Ekonomi Ürün depoda kredi cepte fiyat makul

Ürün depoda kredi cepte fiyat makul

21.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Buğdaydan fındığa, üzümden mısıra çiftçiye umut olan ve fiyatlarda kontrol sağlayan lisanslı depoculuk genişliyor. Son olarak nohutta müdahale alımı kararı çiftçiyi sevindirdi. Depolanan ürün fiyatı frenliyor. Ürünü lisanslı depoya veren çiftçiye de kredi sağlanıyor.

Ürün depoda kredi cepte fiyat makul

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, nohutta müdahale alımı yapılacağını açıkladı. Çiftçiyi sevindiren devlet alımı, zararına satış yapan diğer çiftçiler için de beklentiye neden olurken, devlete de ithalat yerine ucuza yerli ürünün kapısını araladı. Tarım uzmanı Ali Ekber Yıldırım, devletin alım yaptığı ürünleri depolayarak fiyat yükselişlerinin önüne geçebileceğini belirtirken, yeni yaygınlaşmaya başlayan lisanslı depoculuğun da çiftçinin finansman ihtiyacını karşılayabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Zeybekci, Denizli’de yaptığı açıklamada, tarım üreticilerinin memnuniyetini en üst seviyeye çıkartmak için zaman zaman piyasaya müdahale ettiklerini belirtti.

Türk çiftçisini korumak amacıyla hayata geçirdikleri uygulamalara işaret eden Zeybekci, bu yıl nohut üretiminin rekor seviyelere ulaştığını, üreticilerin zarar etmemesi için Toprak Mahsulleri Ofisi’ni (TMO) piyasaya sokma kararı aldıklarını dile getirdi. Zeybekci, şunları kaydetti:

“Bu yıl yağışların ve mevsimsel verimliliğin iyi olması sebebiyle Türkiye’nin geçen yılki nohut üretimi 470 bin ton iken bu yıl üretimin 550 bin ton civarında olacağını tahmin ediyoruz. Bu bolluk ya da başka etkilerle fiyatların şu anda çiftçimizin istemediği, onları zor durumda bırakan noktalara indiğini görüyoruz.

Haberin Devamı

Ürün depoda kredi cepte fiyat makul

Piyasanın şu anda 2.5 lira civarında oluştuğuna şahit olduk. Bunun üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile yaptığımız konuşmalarda, işbirliği içinde TMO’nun piyasaya girerek belirlenecek taban fiyattan nohut alımı hususunda mutabık kaldık. Çiftçimizin ‘Evet bu fiyatta ben zarar etmem ve seneye de ekerim’ diyeceği fiyatla ofisimiz nohut alımına 1 - 2 gün içinde başlayacak.”

Devlet depoluyor

Nohutta müdahale adımı, sattıkları ürünle giderlerini karşılayamayan diğer çiftçiler için de umut oldu. Tarım uzmanı Ali Ekber Yıldırım, Milliyet’e yaptığı açıklamada, TMO’nun buğday, arpa, mısır gibi diğer bazı ürünlerde de müdahale alımı yaptığını hatırlatarak, birkaç yıldır fındık ve üzümde de bu tür alımların yapıldığını söyledi.

Yıldırım, “Üreticinin fiyatlarının düşmemesi için önemli bir adım. Nohutta fiyat yüksek olunca ekim çok oldu, fiyat düştü, devlet de müdahalede bulundu. Doğrusu da bu” dedi.

Tarım ürünlerinde fiyatlar yüksek olunca devletin ithalat yaptığını ancak buna gerek olmadığını belirten Yıldırım, çözümün depolama olduğunu kaydetti. Baklagiller gibi depolamaya uygun, dayanıklı ürünlerin depolanabileceğini ifade eden Yıldırım, “Eylül - ekim gibi fiyatlar yükselince bu ürünler piyasaya sürülebilir” dedi.

Haberin Devamı

‘Yaygınlaşırsa piyasa işler’

Son dönemde tarımda lisanslı depoculuk faaliyetlerinin yaygınlaşmaya başladığını anımsatan Ali Ekber Yıldırım, “Elektronik ürün senedi veriliyor. Buna karşılık kredi kullandırılıyor. Pamukta, buğdayda, zeytinde lisanslı depoculuk başladı. Buğdayı götürüp lisanslı depoya veriyor, karşılığında banka kredisi kullanabiliyor. Bu sistem yaygınlaşırsa piyasa daha kolay işler” diye konuştu.

Ürün depoda kredi cepte fiyat makul