Vitrin Et, balığa karşı

Et, balığa karşı

04.09.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Et, balığa karşı

Et, balığa karşı
Günümüz rejimlerinin etkisiyle balık, etin mutfaklardaki yerini ele geçirmek üzere. Ama her ikisinin de, insan sağlığı için önemi küçümsenemeyecek maddeler içerdiği unutulmamalı...

Et, balık ve yumurta, proteinlerce zenginliği unutulmaması gereken besin kaynakları. Ama içlerindeki değerlere göre ayırırsanız, etin organizmaya zararlı asitlerin emilmesi açısından, balıktan daha üstün olmadığını görürsünüz. Ancak etin protein açısından balıktan daha yoğun olduğu da bir gerçek. Örneğin parça fileto veya dana etinin 100 gramında 30 gram protein varken mezgit ya da dil balığında 16 gram proteine rastlanır. Etle aynı kalitede olmasına rağmen, balığın proteinleri vücut için gereken bütün asitleri kendinde biriktirir. Proteinler bakımından zengin olan ton balığı ve havyar gibi balıkların steril olarak kutulanmaları onlara zarar vermez ama vitaminler, içinde bulundukları yağ veya su tarafından emilir. İşte tüm ayrıntılarıyla et - balık karşılaştırması...

Et, balığa karşı
  • Kolesterol ve doymuş yağ oranı açısından etin yağları oldukça yoğundur. Bunlar kalbi tıkayıp kardiyovasküler hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Üstelik tencerede veya ızgarada yüksek ateşte pişirildiği zaman, karbon gazından oluşan toksinler meydana gelebilir. Örneğin 100 gr. kuzu kanadında 290 kalori bulunuyor. Buna karşılık alabalık, levrek ve mezgitin 100 gramında 5 gr. ton balığında ise 10 gr. yağ bulunuyor. Ama bu balıklar kalbin koruyucusu olan doymamış yağ oranı açısından oldukça zengin. Somon, sardunya gibi yağlı balıklarda ise "Omega 3" atardamarları güçlendirir ve beyinin çalışmasında önemli bir rol oynar.
  • Sığır yahnisi, ciğer ve tavşan eti, demir bakımından çok zengindirler. İçerdikleri B12 vitamini etin emilme oranını artırır. Her beş kadından birinin demire ihtiyacı olduğu ve haftada en az üç gün et yemesi gerektiği uzmanlar tarafından açıklanıyor. Bu tür etler, vücudu bakır ve çinko bakımından besleyerek bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunuyor. A ve D vitaminlerinin zenginliği sayesinde balık, gözlerin ve kemiklerin dostudur. Bilinenin aksine balık kişiyi zeki kılmaz. Fosfor sadece iskeletin güçlenmesine yardımcı olur. Bütün kategorilerde birinciliği elinde bulunduran sardunya; magnezyum, kalsiyum ve demir bakımından en yoğun balıklardan biridir. Kanser yapan hidrokarbür gazının ortaya çıkmasından dolayı sardunyayı barbeküde yapmak yerine yağda pişirmeyi deneyin.
    Yine de tercih sizin. İşte et ve balıkla yapabileceğiniz iki leziz yemek...

    Lahanalı soğan yahnisi
    Malzemesi
  • 500 gr kuzu eti
  • 250 gr brüksel lahanası
  • 4 - 5 soğan
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 2 kırmızı biber
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı et suyu
  • Kırmızı toz biber
  • Karabiber.

    Yapılışı
    Kuzu etini az suyla haşlayın. Ayrı bir kapta lahanayı 10 dakika haşlayın. Piyazlık doğranmış soğanları tereyağında kavurun. Salçayı da ekleyip kavurmaya devam edin. Etleri ve suyu süzülmüş lahanayı da ilave edin. Kırmızı biberi halka halka kesip yağda kızartın. Kızardıktan sonra kavrulan karışıma biberi de ekleyin. Bir çay bardağı et suyu ilave ederek bir taşım kaynatın. Bir kapta yağı kızdırıp toz biberi karıştırın. Hazırladığınız yemeğin üzerine gezdirerek dökün ve servis yapın.

    Siyah zeytinli levrek
    Malzemesi
  • 4 adet levrek fileto
  • 3 çorba kaşığı un
  • 1 su bardağı ayçiçek yağı
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 5 diş sarmısak
  • 2 adet orta boy domates
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 su bardağı et suyu
  • 3 çorba kaşığı un
  • Yarım su bardağı çekirdeği çıkartılmış siyah zeytin
  • 2 adet haşlanmış havuç
  • 3 çorba kaşığı mısır
  • Tuz, karabiber, kekik.

    Yapılışı
    Levrek filetoları tuzlayıp biberleyin. Sonra una bulayın. Kızdırılmış sıvı yağda kızartın. Tavada tereyağını eritin. Dövülmüş sarmısakları, ince uzun doğranmış biberleri ve küçük küçük kesilmiş domatesleri ilave edin. 5 dakika sote edin. Tuz, karabiber ve kekiği ekleyin. Et suyu eklenmiş sıcak suyu ilave edin. Sürekli karıştırarak unu ekleyin. 10 dakika orta hararetli ateşte pişirin. Son olarak küçük kesilmiş havuçları, çekirdekleri çıkartılmış zeytin ve mısırları ilave edin. Tavayı ateşin üzerinden alın. Servis tabağına filetoları yerleştirip üzerine hazırlanan sosu dökün. Sıcak olarak servis yapın.