Geri Dön
Uzmanpara ABD enflasyonu sonrası altın piyasasında son durum

ABD enflasyonu sonrası altın piyasasında son durum

Altın fiyatları yeni haftanın ilk işlem gününde sert yükseliş gösterdi. Ons altın 1900 doları, gram altın ise 1160 lirayı aştı. Öte yandan bugün ABD’de enflasyon rakamları açıklandı. Peki kritik gelişme sonrasında piyasada son durum ne? İşte detaylar...

ABD enflasyonu sonrası altın piyasasında son durum

Geçtiğimiz hafta cuma günü ABD’de iş gücü istatistikleri açıklandı. ABD’de tarım dışı istihdam verisi şubat ayında beklentileri aşsa da işsizlik oranı yükseliş gösterdi.  

Haberin Devamı

ABD’de işsizliğin artış kaydetmesi Fed’in faiz artışlarını yavaşlatacağı beklentilerini kuvvetlendirdi. Bu durum dolar endeksinde düşüşe yol açarken altın fiyatlarında yükseliş getirdi. 

ABD’DE PEŞ PEŞE 3 BANKA BATTI 

Geçtiğimiz hafta ABD’de 2 banka battı. Bunlardan en önemlisi ise Silikon Vadisi Bankası’ydı. ABD’nin en büyük 16. bankasının batması piyasaları hareketlendirdi. Bu hafta ABD’de başka bir banka olan Signature Bank’ın iflası da piyasaları karıştırdı. 

Piyasalarda asıl kargaşaya yol açan ise Silikon Vadisi Bankası’ydı. Banka önce elinde tuttuğu tahvilleri zararına sattı. Ardından mevduat sahipleri yüklü miktarda para çekince likidite sorunu yaşadı. Bu gelişmelerle birlikte bankanın iflası kaçınılmaz oldu. 

Haberin Devamı

TAHVİL FAİZİ VE DOLAR ENDEKSİNDE SERT DÜŞÜŞ 

ABD’li regülatörler mevduat sahiplerini koruyacaklarını açıklarken, banka için bir kurtarma planı olmadığını belirtti. ABD’de gerçekleşen banka iflasları ABD tahvil faizleri ve dolar endeksinde sert düşüşleri beraberinde getirdi. 

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

ABD 2 yıllık tahvil faizi 36 yılın en düşük seviyelerine gerilerken, dolar endeksi 103.500’ün altına sarktı. 

ONS ALTIN 1900 DOLARI AŞTI 

Geçtiğimiz güne 1874 dolardan başlayan ons altın 1914 dolara kadar yükseldikten sonra 1913 dolardan kapandı.  

GRAM ALTIN 1160 LİRANIN ÜZERİNİ GÖRDÜ 

Yurt içinde ise gram altın fiyatı ons altına paralel olarak yükseliş kaydetti. Haftaya 1140 liradan başlayan gram altın 1167 lirayı gördükten sonra 1167 liradan günü tamamladı. 

ABD ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI 

Öte yandan altın yatırımcılarının gözü kulağı bugün saat 15.30’da ABD’de açıklanan şubat ayı enflasyon rakamlarındaydı. Buna göre tüketici fiyatları yıllık bazda piyasa beklentilerine paralel yüzde 6 seviyesinde gerçekleşti. Ocak ayında yıllık enflasyon yüzde 6.4 seviyesindeydi. 

Şubatta aylık bazda tüketici fiyatları yüzde 0.4 oranında arttı. Ocakta aylık bazda tüketici fiyatları yüzde 0.5 oranında yukarı gelmişti. 

Piyasalarda beklenti de aylık enflasyonun yüzde 0.4 oranında artması yönündeydi. 

Haberin Devamı

KRİTİK GELİŞME SONRASI PİYASADA SON DURUM NE? 

Bugüne 1913 dolardan başlayan ons altın şu dakikalarda önceki kapanış seviyesine göre gerileyerek 1904 dolardan işlem görüyor. Ons altında gün içerisinde en düşük 1895 dolar, en yüksek ise 1914 dolar seviyeleri görüldü. 

Haftanın ikinci işlem gününe 1165 liradan başlayan gram altın şu dakikalarda yatay seyrederek 1161 liradan işlem görüyor. Gram altında gün içerisinde en düşük 1156 lira, en yüksek ise 1167 lira seviyeleri test edildi.