Dünya Vietnam Savaşı'ndan sonra bir ilk

Vietnam Savaşı'ndan sonra bir ilk

05.03.2018 - 11:43 | Son Güncellenme:

ABD uçak gemisi USS Carl Vinson, donanma gemileriyle birlikte liman kenti Danang'a ulaştı. 6 bin kişilik Amerikan askeri, 1975 yılından bu yana Vietnam'a gelen en kalabalık grup. Dev çıkarmanın Çin'i kızdırması bekleniyor.

Vietnam Savaşından sonra bir ilk

ABD donanmasına ait uçak gemisi USS Carl Vinson, Vietnam Savaşı'ndan sonra ilk kez bu ülkeyi ziyaret ediyor.

Haberin Devamı

Kruvazör ve destroyerin eşlik ettiği USS Carl Vinson, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki yayılmacı politikalarını engelleme çabaları sürerken 6 bin kişilik mürettebatıyla Vietnam'ın liman kenti Danang'a geldi.

1975 yılında sona eren savaştan sonra komünist liderlik altında birleşen Güneydoğu Asya ülkesi Vietnam'a o tarihten beri bu sayıda ABD askeri gelmemişti.

Vietnam Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Le Thi Thu Hang, ABD donanmasının teknik takas, spor müsabakaları ve diğer etkinlikler dahil dostluk ziyareti yaptığını söyledi. Hang'a göre, ülkeye gelen ABD güçleri ikili ilişkileri ilerletecek, iş birliği, güvenlik, istikrar ve barışın sürdürülmesine katkıda bulunacak.

Vietnam ile ilişkilerini 1995'te normalleştiren ABD, 2016'da ülkeye yönelik silah ambargosunu kaldırmıştı.

Haberin Devamı

Ziyaretin, Çin'in Paracel adaları ve Vietnam'ın mülkiyet iddia ettiği Spratlys'teki yedi suni adada askeri yığınağını arttırdığı dönemde yapılması dikkati çekiyor.

Dünyanın en önemli deniz güzergahlarından olan ve zengin hidrokarbon rezervleri bulunduğu belirtilen Güney Çin Denizi üzerinde Çin başta olmak üzere Filipinler, Vietnam, Malezya, Brunei ve Tayvan hak iddia ediyor.

Çin, 1947'de yayımladığı dokuz kesik çizgili haritayla egemenlik ihtilaflarının yaşandığı bölgenin yaklaşık yüzde 80'i üzerinde egemenliği olduğunu savunuyor.

Yazarlar