Genel Sağlık Uyuz belirtileri nelerdir? Uyuz hastalığının tedavisi nasıl yapılır?

Uyuz belirtileri nelerdir? Uyuz hastalığının tedavisi nasıl yapılır?

20.09.2018 - 13:47 | Son Güncellenme:

Her yaştan kişide görülebilen ve hızla yayılan uyuz hastalığı hakkındaki tüm bilgileri haberimizde bulabilirsiniz. Uyuz hastalığı nedir, nasıl tedavi edilir?

Uyuz belirtileri nelerdir Uyuz hastalığının tedavisi nasıl yapılır

Uyuz (scabies ) , gözle görülmeyen bir parazit türü olan Sarcoptes Scabei Hominis ' in neden olduğu, bulaşıcılığı olan, deriyi tutan , kaşıntılı bir paraziter hastalıktır.

Haberin Devamı

UYUZ ŞİKAYETLERİ NEDİR?

Bulaşmadan ortalama 3-6 hafta sonrasında, özellikle gece ve sıcak ortamlarda daha çok artan kaşıntı şikayetiyle seyreden , küçük noktasal kızarıklıklar, kabuklanmalar, bazen sulu kabarcıklar oluşturur.

UYUZ BULGULARI NEDİR?

Bel ve göbek çevresi, el bileği iç yüzü, parmak araları , kalçalar, kadınlarda meme bölgesi, erkeklerde genital bölge daha sıklıkla tutulur.Bu alanlarda kaşıntılı küçük su dolu kabarcıklar, bazen kirli görünümde çizgi şeklinde yapılar, küçük kabuklanmalar yapabilir. Bebeklerde farklı olarak; avuç içi ve ayak tabanlarında sulu kabarcıklar oluşturabilir.

UYUZ TANISI

Tanı, çoğunlukla klinik görünüme dayalı olarak ve yakın çevrede kaşıntılı kişilerin bulunması öyküsüyle rahatlıkla konulabilir. Doktorunuz gerekli görürse bazı mikroskopik tetkikler de yapılabilir.

Haberin Devamı

UYUZ TEDAVİSİ NASILDIR?

Tedavide en önemli kural, aynı ortamı paylaşan kişilerin ve aile bireylerinin de , şikayetleri olmasa dahi , eş zamanlı olarak tedavi uygulaması gerekliliğidir. Bu anlamda; şüpheli kaşıntılı kişilerin doktora başvurması , doğru ve yeterli tedavinin alınarak yayılmanın önlenmesi açısından çok önemlidir.Çoğunlukla , vücut yüzeyine uygulanan, yaşa ve hastanın durumuna göre miktarı değişebilen losyon ve krem gibi ilaçlar önerilir, Bunlar doktorunuzun önerdiği kullanım şekli ve kullanım sıklığına göre özenle uygulanmalıdır. Tedaviyle paralel olarak eşyalardaki parazitleri yok etmeye yönelik uygulamalar da önerilir.Bazen kaşıntıyı azaltmak için antiallerjik ilaçlar da tedaviye eklenebilir.

Yazarlar