Geri Dön
Uzmanpara Güney Kore'de enflasyon arttı

Güney Kore'de enflasyon arttı

Güney Kore'nin manşet enflasyonu, art arda üç ay süren gevşemenin ardından beklenenden daha hızlı bir şekilde yukarı geldi ve Güney Kore Merkez Bankası'nın para politikasının yapışkan fiyat artışı karşısında sıkı kalması gerektiği yönündeki görüşünü destekledi.

Güney Kore'de enflasyon arttı

Güney Kore İstatistik Ofisi tarafından açıklanan verilere göre, tüketici fiyatları bir önceki ay görülen yıllık yüzde 2,8 artışın ardından şubat ayında yüzde 3,1 artış gösterdi. Piyasa beklentisi artışın yüzde 3,0 olacağı yönündeydi.

Haberin Devamı

Aylık bazda da fiyatlar önceki ay görülen yüzde 0,4'ün üzerinde, yüzde 0,5 yükseldi. Analistlerin tahmini artışın yüzde 0,4 seviyesinde kalacağı şeklinde oluşmuştu.

Veriler, başta taze meyveler olmak üzere tarım ürünlerindeki yüksek fiyatların enflasyondaki yükselişin arkasındaki temel etken olduğunu gösterdi.

Değişken gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan çekirdek TÜFE, şubat ayında bir ay öncesine göre yüzde 0,3 ve bir yıl öncesine göre yüzde 2,5 arttı.

Merkez Bankası, şubat ayındaki son politika toplantısında baz faiz oranını üst üste dokuzuncu kez 15 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 3,50'de sabit tuttu. Banka, enflasyonun azaldığını ancak yapışkan kalmayı sürdürdüğünü ve bunun da "yeterince uzun" bir süre boyunca kısıtlayıcı bir politika duruşunu garanti ettiğini ileri sürdü.