Vitrin Yılbaşı akşamı için beslenme tüyoları

Yılbaşı akşamı için beslenme tüyoları

27.12.2023 - 17:24 | Son Güncellenme:

Yeni yılı karşıladığımız ilk saatlerde mide ağrısı, şişkinlik, hazımsızlık, baş ağrısı gibi problemleri yaşamamak için dikkatli beslenmekte fayda olduğunun altını çizen diyetisyen Berna Arslan, “Yemeklerinizin pişirme yönteminde kızartma yerine fırınlama, soteleme veya ızgara seçeneklerini seçmenizi öneririm. Hafif başlangıçları tercih ederek ana yemekten önce salata, ızgara sebze, zeytinyağlı meze varsa tüketilebilir" dedi.

Yılbaşı akşamı için beslenme tüyoları

Yeni yıl sofrasında hem eğlenip hem karın doyurmalık sağlık beslenme önerilerinde bulunan Medicana Ataköy Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü diyetisyen Berna Arslan, “Gün içerisinde geç yapılmış sağlıklı ve doyucu bir kahvaltı ile güne başlanılabilir. Daha sonrasında protein içeren bir ara öğün yapıp akşam yemeğine daha sakin bir geçiş yapabilirsiniz. Yemeklerinizin pişirme yönteminde kızartma yerine fırınlama, soteleme veya ızgara seçeneklerini seçmenizi öneririm" diye konuştu.

Haberin Devamı

Ana yemekten önce salata, ızgara sebze, zeytinyağlı meze varsa onların tüketilebileceğini ifade eden Arslan, “Masanızda hamur işleri yerine farklı salatalar hazırlayarak çeşitlilik katabilirsiniz. Böylelikle hem kalori dengesi sağlanmış olur hem de kan şekerinizdeki hızlı yükselmelerin önüne geçerek iştah kontrolü sağlamış olursunuz" açıklamasında bulundu. 

Yılbaşı menüsünde hindi ve iç pilav varsa ekmek, poğaça, börek gibi alternatiflerden uzak kalmaya çalışmanın faydalı olacağını hatırlatan Arslan, “Eğer menüyü siz planlıyorsanız iç pilav veya pirinç pilavı yerine kinoa, greçka, bulgur pilavını tercih etmek lif yüksekliği ile size daha hızlı tokluğa ulaştırmaya yardımcı olur" ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

ŞERBETLİ TATLILARDAN UZAK DURUN 

Yılbaşı tatlısı olarak şerbetli tatlılardan uzak kalmanın iyi olacağını ifade eden Dyt. Arslan, “Muhallebi, tiramisu gibi sütlü tatlılar veya kaymaksız ayva, kabak tatlısı gibi tercihlerde bulunabilirsiniz. Yemek sonrası çay-kahve kısmına geçmeden midenin sindirmesi için yaklaşık 40-45 dakika beklemek önemlidir. Böylece gece sonuna doğru oluşan aşırı şişlik ve karın ağrısının oluşması önlenmiş olur. Kuru yemişlerde seçici olun. Masum görünen yedikçe yediren kuru yemişler ana yemekte dengeyi sağlamışken oyunu bozabilir. Bu sebeple yiyeceğiniz kadarını avucunuza veya kasenize alın. Fıstık, kaju yerine çiğ fındık, çiğ badem, kabak çekirdeği, beyaz leblebi tercih etmek fazla tuz ve kalori alımınızın önüne geçmeye yardımcı olur" dedi. 

ARA SICAKLARDA SEÇİCİ OLUN 

Eğer yılbaşını ev yerine restoranda karşılıyorsanız ordövr tabağınızda sossuz olan mezelerden tercih etmeye özen göstermemiz gerektiğine değinen Dyt. Arslan, “Ara sıcaklarda seçici olun, hepsine evet demeyin, mümkünse yanınızdaki ile paylaşmaya çalışın. Etli ana yemek yanında gelen pilavı yarım porsiyon olarak istemekte fayda var. Yemeğinize mutlaka bir yeşil salata eşlik etmelidir. Sıvı tüketimini yemeklerle beraber değil, daha sonrasında içmeye özen gösterin. Yemek sonrası gelen tatlılarda en sevdiğiniz bir çeşit tatlıyı tercih edin. En önemlisi yemek tercihleriniz ve ne kadar yediğiniz sizin elinizde. Bu sebeple kendi limitinizi kendiniz belirleyin, her ikrama evet demeyin" diye konuştu.