Dünya Venezuela’da bir şeyler oluyor!

Venezuela’da bir şeyler oluyor!

24.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Venezuela’da Devlet Başkanı Nicolas Maduro karşıtı kitlesel protesto gösterileri devam ederken, dün düzenlenen büyük gösteri öncesi muhalefet lideri ve Ulusal Meclis Başkanı Juan Guadio kendisini “geçici devlet başkanı” ilan etti. ABD, bu açıklamanın hemen sonrasında Guaido’yu geçici devlet başkanı olarak tanıdığını açıkladı.

Venezuela’da bir şeyler oluyor

Başta yoksulluk olmak üzere pek çok sorunla boğuşan Venezuela’da, muhalefet lideri Guaido’nun çağrısı üzerine Devlet Başkanı Maduro’nun istifasını isteyenlerin düzenlediği protestolar sürerken, dün, en kalabalık katılımlı gösteri gerçekleştirildi. Başkent Caracas’taki eyleme yüzbinlerce kişinin katıldığı belirtilirken, Ulusal Muhafızlar’ın, göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği görüldü. Kentin diğer farklı bölgelerindeki gösterilerin çoğunlukla olaysız geçtiği belirtildi. Maduro karşıtı gösterilere katılanlar, artan enflasyon, temel ihtiyaç maddelerinin bulunamaması ve göç nedeniyle ailelerin parçalanmasını protesto etti. Maduro’nun istifası taleplerini yineleyen göstericiler, bu yönde sloganlar attı.

Haberin Devamı

Bununla birlikte Maduro taraftarları da, aynı gün Caracas sokaklarına inerek destek gösterilerinde bulundu. Devlet Başkanı Maduro, 10 Ocak’ta yemin ederek ikinci dönem görevine başlamış, mayıs ayında yapılan devlet başkanlığı seçimlerini muhalefetin önemli bölümü boykot etmişti.

Erken açıklama

Muhalefet lideri Guaido, dünkü büyük gösteri öncesinde yaptığı açıklamayla kendisini ülkenin “geçici devlet başkanı” ilan etti. Bunun, Venezuela anayasasının kendisine tanıdığı bir hak olduğunu belirten Guaido, görevi, ülkede yeni seçimler yapılana kadar sürdüreceğini de ifade etti. Kendisinin, Maduro’nun ikinci dönemine başlamasından iki hafta sonra böyle bir hamle yaparak “politik risk aldığını” savunan Guaido, bunun ülkenin yeniden yapılanması için gerekli olduğunu da öne sürdü.

Haberin Devamı

Bu açıklamanın hemen sonrasında da ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’yu ülkenin “geçici devlet başkanı” olarak tanıdığını açıkladı. Trump, ülkenin demokrasisinin yeniden tesisi için ABD’nin tüm ekonomik ve diplomatik gücünü “tam anlamıyla” kullanacağını da belirtti. ABD’nin, Maduro yönetimini eylemleri dolayısıyla sorumlu tutmaya devam edeceğini vurgularken, Guaido’nun bir açıklamasına da atıfta bulundu ve “Şiddet gaspçının silahıdır. Bizim tek net adımımız ise özgür ve demokratik bir Venezuela için, birlikte ve güçlü durmaktır” ifadesini kullandı. Kanada hükümetinden bir yetkili de, Guaido’yu ülkenin “geçici devlet başkanı” olarak tanımaya hazırlandıklarını belirtti.

Venezuela’da bir şeyler oluyor

Guadio’ya AB desteği

Öte yandan Avrupa Birliği (AB) Konseyi’nden Guaido’ya destek geldi. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, “Umarım tüm Avrupa Venezuela’daki demokratik güçlere destek verir. Maduro’nun aksine Ulusal Meclis ve Juan Guaido Venezuela vatandaşlarının verdiği demokratik yetkiye sahip” dedi.

ABD ile tüm ilişkiler kesildi

Devlet Başkanı Nicolas Maduro, başkent Caracas’ta Devlet Başkanlığı Sarayı önünde toplanan destekçilerine yaptığı konuşmada, ülkesinin ABD ile siyasi ve diplomatik tüm ilişkilerini kestiğini duyurdu. ABD’nin ülkede meşru hükümete karşı bir darbe tertiplediğini savunan Maduro, ABD’li tüm diplomatlara ülkeyi terk etmeleri için 72 saat süre tanıdı.