Vitrin Babamın seçimi mükemmeldi

Babamın seçimi mükemmeldi

30.05.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Babamın seçimi mükemmeldi

Babamın seçimi mükemmeldi
30 Mayıs 1998
Fevziye AKSOY

Çok hoş bir zeytinyağlılar büfesi ve lezzetli yemeklerle Sıcak Meyhane'nin mekanı birleşince babamla keyfimiz yerine geldi.

Az da yesem çok da yesem sürekli olarak bu konuda söylenen babam, geçen gün nasıl olduysa beni akşam yemeğine götürmeye karar verdi. Fırsatı kaçırır mıyım! Hemen seferber oldum ve tavsiye üzerine Esentepe Basın Sitesi'ndeki Sıcak Meyhane'nin adresini aldım. Adı meyhane ama, mekan meyhaneden çok Fransa'daki şirin brasserie'lere benziyor. Villa tipi bir binanın ilk katındaki mekana tahta merdivenler ve yeşillikler arasından çıkılıyor. Rustik bir dekoru olan Sıcak Meyhane'nin barından geçip, oldukça geniş restoran kısmına ve terasa gelince, kendimi İstanbul dışına çıkmış gibi hissetmeme sebep olan yeşilliklerle karşı karşıya gelmek beni çok mutlu etti. Terasta trafikten uzak bir masa seçerek bir oh çektik. Usul usul esen rüzgar, kuş cıvıltıları ve batan güneşin son ışıltıları eşliğinde mönüyü inceledik. Gözüme zeytinyağlılar büfesini kestirdiğim için diğer başlangıçlara pek göz atmadım. Ancak babam çok sevdiği için sıcak başlangıç olarak tadınca çok lezzetli olduğunu anladığımız peynirli muska böreğini sipariş verdi. Tabağıma yığdığım zeytinyağlılardan biber dolması, baklalı enginar ve imambayıldı hem hafif hem de damak zevkime çok uygundu. Beni ye diyen her türlü malzemeyi (bunların arasında pul biber, sarmısak ve dereotu da var) içeren müthiş lezzetli humus ise kızarmış ekmekle iç edildi. Normalde formunu gençlere taş çıkartacak kadar iyi koruyan babam bile zıvanadan çıktı yani. Bu arada çeşitli baharatlarla daha hoş bir hale gelen zeytinyağına banılıp yenen kızarmış ekmek ve etli üzümlü meyhane pilavı da cabası.
Ana yemek seçiminde işinin ehli olan şef garson Necdet Bey'in sayesinde zorlanmadık. Masaya gelen mantar ve kaşar soslu köfte ile ıspanak gratine bonfile de çok iyiydi. Yemeklerle sunulan kızarmış patateslerse tarif edilmeye değil, yenmeye layık. Tatlılara gelince; Çeşni Börek'in gül tatlısını çok iyi tanıyan ve müdavimi olanlar burada yaşadı. Zira Sıcak Meyhane'de bu tatlıdan mahrum kalınmıyor. Neyse ki tatlı istemesek bile müessesenin ikramı olarak gelen tadımlık gül tatlısını ve muz likörünü kahve keyfimizle entegre ettikten sonra son derece keyif aldığımız bu mekana bir dahaki sefere kadar veda ettik. Burada yemenin kişi başına bedeli 4 - 7 milyon lira arasında.

Sıcak Meyhane
Esentepe, İstanbul
Tel: 267 38 56

ÇİLEKLİ PARSELLER
Hazırlanış süresi: 60 dakika
Pişirme süresi: 25 dakika
Porsiyon adedi: 24 dilim
Malzemesi:
Hamur için:
* 10 çay bardağı un
* 250 gram margarin
* 2 yumurta sarısı
* 1 tutam tuz
* 12.5 çorba kaşığı toz şeker
Kreması için:
* 2.5 bardak süt
* 1 paket vanilyalı puding
* 5 çorba kaşığı toz şeker
Üzeri için:
* 1.5 kilo çilek
* 1 bardak file badem
Hazırlanışı:
1. Fırını 180 derecede ısıtın. Unu, şekeri, margarin, yumurta sarılarını ve tuzu yoğurun. Koyu kıvama gelince elinizle yoğurmaya devam edin. Hamuru top haline getirip alüminyum kağıdına sarın. 1 saat buzdolabında bekletin.
2. Fırın tepsisini yağlayın. Hamuru açın ve yerleştirin. Fırının orta kısmında 20 dakika pişirin. Soğuması için bekletin.
3. Kreması için 5 çorba kaşığı sütü, şekeri ve puding tozunu karıştırın. Kalan sütü tencerede kaynatıp puding malzemelerini ekleyip karıştırın. Hemen ocaktan alın ve iyice soğutun. Kremayı tepsideki pişmiş hamurun üzerine yayın. Çilekleri de kremanın üzerine dizin. File badem ile süsleyin.

