Kadın Sağlığı Vajinal spekulum nedir, ne işe yarar?

Vajinal spekulum nedir, ne işe yarar?

13.04.2018 - 13:40 | Son Güncellenme:

Vajinal spekulum, jinekoloğun vajina duvarlarını ve vajinayı incelemek için kullandığı bir cihazdır. Metalden yapılmış vajinal spekulum, vajina duvarlarını incelemek için gerekli olan serviks hücrelerinin toplamanın bir yolunu sağlar. Pap smaer testi öncesi yapılan vajinal spekulum ile kanser hücrelerinin varlığı tespit edilebilir. Bajinal spekulum nedir, vajinal spekulum ne işe yarar diye soruyorsanız işte vajinal spekulun ile alakalı tüm bilinmeyenler…

Vajinal spekulum nedir, ne işe yarar

Vajinal spekulum, jinekologunuzun vajinal duvarlarınızı açmak için kullandığı, genellikle metalden yapılmış bir cihazdır. Vajinal spekulumun bu kullanımı jinekoloğunuza vajinanın ve serviksin görsel olarak incelenmesini ve Pap smear testi için gerekli olan servikal hücreleri toplamanın bir yolunu sağlar . vajinal spekulum nedir, vajinal spekulum ne işe yarar gibi soruların cavaplarını merak ediyorsanız haberimizi okumaya devam edin.

Vajinal spekulum nedir?

Vajinal spekulum vücudun belli bölgelerini incelemek için kullanılan metalden yapılmış demir bir cihazdır. Vajinal spekulum cihazı, vajina duvarını açmaya yardımcı olur. Bu sayede doğum kontrol doktorları vajinayı rahat bir şekilde kontrol edebilir, servikslerinizi rahat bir şekilde görebilir. Aynı zamanda vajinal spekulum servikslerinizin rahat bir şekilde görüntülenmesine de yardımcı olmaktadır.

Vajinal spekulumun gerekli olduğu, Pap Smear'a neden ihtiyacım var?
Pap smear, serviks kanserini taramak için yapılan bir testtir.Genellikle bu testin her yıl yapılması önerilmektedir, ancak Pap smear testi artık 21 yaşın altındaki kadınlar içinde gerekli görülmeye başlanmıştır. eğer ki 30 yaşın üzerindeyseniz ve pap smear testini şimdiye kadar hiç yaptırmadıysanız, doktorunuza danışıp, pap smear testini muhakkak yaptırmanız gerektiğini unutmayın. pap smear testini bir HPV taraması ile birlikte 5 yılda bir tekrar test edilirsiniz. Normal Pap test sonuçları öyküsü olan 65 yaş üstü kadınlar Pap smear'larının tamamen ortadan kaldırılmasını sağlayabilir.

Eğer hala Pap smear testlerinin tavsiye edildiği yaş aralığındaysanız ve sonuçlarınız anormal servikal değişiklikleri gösteriyorsa, o zaman kolposkopi gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Kolposkopi, doktorun serviks'i daha yakından görmesini sağlayan bir tanı testidir.

Vajinal spekulum ne işe yarar?

Doktor tarafından ilk olarak belden aşağı olan bölgeyi açmanız gerektiği söylecektir. orta ve baldır bölümünüze büyük bir kağıt havlu yerleştirilerek ayaklarınızı sedyenin üzerine yerleştirip kaldırmanız istenecektir.
Doktor daha sonra bacaklarınızı masanın kenarına doğru aşağı doğru indirir ve böylece bacaklarınız eğilir ve her iki tarafa kolayca açılır.

Vajinaya yağlanmış vajinal spekulum yerleştirilecektir. Bu olduğunda derin nefes almayı ve kaslarınızı mümkün olduğunca gevşetmeyi unutmayın. Bu da vajinal kasların gevşemesine yardımcı olacak ve muayeneyi daha az acıyla atlatmanızı sağlayacaktır. Vajinal spekulum ile muayene gerçekleşirken acı hissinin olması kaslarınızı ve kendinizi sıkıyor olmanızdan kaynaklanmaktadır.

Daha sonra, küçük bir fırça veya süpürme işlemi yapılarak doktorunuz serviksten örnek hücreleri alacaktır. Bu, rahim boynunun fırça veya çubukla hafifçe ovulmasıyla yapılır. Bazı kadınlar hafif bir rahatsızlık hissederken, bazı kadınlar bu yapılırken hiçbir şey hissetmezler.

Vajinadan numune alındıktan sonra spekulum hafifçe vajinadan çıkarılır.

Vajinal Deformasyonu Düzeltmek Mümkün Mü?


Yazarlar