Vitrin Kokoreç leziz, midye nefis

Kokoreç leziz, midye nefis

14.08.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kokoreç leziz, midye nefis

Kokoreç leziz, midye nefis
Kokoreç ve midye satan dükkanlar İstanbul'u bir ağ gibi sardı. Bu dükkanlar hem gece hem de gündüz müşteri akınına uğruyor. Eskiden kokoreç veya midye yemek istediğimizde gitmemiz gereken belli yerler vardı. Beyoğlu ya da Ortaköy gibi. Sonraları neredeyse adım başında bir kokoreççi açıldı. Yine de durum çok değişmedi. Çünkü adım başında açılan yerlere güvenemedik. Bugünlerde ise kokoreç ve midye sevenler daha az yorularak güvendikleri markaların ürünlerini yiyebiliyorlar. Bunun nedeni yıllardır bağımlısı olduğumuz adreslerin pek çok şubesinin açılması.
Bu yerler haftanın her günü ve her saati oldukça yoğun. Hafta sonları ise bu yoğunluk ikiye katlanıyor. Zira eğlence yerlerine girmeden önce veya çıkarken gençler kokoreç ve midye satan yerlere uğramadan evlerine dönmüyorlar. Özellikle gece yaşamının hızlı yerlerinden sahil şeridinde eğlenenler Bebek yokuşundaki Mercan'da son model arabalardan inerek yarım ekmek kokoreç veya midye ile karınlarını doyuruyorlar. Üstelik kadınlar eskiden pek rağbet etmedikleri kokoreçi şimdi erkeklerden bile daha iştahlı yiyorlar.
Kokoreç ve midyeyi en iyi yapan yerlerin başında Şampiyon ve Mercan geliyor. Ancak bu iki dükkanın ismini kullanan pek çok kokoreççi ve midyeci de yok değil.
1969 yılından beri midye ve kokoreç satan Mercan'ın ilk dükkanı Büyükada'da açılmış. Daha sonra Büyükada'daki dükkanı kapatıp Beyoğlu Balık Pazarı'ndaki yeri açmışlar. Mercan isimli pek çok kokoreççi bulunmasına rağmen aslında gerçek Mercan'ın Beyoğlu, Kadıköy ve Etiler'de şubeleri bulunuyor. "Uzun bir süre taklitlere sesimizi çıkarmadık," diyen Etiler Mercan'ın ortaklarından Yonca Tamkaynak sonunda çareyi markalarını tescil ettirmekte bulmuş.
Etiler'de 24 saat açık olan Mercan, özellikle çevredeki gece kulüplerinden çıkanların uğrak yerlerinden biri.
Eğlence çıkışı değil ama iş çıkışı Mercan'da rastladığımız Servet Öztopuz (24), Tansel Öz (26) ve Mete Irmak (24) hızlı servis ve lezzetten dolayı burayı tercih ettiklerini söylüyorlar.
20 yıldır bu işi yapan Şampiyon Kokoreç'in sahipleri Galip ve Necati Tokgöz kardeşler ise bu işe ilk Balık Pazarı'ndaki kulübede başlamışlar. Daha sonra Balık Pazarı'ndaki meşhur yerlerine geçen Tokgöz kardeşler uzun süre hiçbir yerde şube açmamışlar. Ancak onlar şube açmasa da 20'nin üzerinde taklitleri çıkmış. Bu yüzden şu anda isimlerini tescil ettiren Şampiyon Kokoreç'in ikinci şubesi de geçtiğimiz aylarda Beşiktaş'da açıldı. Balık Pazarı'ndaki dükkanı saat 22:00'de kapatan kardeşler, Beşiktaş'daki dükkanı geç saatlere kadar açık tutuyorlar. "Bizim müşterimiz Beyoğlu'nda saat 22:00'den sonra kokoreç, midye yemeyeceğini bilir. Şimdi Beşiktaş'daki dükkanı geç saatlere kadar açık tutunca oldukça şaşırıyorlar," diyorlar.
Anadolu yakasında ise Bostancı'da yenilenen alt geçit çarşısının girişindeki karşılıklı kokoreç ve midyeciler ile Kadıköy Çarşısı'ndaki Mercan ve Sargın bu yakadaki en bilinen yerlerin başında geliyor. Tüm bunların yanı sıra arabada satılan kokoreçlere de oldukça rağbet var. Özellikle Bostancı vapur iskelesinin oradaki arabalı dürümcülerde kokoreçi dürüm olarak satıyorlar. Arabada satılan kokreçlerin bir başka özelliği ise yarım veya çeyrek ekmeğin içinin alınıp suya batırılıp tekrar ekmeğin üstüne konulması.
Şampiyon'dan kokoreç tarifi
Kokoreç leziz, midye nefis
Kokoreçi kuşbaşı olarak teflon tavada veya aygazın üzerinde et kavurur gibi kavurun. Suyu çıkana kadar kavrulan kokoreç bir süre sonra renk almaya ve mısır gibi patlamaya başlayacak. Kokoreç tane tane olduğunda pişmiş sayılıyor. Yemeye hazır hale gelen kokoreçe tuz, biber, kekik, domates, yeşil biber ve özel baharatlar katılıyor. Yenilecek ekmeğin içi alındıktan sonra ekmek kızartma tavasının içine batırılıyor. Bu ekmeğe hem lezzet hem de renk katıyor.

Mercan'dan midye tarifi
  • Midye tava: Midyeyi elenmiş una buladıktan sonra karbonatlı suya batırın. Daha sonra midyeleri kızgın yağa atın.
  • Tarator sosu: Bayat ekmek içine dövülmüş sarmısağı, sirkeyi ve yumurtayı karıştırın, karışıma su ve zeytinyağı ekleyerek çırpın. Kızarttığınız midye ile servis yapın.
  • Midye dolma: Her şeyden önce midye dolmada önemli olan kullanılan kabuğun bir daha kullanılmaması. Çünkü bu sağlık açısından da lezzet açısından da son derece zararlı. Midye dolmanın iç harcı pirinç, çam fıstığı, kuş üzümü, pirinç ve soğan ve çeşitli baharatlarla pişiriliyor. Hazırlanan harç midyenin içine yerleştirildikten sonra kabuk kapatılıyor ve az bir su konarak buhar ile pişiriliyor. Limon parçalarıyla servis yapılıyor.