Gündem Vahşetin dibi yok!

Vahşetin dibi yok!

22.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

›› IŞİD’in yüzlerce kişiyi gözlerini bağlayarak canlı canlı aşağı attığı Tel Abyad’daki ölüm çukuruna ceset kokularından yaklaşılmıyor. Dibi görünmeyen çukurun yamaçları insan ayakkabıları ve kıyafetleriyle dolu... ›› Sarp bir vadide bulunan ve kimsenin dibine kadar inemediği çukurda tam olarak kaç ceset olduğu bilinmezken, bölgede seslerden ürkerek yukarıya doğru havalanan akbabalar uçuyor...

Vahşetin  dibi yok

Milliyet, IŞİD’in yüzlerce kişiyi canlı canlı attığı ve görüntülerini propaganda amaçlı kullandığı uçurumu görüntüledi.
YPG’nin üç gün önce ele geçirdiği bölgede yer alan dehşet çukurundan göğe ağır kokular yükseliyor. Sarp bir vadide dibi görünmeyen çukurda tam olarak kaç ceset bulunduğu bilinmiyor.
YPG’nin başlattığı harekat IŞİD’in başkenti olarak nitelendirilen Rakka bölgesine doğru yayılıyor. Al Kantari bölgesinde yaşayanlar tarafından “ölüm uçurumu” olarak adlandırılan bölge de YPG denetimine geçti. IŞİD sosyal medyada yayınladığı propaganda videolarında insanları tekbirler eşliğinde bu çukura diri diri atıyordu. Bu dehşet görüntüler dünyada büyük tepki yaratmıştı.
IŞİD’in ölüm çukurunu görüntülemek için Tel Abyad’dan Siluk kasabasına doğru yola çıktım. Hayalet kasaba Siluk’u geçtikten sonra YPG’lilerin yol boyunca ağır silahlarla hareket halinde olduklarını gözlemledim.

IŞİD’in yasaklı bölgesiydi
Rakka’ya doğru ilerlerken yolun sağında solunda ilkel petrol üretim rafinerileri göze çarpıyor. IŞİD, Rakka bölgesinden getirdiği hak petrolü bu ilkel rafinerilerde işliyormuş. Yolun sağında solunda boşaltılmış Arap köylerinden geçiyoruz. Tel Abyad’dan 35 kilometre yol aldıktan sonra IŞİD’in ölüm uçurumuna varıyoruz. Çölün ortasında bir yanardağ kraterini ya da dev bir obruğu andıran çukurların dibi görünmüyor. Tercümanımız çukurun dibini şimdiye kadar kimsenin göremediğini, IŞİD döneminde bu bölgeye girişlerin yasaklandığını anlattı.
Yerel kaynakların anlattığına göre; çatışmalarda ölen hatta ağır yaralanan IŞİD militanları da buraya atılıyordu. Aileleri akıbetlerini sorduklarında ise “Oğlunuz cihada gitti” yanıtı veriliyordu.

Çürümüş ceset kokuları
Uçuruma yaklaşıldıkça çürümüş ceset kokusu insanın yüzüne vuruyor. Uçurumun başında kokudan durulamıyor. Aşağıya doğru baktığımızda çukurun dibini görmek mümkün değil. Tercümanımız bugüne kadar çukurun dibine kimsenin inemediğini anlatıyor. Çukura inen yamaçlarda buraya atılan insanlara ait elbiseler ve ayakkabılar göze çarpıyor.
Çukurun başına vardığımızda sesimizden ürkerek aşağıdan yukarıya doğru havalanan akbabaları görüyoruz. Ölüm çukuru üç gün önce bu bölgeyi IŞİD’den ele geçiren YPG güçlerinin alanda hakimiyet kurması ardından ilk kez görüntülenmiş oldu.

Haberin Devamı

Tekbir eşliğinde atıyorlardı

IŞİD’in Rakka ve Tel Abyad bölgesinde muhalif Kürt, Arap ve kendinden olmayan grup mensuplarını buraya getirip gözlerini bağlayarak tekbirler eşliğinde uçurumdan attığı biliniyordu. Yaklaşık 2 yılda ölüm çukuruna atılanların sayısı yüzlerle ifade ediliyor. Görgü tanıklarının anlatımına göre; çukura atılanların feryatları yakın köylerden bile duyuluyormuş. IŞİD’in ayrıca bölgede infaz ettiği ve cenazesinin görülmesini istemediği muhalifleri de buradan atarak kaybettiği, aynı şekilde ihanetle suçladığı kendi militanlarını da bu uçurumdan aşağıya sağ attığı anlatılıyor.

Rakka’ya girmeye 65 km kaldı

Ölüm çukurundan ayrıldıktan sonra Rakka bölgesine doğru ilerleyen YPG’lilerin ağır silahlarla karayolunda harekat halinde olduklarına tanıklık ediyoruz. YPG’liler IŞİD ile aralarında 6 kilometre mesafe bulunduğunu, ileride çatışan öncü birlikleri ile IŞİD arasındaki mesafenin ise 200 metreye kadar düştüğünü anlatıyor. YPG’liler Rakka’ya ulaşmak için önlerinde 65 kilometrelik yol olduğunu belirtiyor.

IŞİD cesetleri taşınıyor
Üç gün önce şiddetli çatışmaların yaşandığı Al Kantari bölgesinde YPG güçleri IŞİD’in kullandığı bir karargahı tanklarla tamamen imha etmiş. Burada 15 IŞİD’li öldürülmüş. Daha önce Esad rejimi tarafından bir dönem de bölgede etkin olan El Nusra tarafından askeri merkez olarak kullanılan karargaha vardığımızda YPG’lilerin binanın enkazından IŞİD’lilerin cesetlerini çıkardıklarına tanıklık ediyoruz.
Öte yandan Al Kantariya bölgesinde karayolunda yol alırken aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda Arap aileye rastlıyoruz. Bölgedeki çatışmalar yoğunlaşınca çöle kaçan ve burada açık alanda 5 gün geçiren ailelerin perişanlığı dikkatimizi çekiyor. Araç konvoyunda bulunan Zehra Seyyad adlı Arap kadın, “Çöl dayanılmazdı. Ekmek, su bulamadık. Çocuklarımız hastalandı. Çok kötü durumdayız. IŞİD buradan çıktıktan sonra köyümüze dönmek için yola çıktık. YPG’liler izin verdiler. Köyümüze dönüyoruz” dedi. Yol kontrolünde durdurulan ve perişan halde bulunan kadın ve çocuklara, YPG’liler ilk etapta su ve bisküvi verip bir süre dinlenmelerini sağladıktan sonra geçişlerine izin verdi.