam 1,7 milyar lira oldu.

Haberin Devamı

Geçen yılki Ar-Ge harcamalarında savunmayı 662 milyon lirayla endüstriyel üretim ve teknoloji izlerken, bu yıl söz konusu Ar-Ge faaliyetleri için bütçeye 807 milyon liralık ödenek konuldu.

ULAŞIM, TELEKOMÜNİKASYON VE ALTYAPIDA AR-GE HARCAMALARI YÜZDE 178 ARTTI

2015 ve 2016 yılları karşılaştırıldığında ise bütçeden Ar-Ge'ye yapılan harcamalarda en yüksek oranlı artış yüzde 178 ile ulaşım, telekomünikasyon ve diğer altyapı alanında görüldü. Bu alandaki Ar-Ge çalışmalarına 2015'te 209 milyon lira harcama yapılırken, bu rakam geçen sene 581 milyon liraya çıktı, bu yıl ise 518 milyon liralık ödenek ayrıldı.

2016 yılında Ar-Ge çalışmalarına yönelik harcamalarda yüksek artış görülen bir diğer alan eğitim oldu. Bütçeden eğitimdeki Ar-Ge faaliyetlerine yapılan harcama bir yılda yüzde 121 artarak 262 milyon liradan 582 milyon liraya çıktı. Söz konusu faaliyetler için bu yıl 537 milyon lira ödenek kullandırılması planlandı.

Bu yıl tarım alanındaki Ar-Ge çalışmalarına geçen sene bütçeden yapılan harcamanın yüzde 82'si kadar daha fazla ödenek ayrıldı. Geçen sene bütçeden 238 milyon lira harcanan tarımsal Ar-Ge faaliyetlerine bu sene 433 milyon lira aktarılacak.

Haberin Devamı

YERYÜZÜNÜN KEŞFİNE 182 MİLYON LİRALIK KAYNAK

Geçen sene bütçeden yeryüzünün keşfi için yürütülen Ar-Ge faaliyetlerine 166 milyon lira, uzayın keşfi için de 26,7 milyon lira tutarında harcama yapıldı.

Bu yıl için ise yeryüzünün keşfine yönelik ödenek 182 milyon liraya çıkarken, uzayın keşfi için planlanan ödenek neredeyse aynı kaldı.

Öte yandan, bütçeden Ar-Ge faaliyetlerine 2016'da yapılan harcamalardan çevre 117 milyon lira, enerji 152 milyon lira, sağlık 175 milyon lira, siyasi, sosyal sistemler ve süreçler 49 milyon lira, kültür, eğlence, din ve kitle iletişimi ise 7 milyon lira pay aldı.

Söz konusu alanlardaki çalışmalara bu yıl ayrılan ödenekler ise çevre için 147 milyon lira, enerji için 209 milyon lira, sağlık için 245 milyon lira, siyasi, sosyal sistemler ve süreçler için 59 milyon lira, kültür, eğlence, din ve kitle iletişimi için de 9 milyon lira oldu.