Vitrin En iddialı ördek bacağı

En iddialı ördek bacağı

30.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

En iddialı ördek bacağı

En iddialı ördek bacağı


Fransız mutfağının bütün inceliğini ve lezzetini Bağdat Caddesi’ndeki Bordeaux Restaurant’ta bulabilirsiniz. Confit de Canard’ın en lezizini burada yiyebilir, Cotes Du Rhone şaraplarından tadabilirsiniz


       İşte size nefis bir Fransız restoranı. Hizmet kalitesi ve farklı lezzet seçenekleriyle geçen kasım ayında açılan Bordeaux Restaurant’ın işletmecisi Celal Bıyıklıoğlu. 16 yıl Fransa’da kalan Celal Bıyıklıoğlu tam bir yemek ve şarap uzmanı. Restoranın aşçısı bir Türk, Murat Özçiftçi. İlk açıldığında sadece Fransız yemeklerinin bulunduğu restoran şimdi Akdeniz ve Uzakdoğu yemekleriyle tam bir füzyon mutfağına dönüşmüş. Dekorasyonunu iç mimar Aytaç Alçıtepe’nin üstlendiği restoranda renkler bordo ve yeşil ağırlıkta. İçkili lokantaların dışarıdan görüntüsünün yasak olması, dekorasyonu biraz kısıtlamış. Teras, kafe, restoran ve küçük bir bardan oluşan Bordeaux, kışın 60 kişiye yazın ise 80 kişiye hizmet veriyor. Celal Bıyıklıoğlu restoranı için iddialı konuşarak gerek hizmet gerekse yemeklerinin kalitesiyle Bordeaux’un, Asya’da tek Fransız restoranı olduğunu söylüyor.
       Sabah 11.30’da açılan Bordeaux’un mutfağı akşam 12.00’ye kadar hizmet veriyor. Bordeaux’da çeşitler oldukça fazla. 13 iştah açıcı ile 12 ana yemek, 7 tatlı ve 6 peynir seçeneği sunuyor. Diğer Fransız restoranlarında olmayan bir özellik ise Bordeux’da Camembert, keçi peyniri, brie, rokfor ve mozarelladan oluşan peynir tabağının ana yemek ve tatlı arasında müşterilere sunulması.
       Ana yemeklerde Türk, Fransız ve Uzakdoğu örneklerinden oluşan yemekler, Türk damak zevkine uygun olarak düzenlenmiş. Ana yemeklerde mutlaka balık, tavuk ve et bulunuyor. En çok beğenilen yemek ise Cafe Bordeux Bonfile. Bu yemek için et dövülerek bekletiliyor. Daha sonra pastırma, mantar ve biberle sarılıyor. Dondurulduktan sonra da ızgarada pişiriliyor. Servis için ikiye ayrılıyor ve üstüne Fransız sosu dökülüyor. Celal Bıyıkoğlu’nun favori yemeğiyse Confit de Canard. Yani ördek bacağı. Fransa’nın güneybatısına ait olan bu yemeğin yapılışı oldukça uzun ve zahmetli. Ördek bacağı önce kaya tuzu, karanfil ve diğer baharatlarla birlikte tepside 48 saat bekletilir. Ördek yağı eritilip yemek bu yağda 2 saat pişirilir. Buzdolabına konan yemek patatesle birlikte servis edilir. Balık yemekten hoşlananlar için Bordeaux’da her gün mutlaka bir mevsim balığı bulunuyor. Ana balık yemeği ise güveçte beşamel soslu levrek. Bordeaux Restaurant, vejeteryanlar için de makarna, salata ve kızarmış Sebzeli Polenta’dan oluşan bir mönü düşünmüş. Sebzeli Polenta da bir Fransız yemeği. Patlıcan, kabak, domates gibi mevsim sebzelerinin ızgarada pişirilmesinden sonra üçgen şeklinde ekmek yaparak bunların üstüne ve altına sebze konulmasından oluşan hafif bir yemek. Restaronda her zevke göre salata da bulunuyor. En çok tercih edilen iseyeşil salatalı ton balıklı ve ançuezli Fransız Nisiuaz salata.

       Her yemek zeytinyağlı
       Bordeaux Restaurant’taki tüm yemeklerde gerçek sızma zeytinyağı kullanılıyor. Bordeaux’daki iştah açıcı yemeklerden en ilginci pirinç unundan yapılan Uzakdoğu ağırlıklı pirinç erişteli oriyantal yengeç salatası. Diğer bir yemekse Soğan Kulesi. Orta Fransa’ya ait olan bu yemekte hamurlar daire şeklinde açılıyor, daha sonra arpacık soğanlar hafif ateşte pişirilip içlerine şeker koyularak tatlı hale getiriliyor. Servis yapılırken soğanların üstüne hamurlar ve onun üstüne de hellim peyniri koyuluyor. Bordeaux’da yemek öncesi günün çorbasını içebilirsiniz. Ya da nefis Fransız soğan çorbasından tadabilirsiniz. Çorbanın kreması, Türk damak zevkine uyarlanmış. Restoranın en özel tatlısı Fransız usulü yapılan dondurmalı profetirol. Vanilya, çikolata ve karamelden oluşan özel Bordeaux dondurmasına sıcak çikolatanın dökülmesiyle oluşan nefis bir tatlı. Restoranda ayrıca Creme Brulee, tiramisu, çikolatalı sufle, çikolatalı tart gibi tatlıları da bulabilirsiniz.

       Her türlü Fransız şarabı var
       Bordeaux’da her türlü Fransız şarabını bulabilirsiniz. Celal Bıyıklıoğlu, özellikle kırmızı şaraplardan hafif olan Bojole şarabı ile baharat ve meyva aromalı Cotes Du Rhone şarabını tavsiye ediyor. Beyaz şaraplar arasında ise Poully Fume en çok tercih edilenlerden. Yerli şarapların her çeşidinin bulunduğu restoranda Melen, Diren gibi yöresel üreticilerin şarapları da bulunuyor.