Siyaset 'Vekil listemize FETÖ sızamaz'

'Vekil listemize FETÖ sızamaz'

23.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletvekili listelerine FETÖ’cülerin sızma ihtimaline karşı yapacaklarının sorulması üzerine, “Böyle bir sızmanın olabileceğine ihtimal vermiyorum” karşılığını verdi.

Vekil listemize FETÖ sızamaz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, darbe girişimine yönelik 137 davada karar verildiğini belirterek, “1433 sanığa hapis cezası verildi. Bunlardan 1433 sanığın 530’u müebbet, 399’u ağırlaştırılmış müebbet” dedi. Milletvekili listelerine FETÖ’cülerin sızma ihtimaline karşı yapacaklarının sorulması üzerine Erdoğan, “Böyle bir sızmanın olabileceğine ihtimal vermiyorum” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NTV’de Siyasi İşler programında Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Serpil Çevikcan, Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu, Star Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Kartoğlu’nun sorularını yanıtladı, FETÖ ile mücadeleye dair bilgiler paylaştı. Erdoğan, FETÖ ile mücadelenin kararlı bir şekilde devam edeceğini vurgulayarak, “Benim buradan taviz vermem mümkün değil. Çünkü bu FETÖ denilen adam benim milletimi böldü, parçaladı. Ümmeti böldü, parçaladı. Anayı evladına, evladı anasına, aileyi kendi içinde parçaladı. Birçok bildiğim arkadaşlar var ki şu anda evlatlarından ayrı yaşar hale geldiler. Bunların müsebbibi bu adamdır” dedi.

Teröre finans

Terör örgütü FETÖ’nün elebaşı Fetullah Gülen’e ABD’nin sahip çıktığını kaydeden Erdoğan, “Arkasında Amerika var. 400 dönümlük bir yerde bu adam orada paşa paşa yaşıyor. Yasaysa yasalar var. Verilmiş olan kararlar varsa yargının verdiği kararlar var. Charter School’lardan bu adamların okullarında ne kadar bedel aldıkları FETÖ’nün ortada. Ya sizin kendi okullarınızda bunlara kendi bütçenizden Charter School’lara siz yılda yaklaşık 700-750 milyon dolar para ödüyorsunuz. Adeta terörü finanse ediyorsunuz. Daha sizinle biz neyi konuşacağız. Ondan sonra kalkıp bizden böyle böyle talepte bulunuyorsunuz. Bu nasıl bir stratejik ortaklıktır?” diye konuştu. Şu an itibarıyla 83 FETÖ’cüyü Türkiye’ye getirdiklerini ve bu sürecin kararlılıkla devam ettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunların Türkiye’deki gözaltı ve yargı süreçlerinin ayrıca devam ettiğini belirtti.

Haberin Devamı

Erdoğan, “MİT yerinde paketleyip alıp geliyor. Kararlıyız. Nasıl ‘PKK’lıların inlerine gireceğiz’ dedik, bunların da gittikleri yerlerde inlerine girip güvenlik güçlerimizle, istihbarat örgütlerimizle alıp getireceğiz. Bu işin kaçışı yok. Mesela şimdi en son Gabon’da olanları eşleriyle beraber alıp geldik. Alıp geleceğiz” dedi.

Sızma olmaz

Milletvekili listelerine FETÖ’cülerin sızma ihtimaline karşı yapacaklarının sorulması üzerine Erdoğan, “Artık kolay değil. Çünkü çok hassasız. Yani biz her türlü bu noktada incelemeyi, araştırmayı, devlete eleman almadaki GBT gibi bunların hepsinin incelemelerini yaptırıyoruz, yaptıracağız. Ben, böyle bir sızmanın olabileceğine ihtimal vermiyorum” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Nikâh şahidi oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, dün Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit’in oğlu Muzaffer Enes Cirit ile Fahriye Hande Akıncı çiftinin nikâh törenine katıldı. Erdoğan ile TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca çiftin nikâh şahitliğini yaptı.

137 davada karar

Erdoğan, darbe girişimi davalarına ilişkin son verileri de programda paylaştı.

