Vitrin Beyin sisinin belirtilerinden aromaterapi ile kurtulmak mümkün

Beyin sisinin belirtilerinden aromaterapi ile kurtulmak mümkün

05.04.2021 - 09:33 | Son Güncellenme:

Aslında hayatımızda olan ama Covid 19 salgını ile yoğun bir şekilde gündeme gelen beyin sisi neredeyse 10 kişiden birinde görülüyor. Anlık hafıza kayıpları, konsantrasyon bozukluğu ve kafa karışıklığı, zihin dağınıklığı, dikkat eksikliği gibi belirtilerle kendini gösteren beyin sisinde bitkilerle kurtulmak mümkün. Aromterapi uzmanı eczacı Özlem Pamuk Yıldız bu süreçte aromaterapiden nasıl faydalanılacağını anlattı.

Beyin sisinin belirtilerinden aromaterapi ile kurtulmak mümkün

Covid 19 sürecinin etkileri araştırılmaya devam ederken, bu hastalıktan vücutta en çok zarar gören organlar arasında, akciğerler, kalp ve beyin yer alıyor. Beyinde yaşanan hasarlar ise kendisini beyin sisi olarak gösteriyor. Bir hastalık olarak anılmayan ama belirtileri ile yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen ‘beyin sisini’ yaşayan hastaların en çok şikayet ettiği belirtiler arasında, konuşurken kelimeleri tamamlayamama, okuduğunu anlayamama, dikkat eksikiği, günlük işlere konstantre olamama gibi konular yer alıyor. Mental olarak yaşanan bu süreçte sağlıklı beslenme ve iyi bir uykunun yanı sıra bitkilerin kullanımı da oldukça önmeli.

Haberin Devamı

Aromaterapi uzmanı eczacı Özlem Pamuk Yıldız, “İyi bir uyku sirkadyen ritmini düzenliyor. İyi ve kaliteli uyku melatonin hormonu salgılatıyor. Akşamları iyi uyamak için melisa hidrolatı çocuktan yaşlıya herkes tarafından kullanılabilir, bir tatlı kaşığı olacak şekilde içilebilir.

Gece uykusunu kaliteli hale getirecek yağlar ve kullanımları

Difizör kullanılarak koklama yöntemi ile uçucu yağlardan faydalanılabilir. Olukça etkili bir yöntemdir. Koku moleküllerini burnumuza aldığımızda nazal kavitede bulunan koku nöronlarını tarafından tutulur ve nöronal sinyalizasyon başlar.Bu sinyalizasyon ile amigdala,hipofiz ve kortekste de sinyalizasyonu başlatır, ortaya çıkan sinyal haritasına göre, serotonin, dopamin, GABA vb duygusal ya da beyin aktivitesi için gerekli olan nörokimyasallar salınır.

Haberin Devamı

Difizör ya da buhurdanlığın içerisinde bir iki damla roman papatyası, melisa yağı ve bilişsel fonksiyonlar üzerinde etkisi çalışılmış yağlardan biri olan mercan köşk yağı (Koklama ile ,alzheimer demans gibi nörodejeneratif hastalıklarda nöron harabiyetini onardığı,beyin fonsiyonlarını iyileştirdiği görülmüş) kullanılabilir. Fesleğen içeriğinde metilkavikol sayesinde iyi bir uyku sağlanabilir. Oral olarak bir damla alınabilir, (yağ ya da bala karıştırılacak tüketilebilir) ya da yine difizör yardımıyla kullanılabilir. Oldukça etkili olan melisa yağı bir damla olacak şekilde oral olarak tüketilebilir.

Lavanta yağı, melatonini gece uykusunu düzenlemek için bir iki dmala yastığın her iki tarafına damlatılarak da kullanılabilir.

Gündüz konsantrasyonu sağlayıcı yağlar ve kullanımları

Covid sürecinde bir çok insan online’dan ders alıyor ya da ders veriyor. Beyin sisi yaşayanlar için konsantre olmak daha da zor hale geliyor. Gündüz konstrasyonu sağlayan bitkiler arasında bergamot, biberiye, nane, greyfurt ve lavanta gibi yağlar yer alıyor. Bu yağlar (mutlaka tıbbı aromaterapik yağlar olmalı) difizör ile kullanılabilir.

Her bitkisel tedavi aralıklarla kullanılmalıdır

Covidin beyin üzerindeki etkisini azaltmak ve tamir edebilmek için çok önemli yağlardan biri pelesenk yağı olarak bilinen copaiba yağıdır. Özellikle nörodejeneratif hastalıklarda regüle edici yani vücut sistemini olması gerektiği hale getiren, düzenleyici bir yağdır. Günde bir iki damla dahilen (içilerek) kullanılabilir. Tüm bitkisel tedaviler 1 ay kullanıp 15 gün ara ya da 3 ay kullanıp 1 ay ara verilecek şekilde ve eczacı ve doktorların denetiminde olmalıdır.”