Gündem Validasyon nedir?

Validasyon nedir?

14.09.2018 - 15:03 | Son Güncellenme:

Vatandaşlar tarafından merak konusu olan validasyon nedir sorusu, araştırılmaya devam ediyor. Validasyon ve kalifikasyon hakkında merak edilen bilgiler şu şekilde...

Validasyon nedir

Validasyon nedir? sorusunun ardından kalifikasyon nedir sorusu geliyor. Merakla araştırılan validasyon nedir sorusunun yanıtı şu şekilde...

Haberin Devamı

VALİDASYON NEDİR?

Validasyon ve kalifikasyon bir ürünün, bir sürecin veya bir sistemin işlevini, önceden belirlenmiş gerekliliklere uygun olarak yerine getirdiğine emin olmak için gerçekleştirilen çalışmalardır. Validasyon ve kalifikasyon, ISO 9000 gibi kalite sistemlerinin temelini oluşturur. Bir sistemin validasyonu ve kalifikasyonu, sistemi kullanan kişiler tarafından değil, bağımsız kişiler tarafından gerçekleştirilmelidir. Yapılan işlemlerin hepsi belgelenmelidir. Belgeleme işlemi "yazdığını yap, yaptığını yaz" kuralıyla açıklanır.

Validasyonu açıklamak için "doğru işlemi mi yapıyorsun?", kalifikasyonu açıklamak için "işlemi doğru yapıyor musun?" soruları sorulabilir.

Bu terimlerin kullanımı sektöre ve kullanıldığı alana göre değişebilir. Hatta birbirlerinin yerine kullanıldıkları da olur.