Geri Dön
Uzmanpara Çin Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin Merkez Bankası geçen hafta başında orta vadeli politika faizini sabit tutmasının ardından gösterge borç verme faiz oranlarını da sabit tuttu.

Çin Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Bir yıllık kredi faiz oranı (LPR) %3,45'te, beş yıllık LPR ise %4,20'de sabit tutuldu.

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde yeni ve ödenmemiş kredilerin çoğu, %3,45 olan bir yıllık LPR'ye dayanmakta. Bu oran 2023 yılında iki kez toplam 20 baz puan düşürülmüştü.

Beş yıllık faiz oranı şu anda %4,20 seviyesinde. Bu yıl şimdiye kadar 10 baz puan düşürüldü.

Mizuho Securities Kıdemli Çin Ekonomisti Serena Zhou, "PBOC aralık ayında zorunlu karşılık oranını düşürmekten kaçınmış ve rekor seviyede net likidite enjekte etmiş olsa da, önümüzdeki yıl 20 baz puanlık faiz indirimi ve 50 baz puanlık zorunlu karşılık oranı indirimi bekliyoruz. Ayrıca çoğu Çinli bankanın faiz marjlarının darlığı göz önüne alındığında PBOC'nin kredi faiz oranlarından ziyade mevduat faiz oranlarını düşürmeye öncelik vermesini bekliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

BNY Mellon Capital Markets Piyasa Stratejisi Başkanı Bob Savage, "Ticari bankaların Şanghay ve Pekin'deki yeni konut kredileri için daha az ücret talep etmesine olanak tanıyan daha düşük spreadler için yapılan son baskı henüz tam olarak hissedilmedi ve referans orandaki daha agresif düşüşlerden önce gözlemlenmeyi gerektiriyor" dedi.