Sağlıklı Beslenme Vejetaryenliğin sağlık üzerindeki etkileri

Vejetaryenliğin sağlık üzerindeki etkileri

19.02.2018 - 10:56 | Son Güncellenme:

Vejetaryenlik genel olarak et, süt ve kümes hayvanlarının yenmediği beslenme alışkanlığıdır. Hayvansal gıdaların tüketilmediği bu beslenme şekli aynı zamanda bir hayat felsefesidir.

Vejetaryenliğin sağlık üzerindeki etkileri

Vejetaryenler et, süt ve kümes hayvanlarını tüketmezler. Bazı vejetaryenler ise bunlardan elde edilen süt, yumurta ve yoğurdu dahi yemezler. Bu gıdalardan alınması gereken besin değerlerini sebze ve meyvelerden karşılarlar. Vejetaryenler kendi içinde 7 alt gruba ayrılırlar.

Haberin Devamı

Veganlar

Bu tür vejetaryenler bu yedi grup arasında en katılarıdır. Hayvansal kaynaklı hiçbir gıdayı tüketmezler. Söz gelimi toprağa bağlı olmayan ve kökü olmayan hiçbir şeyi yemezler. Et, süt, yumurta, balık ve yoğurt kesinlikle tüketmezler. Beslenmeleri meyve, sebze ve tahıl üzerinedir.

Lakto-ovo vejetaryenler

Bu vejetaryenler ise et tüketmezler ama süt ürünleri ve yumurta yerler.

Lakto vejetaryenler

Bu tür vejetaryenler veganlar ile lakto-ovo arasında kalırlar ve lakto-ovo vejetaryenlere göre daha katı bir grupturlar. Et, balık ve yumurta yemezler fakat süt ürünlerini tüketirler.

Ovo vejetaryenler

Bu grup ise et, balık ve süt ürünleri yemezler; yumurta tüketirler.

Pesko vejetaryenler

Bu vejetaryen grubu besinlere daha ılımlı yaklaşan ve kuralları biraz daha gevşeten gruptur. Bu tür vejetaryenler et ve tavuk yemezler fakat balık, yumurta, süt ve süt ürünlerini tüketirler.

Yarı vejetaryenler

Haberin Devamı

Bu gruptaki vejetaryenler sadece kırmızı et tüketmezler. Onun haricinde her şeyi yerler.

Fruiyarianlar

Bu grup vejetaryenler sadece meyve ile beslenirler.


Vejetaryen beslenme sağlıklı mıdır?

Yukarıda da bahsedildiği gibi vejetaryenlik genel olarak hayvansal gıda tüketmeden beslenmeye dayalı bir yaşayış biçimidir. Vejetaryenliğin sağlıklı olduğuyla ilgili birçok araştırma yapılmış olsa da tam olarak kanıtlanamamıştır. Ama net bir şekilde söylenebilir ki bu beslenme biçiminin vücuda hem yararları hem de zararları vardır.



Yararları sayılırsa vejetaryenler et yemiyorlar; bu yüzden de hayvansal gıdalardan gelen doymuş yağı tüketmemiş oluyorlar. Bu şekilde kolesterol ve kalp-damar rahatsızlıklarından korunmuş oluyorlar. Zararları ise hayvansal hiçbir gıdayı tüketmedikleri için demir ve B12 vitaminin eksikliğine bağlı olarak anemi ve dolaşım problemi gibi çeşitli rahatsızlıkların oluşabilmesidir. Bu yüzden vejetaryenlerin çok sıkı bir beslenme programıyla beslenmesi ve vücudun ihtiyacı olan ve hayvansal gıdalardan alamadıkları besin değerlerini sebze ve meyvelerden karşılamaları gerekmektedir.

Yazarlar