Gündem Yabancıya ‘mega yatırım’ çağrısı

Yabancıya ‘mega yatırım’ çağrısı

20.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

100 bin kişiye iş imkânı sağlaması beklenen Mega Endüstri Bölgeleri’yle ilgili ayrıntılar belli oldu. Bu bölgeleri ‘anonim şirket’ işletecek. Kurulacak şirkette yabancı yatırımcı payı da olacak

Yabancıya ‘mega yatırım’ çağrısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “100 bin kişiye iş imkanı sağlanacak” diyerek açıkladığı Mega Endüstri Bölgeleri’yle ilgili ayrıntılar ortaya çıktı. Faaliyete geçirilecek bölgelerde ilk aşamada termik santraller kurulacak, motorlu kara taşıtları, raylı sistemler, savunma sistemleri, uzay ve havacılık ile nanoteknoloji ürünleri üretilecek.

Haberin Devamı

TSK başta olmak üzere Türkiye’nin savunmayla ilgili teknik ve donanım ihtiyacı ağırlıklı olarak bu bölgelerden karşılanacak. Uluslararası alanda savunma sanayi ve lojistik sektörlerinde öne çıkan yabancı markaların da üretim yapacağı bu bölgeler için bürokratik süreçler hızlandırılacak.

Savunmaya özel

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, ilk aşamada faaliyete geçirilecek dört Mega Endüstri Bölgesi için 45 milyar TL’lik yatırım yapılacak, 35 bin kişiye iş imkanı sağlanacak.

Doğu Karadeniz, Batı Karadeniz, Kuzey Ege, Güney Marmara, Doğu Akdeniz başta olmak üzere Türkiye genelinde hem bakanlığın hem de yatırımcıların başvuruları doğrultusunda yeni Mega Endüstri Bölgeleri kurulması için çalışmalar sürdürülecek. Bunun için 140 milyar TL’lik yatırım yapılması ve 100 bin kişiye iş imkanı sağlanması gündeme gelecek.

Haberin Devamı

Öncelikle Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi, Filyos Endüstri Bölgesi, Karasu Münferit Yatırım Yeri ve Trabzon Yatırım Adası üretime geçecek. Karasu Münferit Yatırım Yeri ve Trabzon Yatırım Adası, Türkiye’nin en büyük savunma ve otomotiv araçları üretim merkezi olacak. Türkiye’nin deniz dolgusu ile oluşturulan ilk sanayi bölgesi olan Trabzon Yatırım Adası’nda savunma sistemleri, uzay ve havacılık, biyoteknoloji ve nanoteknoloji, bilişim gibi yüksek teknoloji sektörler faaliyet gösterecek.

Karasu Münferit Yatırım Yeri’nde savunma sanayi, raylı sistemler, ticari araçlar üretilecek.

Savunma sektörlerinin faaliyet göstereceği bölgelerde paletli (tank), tekerlekli (mayına dayanıklı) araçlar; harp, amfibi, destek gemileri; sahil güvenlik, karakol botları; insansız hava araçları, döner kanatlar, aviyonik ve haberleşme sistemleri; füze, ağır silahlar, hafif silahlar; radar ve sensör, karıştırıcılar, elektronik harp sistemlerinin üretilmesi gündeme gelecek.

Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi, Ortadoğu petrol ve doğalgaz rezervleri, uluslararası enerji boru hatlarına yakınlığı ile enerji sektörü için önemli bir yatırım alanı olacak. Bu bölgeye rafineri kurulacak, termik santral yatırımları yapılacak.

Haberin Devamı

Lojistik üs olacak

Filyos Endüstri Bölgesi ise yanı başında Türkiye’nin en büyük liman projesinin bulunması, lojistik üs olma imkanı açısından yerli ve yabancı yatırımcılar için önemli bir yatırım alanı olacak. Bu bölgede de elektrikli teçhizat, makine ve ekipman, motorlu kara taşıtları gibi yüksek ve orta yüksek teknolojili sektörler faaliyet gösterecek.

Çin, Kore, Singapur modeli

Bölgede yatırım yapacak yerli ve yabancı yatırımcılar, kurum/kuruluşlar, dernek, vakıf, oda, bankalar ve yerel yönetimlerin ortak olduğu anonim şirket kurulacak. Bu şirket, Mega Endüstri Bölgesi’ni işletecek. Bu model ile Çin, Güney Kore, Malezya, Singapur gibi ülkelerindeki başarılı sanayi bölgelerinin yönetimine benzer yapı geliştirilecek. Bakanlığın muhatabı, anonim şirket statüsünde, “yönetici şirket” olacak.

Bürokratik süreç de hızlanacak

Bölgelerin kamulaştırma bedeli ve altyapı ile ilgili giderleri Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca karşılanacak. Yatırımcının bürokratik süreçleri hızlandırılacak, kolaylaştırılacak. ÇED süreçleri iki aydan önce tamamlanacak, alınması gereken diğer izin, onay ve ruhsatlar (ÇED hariç) 15 güne kalmadan verilecek. Yatırımcının bürokratik süreçleri hızlandırılacak ve kolaylaştırılacak.

Haberin Devamı

ÇED süreçlerinin en geç iki ay içerisinde karara bağlanması ile alınması gereken diğer izin, onay ve ruhsatlar (ÇED hariç) ilgili kurumlarca 15 gün gün içinde verilmesiyle ilgili süreçler kısaltılacak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca verilen ve hızlandırılacak onay süreçleri ve ruhsatlar şöyle:

“Halihazır harita ve jeolojik etüt raporunun onaylanması, imar ve parselasyon planlarının onaylanması, altyapı projelerinin onaylanması, üstyapı projelerinin onaylanması, yapı ruhsatı verilmesi, yapı kullanma izin belgesi verilmesi, işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi.”

Yazarlar