Dünya Venezuela’da kritik saatler

Venezuela’da kritik saatler

23.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Venezuela’da muhalefetin, Maduro’ya yardımlara izin vermesi için tanıdığı süre bugün sona ererken, sınır bölgesinde yaşanacaklar endişe yaratıyor. Nitekim dün sınırda çıkan ilk çatışmada iki kişi hayatını kaybetti, 12 kişi de yaralandı.

Venezuela’da kritik saatler

Venezuela’da muhalefetin, ülkeye yardımların sokulmasına izin vermesi için Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya tanıdığı süre bugün itibariyle sona erdi. Ülkenin Kolombiya ile olan sınırının iki ayrı yakasında dün hem muhalefet hem de hükümet yanlılarının düzenlediği konserler öncesi gerginlik tırmandı. Dün Rusya’dan gelen açıklamalar da, tansiyonun artmasına neden oldu. Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD ve NATO müttefiklerinin Venezuela’da muhalefeti silahlandırmayı tartıştığını iddia etti. Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD’nin bugün Venezuela muhalefetiyle gerçekleştireceği insani yardım konvoyunun “büyük ve tehlikeli bir provokasyon” olduğunu ifade etti. Zaharova, “Venezuela’daki gelişmelerde kritik bir noktaya gelindi, bunu herkes anlıyor. 23 Şubat’ta büyük ve tehlikeli bir provokasyon planlanıyor. Sözde insani yardım konvoyunun Washington’un yönetiminde Venezuela sınırını geçmesi üzerine kurulu bu provokasyon, karşıt gruplar arasında çatışmalara yol açmaya gebe. Bu, ülkenin meşru liderini koltuktan indirmeye dönük güç kullanımı için elverişli bir bahane de oluşturuyor” dedi.

Haberin Devamı

Bu arada Zaharova, ABD’li ve NATO müttefiki ülkelerdeki bazı şirketlerin mart başında bir Doğu Avrupa ülkesinden büyük bir parti silah ve mühimmat alarak Venezuela muhalefetine göndermeyi planladığına dair bilgiye ulaştıklarını iddia etti.

Çin ise “insani yardım” konusunda çekincelerini açıkladı. Çin Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, Venezuela’ya “zorla insani yardım gönderilmesinin” çatışmalara neden olabileceğine işaret edilerek, bu ülkeye “askeri müdahaleye karşı oldukları” mesajı verildi.

Venezuela’da kritik saatler

Büyük endişe

Öte yandan Maduro yönetimi Kolombiya sınırına asker yığarken, ülkesinin Brezilya ile sınırını da kapadığını duyurdu. Brezilya hükümeti, ABD tarafından gönderilen gıda ve ilaç yardımlarının Venezuela sınırındaki Pacaraima ve Boa Vista’daki tutulduğunu belirtmişti. Maduro, Kolombiya sınırının da kapatılabileceğini aktardı. Muhalefet lideri Juan Guaido ise Venezuela’nın başkenti Caracas’tan 80 milletvekiliyle Kolombiya sınırına geldi. Bugün muhalefetin Maduro’ya tanıdığı sürenin dolmasıyla neler yaşanacağı büyük merak konusu.

Haberin Devamı

Bununla birlikte ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, muhalif lider Juan Guaido’ya destek vermek amacıyla 25 Şubat’ta Kolombiya’ya gidecek. Maduro’nun ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile sürekli irtibat halinde olduğu öğrenildi.

Sınırda ilk kan döküldü

Dün, ülkede devlet başkanlığı konusunda çıkan krizin ardından ilk kanlı çatışma yaşandı. Venezuela’nın Brezilya sınırı bölgesinde orduyla yerli halk arasında çıkan çatışmada iki kişinin öldüğü ve 12 kişinin yaralandığı belirtildi. Muhalif milletvekili Americo De Grazia, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Gran Sabana bölgesindeki çatışmada yerli bir kadının hayatını kaybettiğini iddia etti. Muhalif gazetelerden “El Nacional” ise çatışmada en az iki kişinin öldüğünü ve 22 kişinin de yaralandığını yazdı. Gazete, insan hakları aktivisti Tamara Suju’ya dayandırdığı haberinde, çatışmanın, Venezuela askerlerinin Brezilya sınırına ilerlerken Pemon yerlilerinin kurduğu barikatı geçmek istemeleri üzerine yaşandığını yazdı.

Yazarlar