Veli Bahçeci

Veli Bahçeci

veli.bahceci@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Network teriminin gerçek anlamı birden fazla bilgisayarın birbiriyle iletişim halinde olması yani bir ağ oluşturulmasıdır. Son zamanlarda sıkça duyduğumuz networking ise, insan ilişkilerinde bir kişiden başka bir kişiye bilgi, fikir ve ilişki aktarmak anlamı taşır. Genelde bu aktarım ‘çıkar gözetmeksizin başkalarına yardım etme’ düsturuyla yapılır.

Bu terim bir kişinin diğer kişiyle tanıştırılarak yukarıda söylediğim düsturla ilişki kurması için de kullanılmaktadır. Günümüzde bir çok etkinlik bu nedenle yapılmakta lakin maalesef ’kartvizit alışverişi’ şovuna dönüşmüş bulunmaktadır. Ben olayın kartvizit alışverişine indirgenmesini çok doğru bulmuyorum. Doğru bulmasam da bu şekilde iş ağını genişleten, zaman, para ve enerji kazanan kişilerin olduğunu itiraf etmeliyim. Kartvizit mutlaka lazım ama sadece buna indirgenmesi akılda kalıcılığı negatif yönde etkiliyor. En azından benim için öyle.

Haberin Devamı

Kuvvetli ve sağlıklı bağlantıları olan insanlar çok daha az uğraş ile normalde yapabileceklerinden fazla işler yapabilirler. Ben Adana’da yaşadığım yıllarda bunun ne kadar gerekli olduğunu çok sıklıkla hissetmiştim. Kurduğunuz ilişkiler size yeni bağlantılar ve yeni destek ekipleri yaratıyor. Tek bir telefonla işinizi çözen veya rahatlatan, bir kaç adımı tek bir seferde atmanızı sağlayan bir ağdan bahsediyorum. İhtiyacınız olmadığı esnada bu ilişkileri kurarak aslında hep o ihtiyaç gününe hazırlık yapmış olursunuz. Tabi bu esnada size gelen yardım talepleri de ‘networking’in sizin tarafınıza düşen yardım etme aksiyonunu temsil edecektir. Manevi hazzını kesinlikle yaşayacağınız bir durum.

Networking ve Mobil İstanbul

NETWORKING NASIL YAPILIR? BİR KRİTERİ VAR MIDIR?

Networking esnasında daha çok göz teması kurmak, konuyu istediğiniz yönde ama çok da alakasız olmadan yönlendirebilmek ve nihai amacınızın ‘yardımlaşma’ olduğunu bilerek/göstererek hareket etmek alacağınız verimi ve faydayı maksimum seviyeye çıkaracaktır. ‘Networking’i iş bulma fırsatı, para kazanma yöntemi, bir şey satma aracı olarak gördüğünüz anda diğer kişilerce farkedilirsiniz ve ‘networking’in olumlu sonuçlarından faydalanamazsınız. Eğer gerçekten paylaşım esasıyla hareket edebilirseniz zaten kariyer planlamanızda, yeni iş olanakları bulmakta veya yeni müşteri/ilişki kurmakta ‘networking’in etkisini hissedebilirsiniz.

Haberin Devamı

İyi bir networking için doğru etkinliği seçmeniz ve ön hazırlık yapmanız şart. Verimli olabileceğini düşündüğüm bir etkinlikten bahsedeceğim yazımın sonunda. Ancak şu ön hazırlık konusunu biraz detaylandıralım. Etkinlik nerede, kimler katılacak, sizi kim davet etti veya nereden duydunuz, nasıl giymelisiniz, katılımcılar arasında tanışmak istediğiniz kimler var, tanıdıklarınızdan kim var, konuşmayı düşündüğümüz konu ile alakalı sohbet tıkanırsa devam etmesini sağlamak için elinizde neleriniz var? Bunları kendinize sorun ve hatta kalem kağıt alıp yazın, çalışın. Zira networking bir sohbet muhabbet ortamı değildir. Ciddiyet ve disiplin gerektirir -tabi çok da kasıntı olmadan-

MOBİL İSTANBUL

‘Networking’ yapabileceğiniz etkinliği seçmek çok önemli. Mobil İstanbul sağlıklı networking yapabileceğiniz hatta yeni şeyler öğrenebileceğiniz bir etkinlik.

Haberin Devamı

Mobil Istanbul, internet ve telekomünikasyon sektörleri başta olmak üzere mobil teknolojilerle ilgilenen insanların ve şirketlerin toplandığı, tanıştığı ve tartıştığı bir platformdur. İnsanlar ve şirketler arasında kaliteli bağlar kurulmasına destek olmak isteyen ekibin kuruculuğunu ve ‘başmobilci’liğini Murat Can Demir yapmaktadır. sektörün değerli profesyonel ve girişimcilerini deneyim ve yeteneklerini mobil severlere aktarmaları için motive eden Mobil İstanbul, eğitim ve seminerler ile ekosistemdeki farkındalık ve bilgi düzeyini arttırmayı hedeflemekte. Türkiye ‘deki şirketlerin ve uygulama geliştiricilerinin daha fazla ve daha başarılı mobil uygulamalar geliştirmesine katkıda bulunmak isteyen ekip her ay bir büyük etkinlik düzenleyerek sektördeki profesyonelleri bir araya getiriyor.

Bu ayki etkinlikleri mobil uygulama geliştirici, mobil pazarlamacı ve girişimciler için çok önemli bir konuda yapıyorlar. 04 Kasım 2015 Çarşamba akşamı 19:00‘da Starters Hub ‘da gerçekleşecek etkinliğin konusu “Mobil Reklam Harcamaları için Fayda Analitiği” olacak.

Appsflyer ‘dan Alex Grach’in konuşmacığı olacağı etkinliğe katılmanızı öneririm. Büyük olasılıkla ben de katılacağım. Etkinliğe ücretsiz kayıt için aşağıdaki görseli tıklayabilirsiniz.

NOT: Vakit buldukça faydalı olabileceğini düşündüğüm etkinliklerden sizleri haberdar edeceğim.