Erdoğan, “Darbe girişimine yönelik şu ana kadar 285 dava açıldı. 137 davada karar verildi. 1433 sanığa hapis cezası verildi. Bunlardan 1433 sanığın 530’u müebbet, 399’u ağırlaştırılmış müebbet, 504’ü ise 1 yıl 2 ay ile 20 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. Bir diğer tarafta şu anda 19 değişik ülkeden biz 83 FETÖ yöneticisini getirdik. 10 ülkede FETÖ bağlantılı 76 okul kurduğumuz Maarif Vakfına devredildi. Bir tarafta yine 25 ülkede de FETÖ iltisaklı okulların devri veya yeni okulların açılması için protokollerde imzalandı. OHAL kapsamında yayınlanan KHK’larla 107 bin 175 kişi kamu görevinden ihraç edildi. FETÖ’nün birinci aşama mahrem ve kripto yapısına mensup Türk Silahlı Kuvvetleri içinde de şu anda binlerce kişi deşifre edildi. Bunların da takipçisiyiz” bilgilerini verdi.

Haberin Devamı

“TSK içinde 3 bin kişilik kripto bir yapının tespit edildiği bilgisi var. Nasıl bir yapıdan bahsediyoruz burada?” şeklindeki soru üzerine Erdoğan, “Son döneme yönelik bunlar tespitler. Değişik şeyler olabilir, olabiliyor. Tabii biliyorsunuz istihbarat herhalde boşuna yok. İstihbaratın da kendine has bazı görevleri var ve içeride, dışarıda belli yerlerle iltisaklar vesaire.

Tabii istihbarat konuşulursa istihbarat olmaktan çıkar. Şimdi 3 binle ilgili de böyle bir tüyo verirsek herhalde bu da yanlış olur” ifadelerini kullandı.

Özbekistan ve Güney Kore’yi ziyaret edecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önümüzde hafta Özbekistan ve Güney Kore’ye gidecek. Görüşmelerde ana gündem ekonomi olacak. Erdoğan 29 Nisan tarihinde Özbekistan’ın Başkenti Taşkent’te olacak. Burada 3 gün geçirecek olan Erdoğan tarihi Buhara şehrini de ziyaret edecek. Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile bir görüşme gerçekleştirecek Erdoğan’ın gündeminde Özbekistan’a yapılacak yatırımlar olacak.

Dev şirketler

Erdoğan, 1 Mayıs akşamı Güney Kore’ye geçecek. Cumhurbaşkanı Moon Jae-İn’in “Mavi Saray”da ağırlayacağı Erdoğan, burada da mevkidaşı ile bölgesel konuları ve ikili ilişkileri değerlendirecek. Güney Kore’de de Türkiye-Güney Kore İş Forumu’na katılacak olan Erdoğan’ın Samsung, LG, Hyundai, Daelim gibi dünya devi şirketlerin yöneticileriyle bir araya gelmesi bekleniyor. Kore’nin talip olduğu Kanal İstanbul da Erdoğan’ın görüşmelerinin gündeminde olacak. Aralık ayında bu ülkeye bir ziyaret gerçekleştiren Başbakan Binali Yıldırım, “Kore firmaları bizim projelerimizde yer alıyor” demişti. Kore Başbakanı Lee Nak-Yeon da Yıldırım’la görüşmesinde Kanal İstanbul’a talip olduklarını açıklamıştı. Güney Kore son olarak 1915 Çanakkale Köprüsü ihalesini kazanmıştı. -KIVANÇ EL Ankara

Meclis, ‘uyum’ için yoğun mesai yapacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 24 Haziran 2018’de yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçiminde uygulanacak hükümleri içeren anayasa değişikliğine ilişkin uyum teklifi için yoğun mesai yapacak. TBMM Genel Kurulu, bugün TBMM’nin açılışının 98. yıl dönümü nedeniyle özel gündemle toplanacak. TBMM Başkanı İsmail Kahraman akşam da bir resepsiyon verecek. Genel Kurulda, 20 Nisan Cuma günü, cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçiminin 24 Haziran 2018 tarihinde yapılmasına ilişkin önerge kabul edilerek, Meclis Kararı oldu.

16 Nisan referandumunda yapılan anayasa değişikliğine uyum amacıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, bugün Anayasa Komisyonu’nda görüşülecek, yarın da TBMM Genel Kurulu’nda ele alınacak. -ANKARA AA