Siyaset Vizesiz seyahat için yeşil ışık

Vizesiz seyahat için yeşil ışık

04.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

›› Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, iki ülke arasındaki iş birliğini güçledirme ve yeni projelerde bir araya gelme mesajı verdi. İki lider, vizesiz seyahat için de olumlu görüşlerini paylaştı ›› Cumhurbaşkanı Erdoğan, S400 füzeleri ile ilgili “Bu konu Türkiye’nin kendi kararıdır. Rusya ile S400 anlaşmasını yaptık, defteri kapadık, bitti o iş” derken, Putin de teslimatın hızlandırılacağını belirtti

Vizesiz seyahat için yeşil ışık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ile anlaşmaya varılan S400 füzeleri ile ilgili olarak, projeyi eleştiren Batı’ya mesaj göndererek, “S400 füzeleri ile ilgili konu Türkiye’nin kendi kararıdır” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Akkuyu Nükleer’in temelinin atılmasının ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 1,5 saat baş başa görüşme gerçekleştirdi. İki lider, görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Rusya’daki seçim başarısı nedeniyle Putin’i tebrik ederek sözlerine başlayan Erdoğan, şu açıklamalarda bulundu:

Haberin Devamı

HEDEF 100 MİLYAR DOLAR: İlk ziyaretin ülkemize olması Türkiye ve Rusya arasındaki münasebetlerin geldiği seviyelerin de en güzel işaretidir. Siyasi, askeri, ticari, ekonomik, kültürel, bu kadar geniş alanda görüşmeler zincirini ele alma fırsatını bulduk. Ticaret hacmimiz bir önceki yıla göre yüzde 32 arttı. 22 milyar doları da aşmış bulunuyor. 2 ülke arasında 100 milyar dolara ulaşmayı hedefliyoruz. Akkuyu’nun ilk aşamasını 2023’e kadar tamamlamak istiyoruz. 4 aşamalı ise de hızla ve seri gidip öne çekmenin de gayretinde oluruz. Belirlenen rakam 20 milyar dolar civarında ama 20 milyar doları da aşacak bir yatırımdır. Böyle bir yatırımın ülkemize kazandırılmasında dostumun büyük emekleri oldu.

Haberin Devamı

VİZESİZ SEYAHAT ARZUMUZ: 2017’de Rus turist sayısı 4,7 milyona ulaştı. Türkiye ziyaret eden turistler arasında Rus federasyonundan gelenler birinci sıraya yerleşti. Önümüzdeki yıl 6 milyona ulaşması bekleniyor. Vizesiz seyahat rejiminin yeniden başlaması da arzumuzdur.

ÇELİKLEŞTİ, GÜÇLENDİ: Suriye başta olmak üzere bölgesel konuları da konuştuk. Astana’da çatışmasızlığı hayata geçirdik. Arzu ettiğimiz kadar olmasa da sivillerin can kaybının önüne büyük oranda geçtik. Zeytin Dalı’nı da değerli dostumla istişare ettik. Suriye’nin geleceğinin DEAŞ, PYD/YPG gibi proje terör örgütlerine bırakılmayacağının önemine. Ortak çıkarlarımıza odaklanarak iş birliğimiz sürdüreceğiz. Son dönemde bazı sınamalarla da karşı karşıya kaldık. Türk-Rus işbirliğiniz zedeleme gayretlerine de şahit olduk. Boşa çıkan her provokasyon ile ikili işbirliğimiz su verilmiş demir gibi çelikleşti, güçlendi.

SAMİMİYETLERİNİ GÖRDÜK: S400 füzeleri ile ilgili konu Türkiye’nin kendi kararıdır. Dostlarımız Rusya’nın talebimize olumlu yaklaşımı bu anlaşmanın yapılmasını getirmiştir. S400 anlaşmasını yaptık, defteri kapadık, bitti o iş. İmalat süreci devam etmektedir. Teslimatı erkene almak suretiyle Rusya bize olan samimiyetini çok güçlü hale getirmiştir.

BAŞKA İŞBİRLİĞİMİZ DE

OLABİLİR: (S400 hızlandırılması) S400 konusunda mutabakatımız var. Ortak şirketler kendi aralarında üretim üzerinde, fiyatlarda mutabakatı sağlamış vaziyetteler, erkene çekme noktasında da mutabakat var. Bu şekliyle adım atılırken savunma sanayine yönelik başka kalemlerde de işbirliğimiz olabilir. Rus şirketler buna açık bunu gördük. Görüşmeleri de ilgili birimlerimiz savunma sanayi başta olmak üzere muhatapları ile yapıyor. Bizler de takip ediyoruz.

Haberin Devamı

Vizesiz seyahat için yeşil ışık

‘S400’ü hızlandıracağız’

Rusya Devlet Başkanı Putin’de şu değerlendirmelerde bulundu:

İleriye dönük temel hedefleri atmış bulunuyoruz. Yeni anlaşmalar talimatları verdik. Siyasi diyalog da son derece yoğundur. Erdoğan ile toplam 8 görüşme yaptık. Bakanlıklar temas halinde. İş çevrelerimiz de projeleri görüşüyor. Rusya Türkiye’nin ihracat piyasalarında Almanya ve Çin’den sonra üçüncü sırada. Türkiye ticari ortaklarımız arasında yedinci sırada. Karşılıklı yatırımların artması niyetindeyiz. Varlık fonu ile doğrudan yatırım fonu ortak yatırım fonu kuruluyor. Türk akımı ile Türkiye ve Avrupa gaz piyasası da doyabilecek.

