Uzun Süre Emzirmek Meme Kanseri Riskini % 50 Azaltıyor

Hepimiz emzirmenin hem anne hem de bebek sağlığı açısından önemini biliyoruz. Ancak emzirme süresinin anne sağlığı üzerine olan etkisini biliyor muydunuz?

Yapılan çalışmalar en az 6 ay emziren annelerin meme kanseri yakalanma riskinin azaldığını vurguluyor. Bilimsel açıklaması ise emzirme sırasında kadınlarda ki östrojen hormonunun azalması ve buna bağlı olarak da kanser hücrelerinin gelişiminin daha az tetikleniyor olması. Emzirmenin ayrıca yumurtalık kanseri riskini de azalttığı söyleniyor. Bu nedenle anne sağlığı için en az 6 ay emzirme önem taşıyor.

Haberin Devamı

Emzirme süresi arttıkça anne sağlığı açısından faydası da artıyor. 12 ay boyunca bebeğini emziren annelerde emzirmeyenlere göre meme kanseri riski %4.3 azalmış.

Avusturalya Araştırma Vakfı' da 13 aydan fazla emziren annelerde 7 aydan az emzirenlere göre yumurtalık kanserine yakalanma riskinin %63 daha az olduğunu göstermişler.

Yale Üniversitesinin yaptığı bir çalışmaya göre ise 2 yıl ya da daha uzun süre emziren annelerde meme kanserine yakalanma riskinin % 50 azaldığınıgöstermişler.

Ayrıca anne sütü sadece annenin değil çocuğunuzun kansere yakalanma riskini de azaltıyor. Çünkü çocuğunuzu ileri yaşlarda obezite olma riskinden kouyur. Anne sütü alan bebeklerin bağışıklık sistemi güçlenip hem sindirim hem solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski azalıyor. Uzun süre anne sütü alan çocuklarda alerji riski de azalıyor.