KURU ERİK VE BADEMLİ TART
Hazırlanış süresi: 1 saat 15 dakika
Pişirme süresi: 35 - 40 dakika
Porsiyon adedi: 8 kişilik
Malzemesi:
* 15 kuru erik
* 3 çorba kaşığı portakal suyu veya brandy
* 225 gram hazır milföy hamuru
* 5 çorba kaşığı toz şeker
* 75 gram tereyağı
* 2 yumurta
* 2 çay bardağı toz badem
* 1 çay bardağı un
* Birkaç damla badem esansı
* 2 çorba kaşığı kayısı marmelatı
* 1 çorba kaşığı limon suyu
* Süslemek için kavrulmuş file badem
Hazırlanışı:
1. Fırını 200 derecede ısıtın. Erikleri bir saat brandy veya portakal suyunda ıslatın. Hafif unlanmış tezgahın üzerinde milföy hamurunu merdane ile açın. Kenarı tırtıllı kek kalıbını hamur ile katlayın. Birkaç yerine çatal batırın ve 45 dakika buzdolabında bekletin. Toz şekeri, yumurtaları, tereyağını, toz bademi ve badem esansını mikserde karıştırın. Unu azar azar ekleyip koyulaşana kadar karıştırmaya devam edin. Bu karışımı soğutulan hamura paylaştırın.
2. Erikleri bademli karışımın üzerine dizin. 20 dakika fırının orta kısmında pişirin. Sonra fırının ısısını 180 dereceye düşürün. Tartın üzerine alüminyum kağıdı yerleştirip 20 dakika daha pişirin.
3. Kayısı marmeladını küçük tencerede kısık ateşte eritin. Süzgeçten geçirin, limon suyu ile karıştırın. Tart fırından çıkınca sıcak sosu bir fırça ile sürün. File badem ile süsleyin.




Nur KÖKÜÖZ

Bodrum, Gümüşlük'ten tanıdığımız Karaf Restoran, Ankara'da yeni bir balık lokantası açtı. Lokanta gerek dekoru gerekse yemekleriyle benzerlerine fark atıyor.

Yolumun üstünde olup açıldı açılacak diye heyecanla beklediğim Karaf Restoran nihayet kapılarını açtı. Ankara'nın bu çiçeği burnunda balık restoranı bir tarafta çeşit çeşit balık yemekleri, diğer tarafta salyangozun hareketlerinden ve grafiksel görüntüsünden esinlenerek yaratılan dekoruyla diğer balık restoranlarına fark atarken midelere olduğu kadar gözlere de hitap ediyor.
Restoranın sahipleri Gül ve Kaya Demirer, 5 yıl önce Gümüşlük'te restoran işine gönül verdiklerinde bu konuyla ilgili pek bir şey bilmiyorlarmış. Balık almaya gittiklerinde eli boş döndükleri hüzünlü günleri unutamıyorlar. İngiltere'de otelcilik ve yiyecek - içecek eğitimi alan Kaya Demirer mektepli olmanın getirdiği avantajı lehine çevirmeyi becerebilmiş ve kısa zamanda Bodrum'un çetin balıkçılarıyla giriştiği alışverişten artık eli boş dönmez olmuş. Gül ve Kaya Demirer balığa dair ne kadar yazılı ve görsel malzeme varsa hepsini bulmuş, okumuş, incelemiş ve zamanla balık uzmanı olmuşlar. Gümüşlük'teki restoranlarına yenilikler ve farklı tarzlar getirerek ince eleyip sık dokuyan İstanbul müşterisini de kendilerine çekmişler. Aslında Ankaralı olan genç çift deneyimlerinin verdiği moralle bu sektördeki başarılarını ve birikimlerini 12 ay açık kalacak bir restoran açma fikriyle Ankara'ya taşınmaya karar vermişler. Ankara'daki restoranları, Gümüşlük'tekinden biraz daha farklı. Mönüde daha sofistike yemeklerin yer alması mutfaklarındaki teknik donanımdan kaynaklanıyor. Bir başkent restoranı olma dekorasyonun ana teması olmuş ve kavisler gizemli, loş ama yumuşak dokulu bir atmosfer yaratmaya yetmiş. Örtüsüz masif masalar kıvrımlara göre tasarlanmış ve mekanda birbirinden ayrılmayan kuytu köşelerle bütünlük sağlanmış.
Hafta içi sakinliğinden yararlanıp hem keyifli bir yemek yiyelim hem de kendinden emin bir balık restoranının havasını koklayalım diye Karaf'ı seçtik. Gerçek salyangozdan yapılmış peçetelikten peçeteleri çıkarıp kucağımıza yaymış beklerken Milas'tan getirilen kekikli zeytin tabağı masamızın ilk konuğu oldu. Hemen boşalan tabağın yerini yavaş yavaş soğuk başlangıçlar alıyordu. Közlenmiş patlıcan, kuşkonmazlı karides, kivi soslu gravlax (somon), Fin usulü hardallı sardalye, kekikli enginar kalbi, şakşuka, zencefilli tombik ve diğerleri... Hepsini denemeye çalıştım. Lezzeti hiç aklımdan çıkmayacak olanlar enginar kalbi, kuşkonmazlı karides ve hardallı sardalyeydi.
Sıra ara sıcaklara gelmişti. Tadına baktığım en beğendiklerimi anlatayım. Mozarellalı şişte kalamara bayıldım. Mis gibi koku, nefis bir tat. İçi yumuşacık, dışı çıtır çıtır. Ispanaklı karidesli mantar dolma enfesti. Ya balık böreği ve de karides kroket. Sanki birbirleriyle lezzet yarışına girmişler. Sıra ana yemeğe geldiğinde midem artık pes etmişti. Arkadaşlarımın ısmarladıkları rokfor soslu dil balığı sarması ve körili fener balığını seyretmekle ve ne kadar iştahla yediklerini görmekle yetindim. Gelecek defa daha az meze yiyip biberli somon yemeğe karar verdim. Tatlılardan tiramisu olduğunu duyunca midemin değil, gönlümün sesini dinlemek zorunda kaldım. Yanında French pres kahve ve grappayla tiramisu mükemmeldi.
Karaf'ta doyasıya bir yemek rakı veya yerli şarapla 5 - 6 milyona çıktığı gibi şişesi 5 - 9 milyona yabancı şarap içerek fiyatı yükseltebilirsiniz.

Karaf Restoran
Uğur Mumcu Caddesi, 96, Gaziosmanpaşa
Tel: 4363101