Veli Bahçeci

Veli Bahçeci

veli.bahceci@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

ATEŞ OLMAYAN YERDEN TWEET ÇIKMAZ

Şu sıralarda bir çok teknoloji blogunda Twitter’ı twitter yapan 140 karakter kısıtlamasının kaldırılacağı ve kullanıcıların 140’tan daha fazla karakter içeren içerikler oluşturabilmesine imkan sağlayacak olan 140 Plus isimli yeni özelliği yazılıp çiziliyor.

Geçtiğimiz günlerde The Wall Street Journal Twitter CEO’su Jack Dorsey ‘140 Plus’ projesini yönettiğine dair bir yazı yayınladı. Her ne kadar Twitter bu söylentileri doğrulamamış olsa da yorum yapmaktan da kaçınıyorlar. ‘Sükut ikrardan gelir’ demiş atalarımız. O yüzden biz de büyük ihtimalle gerçekleşecek özellik üzerine kafa patlatmaya başladık.

Haberin Devamı

Söylentiler henüz resmi olarak ispat edilmese de bu özelliğin aktif olma ihtimali dahi Twitter kullanıcılarını rahatsız etmeye yetti. Zira bir çok insan aslında 140 karaktere aklındakileri sığdırabilmek için daha yaratıcı cümleler kurmaktan ve kendisini bu anlamda keşfetmekten mutlular. Twitter’ın bu sınırı kaldırmasıyla yeni bir Facebook olması ihtimali dahi onları rahatsız etmeye yetiyor bile.

İHTİMALLER NELER?

Twitter’ın bu konuda birkaç yöntemi seçebileceği yönünde kanaatler mevcut;

Birincisi Twitter’ın karakter sınırını komple kaldırabileceği yönünde. Ancak bu bir hayli riskli olacaktır. Zira bunun sadık kullanıcıları rahatsız edecek bir geliştirme olacağı aşikar.

Diğer ihtimal ise bu özelliğin uygulama içinde aktif olacağı ve ‘devamını oku’ veya ‘tümünü oku’ gibi linkleme yöntemiyle yapılacağı yönünde. Bu durumda da ‘webview’ benzeri uygulama içinde açılan yeni sayfa özelliği ile kullanıcıların yazının tamamını görmeleri mümkün olacaktır.

Son ihtimal ise bir önceki gibi uygulama içinde sayfa genişleterek yazının tamamını gösterme olarak öne çıkmakta. Eğer illa bu sınır kaldırılacaksa en makul olanı da sayfa genişletme yöntemidir bence. Zira alta doğru genişleyen içerikler sayesinde kullanıcılara ekstra sayfa gezinmesi yaptırmadan doğrudan ana akış sayfasında durumu kotarabilirler.

TÜRKİYE’NİN 140 PLUS İLE İMTİHANI

Peki diyelim ki söylentiler gerçek çıktı. Bizi bekleyen gelişmeler neler olur? Biraz kafa yorunca bu işin bizi eğlendireceği/gündemimizi meşgul edeceği kesin. Mesela;

Haberin Devamı

Facebook’ta durum güncellemesine sayfalarca yazı yazanlar twitter’ı daha çok sevmeye başlar.

  1. 140 karakter sınırından dolayı madde madde açıklamalar yapan siyasiler bir çırpıda işi bitirir. Tabi eğer işi abartırlar ve uzun uzun anlatırlarsa çok da etkili olmaz, okunmaz.
  2. Kopyala yapıştır e-postalar hortlar. Örnek; “Bu tweeti RT edip, 10 kişiyi de ‘mention’layarak yeniden atmazsan başına 3 vakte kadar bir iş gelcek”
  3. Yaratıcılık dibe vurur. Dedim ya bu sınır aslında insanları daha yaratıcı içerik üretme konusunda teşvik ediyor. Ama sınır kalkarsa laf kalabalığı artar, yaratıcılık dibe vurur.
  4. Basın bildirgesi, kamuoyu duyurusu, aşk mektupları alır yürür. Özellikle ünlü isimlerin zaman zaman sosyal medya üzerinden ‘Zorunlu Açıklama’ vb. başlıklarla duyurular yaptığına şahit oluyoruz. Ama bir o kadar da Twitter’daki sınırlamadan dolayı geri duran kesim de var. İşte onlar geri durmayı değil kopyalayıp yapıştırmayı tercih ederler.
  5. Cafeler, restaurantlar, saç ekim merkezleri, özel dil okulları vb. iş yapanlar menülerini, reklamlarını daha rahat yaparlar. Ortalık sloganlardan çok vizyon, misyon, biz kimiz tarzında yazılarla dolar taşar…
  6. Facebook’ta durum güncellemesine sayfalarca yazı yazanlar twitter’ı daha çok sevmeye başlar.

Sonra hep birlikte; Ahh ahh, buralar hep dutluktu bir zamanlar…