Gündem Uzmanlar uyardı: Daha çok yıldırım çarpacak

Uzmanlar uyardı: Daha çok yıldırım çarpacak

17.05.2018 - 09:00 | Son Güncellenme:

Türkiye'de son 1 ayda yıldırım çarpması sonucu 9 kişi öldü. Uzmanlardan uyarı geldi: Elektromanyetik alan çok arttı, bu gibi olaylarla daha fazla karşılaşacağız.

Uzmanlar uyardı: Daha çok yıldırım çarpacak

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Gözlem Sistemleri Dairesi Başkanlığı’nın verdiği bilgiye göre, yıldırım ve şimşek olaylarında geçen yılın nisan-mayıs aylarına oranla bu yıl artış yaşandı.

Haberin Devamı

Son 1 ay içerisinde de yıldırım çarpması sonucu 9 kişi hayatını kaybetti, 26 kişi de yaralandı. Üzerlerine yıldırım düşen 120’nin üzerinde hayvan telef oldu.

Yıldırım düşenlerin çoğunun açık alandaki çobanlar ile cep telefonu gibi elektronik aletlerle etkileşimde bulunanlar olduğu tespit edilirken, Gazete Habertürk'ten Uzay Kesmen'in haberinde, uzmanların konuyla ilgili değerlendirmeleri yer aldı.

Boğaziçi Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Şeker şunları söyledi:

“Doğadaki elektromanyetik alanlar ve elektromanyatik kirlilik son derece arttı. İnsanlar artık sıfır potansiyel değil, belli bir potansiyale sahip. Yıldırım da daha düşük bir potansiyale sahip olan insana çarpıyor, oradan da yere düşüyor. Cep telefonu da elektromanyetik sistemle çalışıyor. Avrupa’daki birçok bilim adamı, BM ve Avrupa Parlamentosu’na verilen dilekçelerle 5G’nin çalışmalarının durdurulmasını istediler.

Haberin Devamı

5G geldiğinde yeni baz istasyonları kurulacak, elektromanyetik alanlar artacak. Doğal denge ve insan yapısı (erken ergenlik vs.) bozulacak. Sonuçta insan da elektromanyetik bir yüktür. Buna cep telefonları ve ortamdaki diğer kaynakların da katkısı olabilir. Elektromanyetik alanın artması, istenmeyen olaylara sebep oluyor. Bu gibi olaylar, çok daha fazla yaşanacak.”

Kaynak: ntv.com.tr

Yazarlar