Ekonomi Vatandaş ‘ihtiyaç’ listesi kartını çekti

Vatandaş ‘ihtiyaç’ listesi kartını çekti

24.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

BKM’nin Genel Müdürü Soner Canko, vatandaşların kredi kartlarını en çok market ve AVM’lerde kullandığını söyledi. Yemek, akaryakıt ve gıdanın öne çıktığı toplam kartlı harcamalardaki ‘ihtiyaç’ grubu payı yüzde 42’ye çıkmış durumda.

Vatandaş ‘ihtiyaç’ listesi kartını çekti

Vatandaşlar kredi kartlarını en çok temel ihtiyaçlarını karşılamada kullanıyor. Geçmiş yıllarda lüks tüketim harcamalarında da dikkat çeken ve tüketicilerin borç sarmalına düşmesinde rol oynayan kredi kartları, günümüzde daha bilinçli bir kullanım alışkanlığına yönelmiş gözüküyor.


Kredi kartlarının en çok kullanıldığı yerler, market ve AVM’ler. Kredi kartı kullanımları yemek, akaryakıt ve gıda harcamaları olarak öne çıkıyor. Bu üç sektörün toplam kartlı harcamalarındaki payının yüzde 42 olduğunu belirten Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, bu harcamaların büyük oranda temel ihtiyaçlar olduğuna dikkat çekti.

‘İthal lüks’ uyarısı

Canko, “Yani kartlar tüketimi körüklemiyor büyük oranda temel ihtiyaçların karşılanmasında ödeme aracı olarak kullanılıyor” dedi.

Enflasyonla mücadelede kredi kartı kullanımının etkisine ilişkin sorularımızı yanıtlayan Canko, “Enflasyonun yükseldiği dönemlerde gereksiz ve lüks harcamalardan uzak durmakta fayda var” uyarısında bulundu, Canko, “Bu nedenle kartları temel ihtiyaçlarımızı karşılamakta kullanmaya devam ederken, lükse kaçtığımızı düşündüğümüz alanlarda da bir miktar tasarruf etmemiz hem kendi bütçemiz için hem de ekonomimiz için faydalı olur” dedi.

Vatandaş ‘ihtiyaç’ listesi kartını çekti

“Özellikle ithal lüks ürünlerde tasarruf edebilirsek cari açığımızın sınırlandırılmasına da katkı sağlamış oluruz” diyerek kart kullanımında önemli bir
uyarıda bulunan BKM CEO’su Soner Canko, şöyle konuştu:

“Bunun yanısıra zor dönemlerde ekonomik aktivitenin korunması da önemli. Bu noktada, sağladığı taksit gibi olanaklar sayesinde kartlı ödemeler talebin dengelenmesini ve ekonomik aktivitenin istikrar kazanmasını sağlarken, üreticilerin de önlerini görmesini, daha verimli ve sağlıklı bir üretim planlaması yapabilmelerini sağlıyor.”

‘Asgari oranda borçlanın’

- Sıkıntılı dönemlerde tüketici ne yapmalı?

Ekonominin sıkıntılı ol duğu dönemlerde aşırı risk alınmaması, lüks tüketimden uzak durulmasını öneriyoruz. Ayrıca bu tür dönemlerde kartların temelde bir ödeme aracı olduğunun da unutulmaması gerekiyor. Ekonominin sıkıntılı olduğu dönemler borçlanmanın asgariye indirilmesi gereken dönemlerdir. Bu dönemlerde kartlar sayesinde harcamalarını
daha iyi takip edebilir, bütçelerini daha iyi yönetebilirler.

‘Ticari kart KOBİ’ye yarar’

- Ticari kredi kartının KOBİ’ye yararı var mı?

Ticari kredi kartlarının taksit özelliği sayesinde, özellikle likidite sıkışıklığının yaşandığı dönemlerde, ham madde temininin ve dolayısı ile üretimin aksamamasını sağlıyor. Ayrıca işletmelerin birbirleri arasındaki ödemelerde, sağladığı ödeme garantisi sayesinde tahsilat riskini ortadan kaldırarak, ekonominin inişli çıkışlı dönemlerinde güven ortamı yaratarak bu dönemlerin daha hafif atlatılmasına olanak yaratıyor.

- Bankaları ticari kredi kartında nasıl buluyorsunuz?

Ticari kredi kartlar son dönemlerde yaygınlaşmaya başladı. Bireysel karttlar enflasyona paralel büyürken ticarler yıllık %30 büyüyor. Ödeme kolaylığa, tahsilat garantisi, taksitlendirme işletmelerin büyük ilgi gösterdiği özellikler.