Ekonomi Vatandaşın e-ihale ilgisi 246 milyon lira getirdi

Vatandaşın e-ihale ilgisi 246 milyon lira getirdi

18.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği e-ihale yöntemiyle tasfiyelik araç ve eşya satışından geçen yıl 246 milyon lira hasılat sağlandığını bildirdi.

Vatandaşın e-ihale ilgisi  246 milyon lira getirdi

Pekcan, AA’ya yaptığı açıklamada, sistemin daha şeffaf, katılımcı ve rekabete açık olmasını sağlamak amacıyla uygulamaya başladıkları elektronik ihalelere büyük ilgi gösterildiğine dikkati çekti. Tasfiyelik eşya ve araçların satışlarını kapalı teklif yerine açık artırma e-ihale yöntemiyle gerçekleştirdiklerini belirten Pekcan, kullanıcı sayısının her geçen gün arttığına işaret etti.
Pekcan, geçen yıl e-ihale sistemiyle satılan 4938 araçtan 145.5 milyon lira hasılat elde edildiğini aktararak, söz konusu dönemde elektronik, tekstil ve otomotiv yedek parça ürünlerinin başı çektiği 4619 eşya grubunun satışından ise 100.5 milyon lira hasılat sağlandığı bilgisini verdi. Pekcan, “Böylece vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği e-ihale yöntemiyle tasfiyelik araç ve eşya satışından geçen yıl 246 milyon lira hasılat elde edildi” dedi.

Haberin Devamı

360 bin kişi üye...

İhaleye girilmesindeki coğrafi ve mekansal kısıtların ortadan kaldırıldığını ve işlemlerin basitleştirildiğini belirten Pekcan, “www.eihale.gov.tr” adresinden ve e-Devlet üzerinden ihalelere erişebileceğini anımsattı.

Pekcan, “Açık teklif yöntemiyle e-ihale usulünün getirilmesinin ardından kayıtlı üye sayısının daha da arttığını gördük. Haziran 2018’de 125 bin olan kayıtlı üye sayısı 360 bine ulaştı” değerlendirmesinde bulundu.

Yüzde 10 teminat var

Bakan Ruhsar Pekcan, tüm vatandaşların e-ihaleye ücretsiz üye olabileceğini belirterek, şöyle devam etti:

“İhalelere ilişkin sistemde tüm bilgiler yer alıyor. İhaleye çıkan araç veya eşyanın fotoğraflarını, videosunu, özel olarak aranan şartlar ve alınması gereken belgelerin bilgisini görmek mümkün. Katılımcılar dilerse teklif vermek istedikleri eşya veya aracı yerinde de görebiliyor.

Haberin Devamı

İhale için ihaleye esas bedelin yüzde 10’u tutarında teminat bulunması gerekiyor. Üyelerin bir ihaleye teklif vermeleri halinde, ihaleye esas bedelin yüzde 10’u kadar tutar sistem tarafından kişinin teminatından bloke ediliyor. İhale sona erdiğinde en yüksek teklif vermiş olan ihaleyi kazanıyor.”

Yazarlar