Haberin Devamı

Verimli tesislerin, S400 teslimat sürelerini azaltmaya karar verdik. S400 teslimat süresi azaltılması konusunda Türk partnerlerimizin ricası oldu, olumlu değerlendirdik. Üretimine ivme kazandırıp hızlandıracağız. Fiyatlarla ilgili mutabakat sağlandı. Ortak imalata gelince ihracata gelince bu güven meselesi değil ticari bir meseledir. Bu mesele şirketler tarafından çözüme bağlanır. Siyasi, askeri tutum da yok, sınırlama da yoktur.

VİZE KONUŞULDU: Beşeri ve kültürel alandaki işbirliği de önceliğimizdir. Turist akımı artıyor. Vize rejimi liberalleşmesi konusunu da görüştük. Hangi ve ne gibi belgelerle yapılabileceğini, kaldırılması için ne yapılır bunları konuştuk.

TÜRKİYE GÜVENLİ ORTAK: (Büyük projelere dair Batı’dan provokatif yaklaşımlar bekliyor musunuz?) Türkiye ile ilişkilerde provokatif bir unsur yok. Yapıcı ve verimli ilişkiler var. Türkiye güvenli ve olumlu bir ortağımız. İlişkileri zedeleyebilecek bir unsur görmüyorum.

‘Terörle mücadelede birlikteyiz’

Putin, bir gazetecinin “Rusya PYD ve YPG’yi nasıl konumlandırıyor ve Münbiç’e bakış açısı nedir?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Suriye meselesinin çözümü ile ilgilenenlerle işbirliği yapıyoruz. Tutumumuz, toprak bütünlüğü sağlamak ve terör yuvalarını imha etmektir. Bu doğrultuda Türkiye işbirliği yapıyoruz ve yapacağız. Kürt halkı Suriye toplumunun parçasıdır. Siyasi süreçlere katılmalıdır ve Suriye geleceğinde kendi yerine bulma hakkına da sahiptir. Bu konudaki tüm süreçler azami şekilde koordine edilmeli ve tüm ilgili taraflar uyum içerisinde çalışmalıdır.”

Haberin Devamı

Erdoğan’dan Rusça tweet

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkçe ve Rusça attığı tweet’lerde, “Ülkemizin 30 yıllık hayali olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Türkiye’nin kalkınması ve Rusya ile enerji iş birliğimiz adına tarihi bir yatırımdır. Bu yatırımın hayata geçirilmesinde emeği olan paydaşlara teşekkür ediyor, tüm yetkililerimizi tebrik ediyorum. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni 2023 itibariyle işletmeye alma hedefimiz doğrultusunda hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Rusya ile bölgesel meseleler hususundaki iş birliğimizi de her geçen gün daha da artırarak sürdürmekte kararlıyız” ifadelerini kullandı.

Vizesiz seyahat için yeşil ışık

Vizesiz seyahat için yeşil ışık

Rusya ile 4 anlaşma imzalandı

Türkiye-Rusya arasında Rusya Doğrudan Yatırım Fonu ile Türkiye Varlık Fonu arasında ortak yatırım anlaşması, BTK ile Rusya Haberleşme ve Kitle İletişim Bakanlığı arasında enformasyon teknolojileri ve iletişim alanında işbirliğine dair mutabakat zaptı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Rusya Spor Bakanlığı kültür, fizik ve spor alanında mutabakat zaptı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Rusya Çalışma Sosyal Koruma Bakanlığı arasında sosyal politika, kadın ve aile hakları alanında işbirliğine dair mutabakat zaptı imzalandı.

Üçlü zirve için 4 bin polis alarmda

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliği yapacağı, “Suriye” konulu üçlü zirve için Ankara’ya gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin güvenliğini sağlamak için 4 bin polis görev yaptı.
Putin ve Ruhani’yi taşıyan uçaklar dün geniş güvenlik önlemleri kapsamında Ankara Esenboğa Havalimanı’na indi. Liderlerin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ile kalacakları otellere gidiş için kullanacakları güzergâhlarda yaya polisler görev alırken, güzergâhlar geçiş öncesinde kontrol edilerek araç ve yaya trafiğinden arındırıldı. Geçişler öncesinde üst geçitlerde yaya trafiği kapatılırken, geniş güvenlik önlemleri alındı. Putin ve Ruhani’nin güvenliğini iki gün süreyle toplam 4 bin polisin sağlayacağı bildirildi. ANKARA Milliyet

‘Teslimat Temmuz 2019’da’

Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, Twitter’dan yaptığı açıklamada Türkiye ve Rusya arasında gerçekleştirilen Üst Düzey İkili İşbirliği Toplantısı’nda iş birliği imkanlarının görüşüldüğünü ifade ederek “S-400 sistemi temini için Rusya ile imzalanan sözleşmedeki teslimat tarihini öne çekerek Temmuz 2019 tarihine aldık” ifadelerini kullandı.

Vizesiz seyahat için yeşil ışık