Gündem Vajinit nedir, nasıl tedavi edilir?

Vajinit nedir, nasıl tedavi edilir?

24.04.2018 - 14:40 | Son Güncellenme:

Vajinit kadın vajinasında oluşan iltihap demektir. Bu durum her yaştaki kadında oluşabilir ancak daha çok üreme çağındaki kadınlarda daha sık yaşanır. Bazı sebeplerle bölgede mantar ya da bakteri artması sonucu vajinit oluşmasıyla birlikte kaşıntı, kötü koku ve akıntı söz konusu olur. Bu da tedavi gerektiren bir durumdur.

Vajinit nedir, nasıl tedavi edilir

Vajinite yol açan nedenler

Alınan antibiyotikler, hamilelik, emzirme ve menopoz dönemlerinde son derece fazla yaşanan hormon düzeyindeki değişiklikler, doğum kontrol ilaçları, vajinal ilaçlar, sperm öldürücü ilaçlar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve stres vajinite sebep olabilir.

Vajinit belirtileri nelerdir?

Vajinada kaşıntı, idrar yaparken yanma durumları, vajinadan gelen koku, cinsel ilişki sırasında ağrı yaşanması, vajinal kanama ve lekelenmeler, alt karın bölgesinde ağrılar, siğil çıkması gibi durumlar vajinit belirtileridir. Mutlaka bir doktora görünülmelidir.

Haberin Devamı

Vajinit nasıl tedavi edilir?

Vajinit tedavisi için mutlaka bir kadın doğum uzmanı ile görüşülmelidir. Yapılacak jinekolojik muayenede akıntı örneği alınır ve incelenir, duruma göre tedavi aşamasına geçilir. Verilecek antibiyotik ilaçlarla, antiviral ilaçlarla ve haplarla tedavi gerçekleştirilir. Kaşıntı ve yanma için de kremler verilir.

Vajinitten kurtulma yolları

Cinsel yoldan geçebilecek hastalıklar vajinit oluşumuna son derece etken durumdur. Bunu engellemek için prezervatif kullanımı önerilir. İç çamaşırı kullanımlarında hijyene dikkat edilmeli özellikle pamuklu iç çamaşırları tercih edilmelidir. Genital bölgede temizlik ve kuruluk son derece önemlidir. Zira nemli bölgelerde mantar oluşumu kaçınılmazdır. Parfümlü petler zararlıdır.

Vajinit ve menopoz

Menopoz dönemi kadında hormon seviyelerinin hareketli olduğu dönemlerdendir. Bu dönemlerde kadında hormon seviyeleri düşer, vajinada kuruluklar ve incelmeler başlar. Bu da özellikle ilişki sonrasında yanmalara ve kaşıntılara sebebiyet verir. Menopoz döneminde vajinit hastalığı ile tanışmamak için mutlaka belirtiler karşısında önlemini alınmalıdır.

Haberin Devamı

Bakterili vajinit

Eğer vajinada bakteri üremesi söz konusu ise vajinit oluşumu son derece hızlı gelişir. En önemli belirti kötü koku ve akıntıdır. Bakterilerin temizlenmesi için antibiyotik tedavisi uygulanır. Ve tedavi süresince kadının cinsel hayatına ara vermesi önerilen bir diğer çaredir. Bu dönemde kullanılan antibiyotiklerle var olan bakterilerin temizlenmesi hedef noktadır. Bu hassas dönem zarfında temizlik ve hijyen kadının dikkat etmesi gereken en önemli detaydır.