Geri Dön
Uzmanpara SEC, Bitcoin ETF başvurularını onayladı

SEC, Bitcoin ETF başvurularını onayladı

Kripto para piyasasının aylardır beklediği gelişme sonuçlandı. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), spot bitcoin ETF ihraççılarının 11 başvurusunun tamamını onayladığını duyurdu. Peki kritik gelişme piyasayı nasıl etkiledi? İşte detaylar...

SEC, Bitcoin ETF başvurularını onayladı

Spot Bitcoin ETF'lerine SEC tarafından resmi onay verildi. 9 Ocak'taki yanlış duyurunun ardından, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu birkaç spot Bitcoin ETF'sini onayladı.  

Haberin Devamı

İŞTE ONAYLANAN ETF’LER 

SEC, ARK 21Shares, Invesco Galaxy, VanEck, WisdomTree, Fidelity, Valkyrie, BlackRock, Grayscale, Bitwise, Hashdex ve Franklin Templeton tarafından yapılan 19b-4 başvurularını onayladı ve böylece spot Bitcoin ETF'lerinin ilgili borsalarda listelenip işlem görmesine izin veren kural değişiklikleri resmi olarak kabul edilmiş oldu.  

ARTIK BITCOIN’E DAYALI HİSSE ALINABİLECEK 

CoinTR Araştırma Departmanı tarafından hazırlanan piyasa analizine göre bu onay ABD'de yatırımcıların Bitcoin'i doğrudan satın almadan ya da özel saklama endişesi taşımadan Bitcoin fiyatındaki değişimlere yatırım yapmalarını sağlayan ilk düzenlenmiş borsa yatırım ürününün önünü açtı. Yatırımcılar artık, temel varlık olarak Bitcoin tutan ETF'lerle hisse alabilecekler. 

Haberin Devamı

SEC BUNDAN ÖNCE TÜM BAŞVURULARI REDDETMİŞTİ 

Bu tarihi onay süreci, Cameron ve Tyler Winklevoss'un 2013'te Winklevoss Bitcoin Trust'ı başlatmak için ilk başvurularından bu yana 10 yılı aşkın bir süredir devam ediyor. SEC bugüne kadar, potansiyel piyasa manipülasyonu ve dolandırıcılık endişelerini gerekçe göstererek tüm spot Bitcoin ETF taleplerini reddetmişti. 

SEC, Grayscale'in Ağustos 2023'te Grayscale Bitcoin Trust'ını spot Bitcoin ETF'sine dönüştürme başvurusunu reddetme kararını mahkemede iptal ettirmesi üzerine pozisyonunu yeniden gözden geçirmek zorunda kalmıştı. Spot Bitcoin ETF'leri onaylandıktan sonra, endüstrinin gözü ETvF'lerin işlem görmeye başlayacağı zamana kilitlendi. Galaxy Research başkanı Alex Thorn, spot Bitcoin ETF girişlerinin ilk yılda 14 milyar dolara ulaşabileceğini tahmin ederken, global fon yöneticisi VanEck, 2024'ün ilk çeyreğinde spot Bitcoin ürünlerine yaklaşık 2.4 milyar dolar akış olacağını tahmin ediyor. ABD'de spot Bitcoin ETF’lerinin başlatılması için SEC'in yayımcılar tarafından sunulan S-1 (veya S-3) ve 19b-4 formlarını onaylaması gerekiyor. 

8 Ocak'ta, on yayımcı nihai değiştirilmiş S-1 ve S-3 başvurularını sundu ve özellikle ilgili Bitcoin ETF'leri için almayı planladıkları ücretleri duyurdu. Dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock, fonun varlık yönetimi altında (AUM) 5 milyar dolara ulaşana kadar %0.2 ücret alacak. Bitwise,  %0.24 ile onu takip ederken, Ark 21Shares ve VanEck, %0.25 ücretle biraz daha geride yer alıyor. Özellikle, Ark 21Shares, ürünün 1 milyar AUM'ye ulaşana kadar veya ilk altı ay süresince tüm ücretlerden feragat edecek. Grayscale ise yüzde 1.5'lik ücret oranıyla, şu anda yatırımcılarına en yüksek ücreti uygulayan Bitcoin ETF ürünü olarak öne çıkıyor. 

Haberin Devamı

KARAR PİYASAYI NASIL ETKİLEDİ? 

Kararın açıklanmasının ardından gece saat 01.00 sıralarında Bitcoin, 47 bin 695 dolar seviyesine kadar yükseldi. Gün içi zirveyi gördükten sonra düşüşe geçen Bitcoin şu sıralarda 46 bin 506 dolardan işlem görüyor. Piyasalar zaten SEC’in Bitcoin ETF onayını daha önceden fiyatlamıştı. O nedenle piyasada çok sert hareketler yaşanmadı. 

Bitcoin’in ardından en yüksek hacimli ikinci dijital varlık olan Ethereum'un fiyatı dün yüzde 10'dan fazla değer kazandı. Ethereum şu sıralarda 2625 dolardan işlem görürken, kripto paraların toplam sermaye değeri 1 trilyon 737 milyar dolar düzeyinde bulunuyor.