Vitrin Boğaz'a nazır Çinli

Boğaz'a nazır Çinli

10.07.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Boğaz'a nazır Çinli

Boğaza nazır Çinli
Özellikle kalabalık bir grupla Çin yemeği yemek, hem birçok yemeğin sipariş edilip paylaşılması hem de eğlencenin artması açısından büyük bir keyif veriyor. Bu keyfin yaşanmasına katkıda bulunan Oasis - Ku Kong'u bu yaz kesinlikle denemenizi tavsiye ederim.
Boğaza nazır Çinli
Yazın bunaltıcı sıcağında akşamları püfür püfür esen Boğaz manzaralı bir mekanda oturmak, keyiflerin en büyüğünden olsa gerek. Hele bir de yemekler Swissotel'in yaz akşamlarında havuz katında hizmete açtığı Oasis - Ku Kong Çin restoranında olduğu gibi mükemmelse... Otelin geniş ve çok bakımlı bahçesinde katıldığım bir davet esnasında gözüme çarpan restorana en nihayetinde geçen hafta gidebildim. Çin yemeğinin en az benim kadar müdavimi olan Koray ve Elif'le birlikte gittiğim Ku - Kong'da servis elemanlarına önce aperitiflerimizi söyledik. Onlar sohbetteyken ben de yemek seçimini yapmak üzere mönüyü incelemeye daldım. Tatlı dahil 125 çeşidi inceleyip seçim yapmanın nasıl bir kabus olduğunu anlatmama gerek yok sanırım. Ama her nasıl olduysa becerdim.
Başlangıç olarak acı ekşi tavuk ve sebzeli çorba ile kardeşi, tavuklu tatlı mısır çorbasından söyleyecektim ki, ara sıcaklara yer kalmaz diye vazgeçtim. Çin hamur işleri en az bizimkiler kadar tehlikeli ve bir o kadar da lezzetli. Bildiğimiz mantı ile karşılaştırılınca dev bir mantı şeklinde hazırlandığını söyleyebileceğim tıka basa karides ve etle doldurulmuş olan bu başlangıç, soya sosu eşliğinde muhteşem ötesi bir hal alıyor. Hong Kong usulü Çin böreği ise çıtır çıtır kızarmış yufkanın içine sarılmış soya filizi, havuç ve kabak rendesinden oluşan kocaman bir sigara böreğini andırıyor. Söğüşlenerek koyu olmayan susamlı bir pekmez ile ılıkken harmanlanan tavuk göğsü üzerine serpiştirilmiş susamla birlikte damakta çok hoş bir tat bırakıyor. Bir çanak şekli verilerek kızartılan ve içine değişik sebzelerle sotelenmiş ördek eti konan yufka ve eti dürümlemek için bambu bir sepette sunulan krepler de acayip lezzetliydi.
Ana yemek seçiminde çok abartmamaya gayret etmiş olsak da, birbirinden çekici isimleri olan bu yemeklere hayır diyemediğimiz de bir gerçek. Çinlilerin çok az yağ kullanımı gerektiren tavası Wok içinde kızartılan sebzeli pilavın üzerine döke döke yediğimiz pul biber, taze zencefil, karides, bambu filizleri ve envai çeşit sebze ihtiva eden Pekin usulü karides ile ananas, soğan, yeşil biber, bal ve sirkeyle hazırlanmış tatlı ekşi soslu unlu bir karışıma bulanarak kızartılan domuz eti tam anlamıyla mükemmeldi. Bunun üzerine bir de taze soğan, sebze ve yaprak inceliğinde kesildikten sonra kızartılan dana eti ile hazırlanan erişteyi de yedikten sonra çatlama noktasına biraz daha yaklaşmış olduk. Bu bizi tatlı yemekten alıkoydu mu? Tabii ki hayır! Tadı biraz muza, biraz da kiviye benzeyen, şekli küçük bir nergis tomurcuğunu andıran Lychee adındaki meyveden yapılmış çok lezzetli dondurma ile kızarmış ballı muzu da iç ettik haliyle. Oasis - Ku Kong'da yemek yemenin kişi başına bedeli ise 13 ile 18 milyon lira arasında.


Adres: Swissotel İstanbul The Bosphorus, Havuz Katı, Maçka - İstanbul Tel: 0212 259 01 01

Kore mutfağı ile mutlaka tanışın
Kore Yemekleri Festivali Swissotel İstanbul The Bosphorus, Swissotel Seul, Cathay Pasific, Hyundai ve Doluca Şarapları'nın sponsorluğunda 14 - 25 Temmuz'da gerçekleşecek. Kore yemeklerini henüz tatmamış olanlar, Swissotel Seul'dan gelecek olan ikisi erkek biri kadın Koreli şeflerin hazırlayacağı özel Kore yemeklerini Koreli müzisyenlerin otantik müzikleri eşliğinde tatma fırsatı bulacaklar. Başta lahana olmak üzere ülkelerinde yetişen tüm sebzelerin turşusunu kuran Korelilerin kullandıkları ve yemeklerin esasını oluşturan baharat ve çeşniler ise sarmısak, zencefil ve susamdır. Lahana turşusu içine sarılarak pişirilen kıyma, sarmısak, zencefil ve susamlı Soegogi Yach'atechim, susam yağında marine edilerek sebzelerle sotelenen dana eti yemeği Bulgogi Pindaettok ile zencefil, tarçınlı bir sosun içinde karabiber taneleri ile tatlandırılan armut kompostosu Sujonggwa'nın telaffuzu kolay olmayabilir ama tatları inanılmaz. Ayrıca Cafe Suisse'in terasında Kore lezzetlerini tadan konuklar arasında gerçekleştirilecek çekilişte bir çift Seul'e bedava uçak bileti ve Swissotel Seul'de üç gece konaklama kazanacak. Anlayacağınız Kore Yemekleri Festivali kaçırılacak cinsten değil. Bilgi için 0212 259 01 01'den 305'i aramanızı tavsiye ederim.

Makarna yarışması
Türk mutfağına bilinen sosların dışında farklı soslar kazandırmak ve makarnanın özenli tariflerle ev hanımlarının misafirlerine dahi sunabileceği bir yemek olduğunu vurgulamak için Filiz, "Makarnalı Yemekler Yarışması" düzenledi. Filiz Gıda, Lezzet Dergisi ve Swissotel İstanbul işbirliği ile 4 Temmuz'da organize edilen yarışmada İstanbul'dan 29 yaşındaki ev hanımı Şebnem Aksu, "Filiz Yassı Spagetti'den Lazanya" adındaki yemeği ile birinciliğe layık görüldü. İkinciliği ise "Mantar Soslu Mercimekli Mantı" ile İnci Kızılkaya ve üçüncülüğü de "Kalbimdeki Filiz" adındaki yemeği ile Ayşegül Göçmen aldı.