Vitrin Seka Kültür Havzası Fikir Projesi

Seka Kültür Havzası Fikir Projesi

29.11.2021 - 10:12 | Son Güncellenme:

EAA-Emre Arolat Architecture tarafından on yılı aşkın süredir üzerinde çalışılan “Seka Kültür Havzası Fikir Projesi” geniş bir katılımla kamuoyuna tanıtıldı. Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleşen tanıtıma Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, proje danışmanlarından Prof. Dr. Ayşe Çalık Ross ve Doç. Dr. Elif Yeşim Köstem, bölgedeki çeşitli üniversitelerin öğretim üyeleri ve öğrencilerinin yanısıra içlerinde basın mensuplarının da olduğu bir kentli grubu katıldı.

Seka Kültür Havzası Fikir Projesi

1934 yılında Cumhuriyet tarihinin ilk sanayi tesisi olarak kurulan ve 2005 yılında kapatılan Seka Kağıt Fabrikası’nın da içinde bulunduğu yaklaşık 64 hektarlık alanın nitelikli bir sosyal merkez olarak kente yeniden kazandırılması adına hazırlanan rejenerasyon projesinin kentin farklı paydaşları tarafından tartışılarak olgunlaştırılması hedeflendi. Seka Park ile birlikte eski Mannesman Boru Fabrikası arazisi ve Batı Terminali’nin bulunduğu alanı de kapsayan tasarımın diğer bir önemli ayağını da bölgede yer alan Nicomedia antik kenti oluşturuyor. Bütüncül bir kentsel tasarım mantığı ile ele alınan ana planı benzer ölçekteki kentsel projelerden ayıran en önemli olgulardan biri olan bu antik liman kenti, Roma İmportarluğu’nun dört büyük şehrinden birisi olarak tarihin en önemli katmanları arasında yer alıyor. Tasarım, bir yanıyla Cumhuriyet Türkiyesi’nin önemli bir endüstri mirasının kent hafızasındaki yerini korurken aynı zamanda çok değerli bir arkeolojik mirasın gün yüzüne çıkartılarak kentliyle buluşturulmasını hedefliyor.

Haberin Devamı

jumpthegap® Tasarım Yarışması Sonuçlandı

Roca, bu yıl 10’uncusunu düzenlediği uluslararası tasarım yarışması jumpthegap® ile sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlayacak, yaratıcı ve uygulanabilir banyo çözümlerini ödüllendirdi. Jüri başkanlığını 2014 Pritzker Ödülü sahibi Japon mimar Shigeru Ban’ın üstlendiği yarışmada; alanında uzman, sektörün önemli isimleri jüri üyeliği yaptı. Genç yetenekleri sürdürülebilir tasarımlar üretmek için cesaretlendiren yarışmada; İspanya’dan Laia Millan Català isimli tasarım öğrencisi, demans hastalarına yönelik tasarladığı akıllı ayna “İkigai” projesiyle “En İyinin En İyisi” ödülünü kazandı. Roca’nın BcDBarcelona Tasarım Merkezi ile ortaklaşa düzenlediği yarışmada, bugüne kadar 150 ülkeden 28 binden fazla katılımcı yer aldı. Türkiye’den de 118 başvurunun olduğu bu yılki yarışmada ise 102 ülkeden 2 bin 165 katılımcı ve 377 proje yarıştı. Birleşmiş Milletler'in 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’nin belirlediği hedeflerden ilham alan yarışmada, dünyanın her yerinden mimar ve tasarımcıların yenilikçi çözümleri ve en iyi fikirleri bir araya geldi. Yarışmada; “Refah ve Sağlık”, “Taraflı/Tarafsız Tasarım”, “Su ve Enerji” ve “Kriz ve Acil Durum” başlıklı dört kategorideki üç ayrı ödülle birlikte "En İyinin En İyisi" ödülü verildi. Toplamda 17 bin Euro para ödülü sahiplerini buldu.

Haberin Devamı

Uluslararası VELUX Yarışması 2022

Mimarlık öğrencileri için her iki yılda bir düzenlenen “Yarının Işığı” (Light of Tomorrow) temalı Uluslararası VELUX Yarışması 10. kez düzenleniyor. Dünyanın dört bir yanından mimarlık öğrencilerinin katılımlarını sürdürdüğü, bugüne kadar yaklaşık 5000 katılımcının 4.500'den fazla proje sunduğu yarışma için son kayıt tarihi 15 Nisan 2022. Yarışma, öğrencilerin gün ışığının mimarideki rolünü keşfetmelerini ve yeni gelişmelere ilham vermelerini amaçlıyor. Aynı zamanda, mimarlık öğrencilerinde gün ışığının enerji ve ışık kaynağı olarak kullanımı ile kullanıcı sağlığı ve konforu konularında farkındalık yaratıyor. Yarışma, Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) ve Dünya Mimarlık Festivali (WAF) ile yakın işbirliği içinde düzenleniyor; Avrupa Mimarlık Eğitimi Derneği (EAAE), Amerikan Mimarlık Öğrencileri Enstitüsü (AIAS), Mimari Araştırma Merkezleri Konsorsiyumu (ARCC) ve Üniversite Mimarlık Okulları Birliği (ACSA) tarafından destekleniyor. Son teslim tarihi 15 Haziran 2022 olan yarışmanın bölge kazananları Aralık 2022’de Dünya Mimarlık Festivali’nde jüri karşısına çıkacak.