Yaprak Aras

Yaprak Aras

-

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Business of Fashion (www.businessoffashion.com) veya moda dünyasında bilinen adıyla BOF. Moda ve perakende sektöründeki gelişmelerin en çok bilinen ve takip edilen adresi. Business of Fashion, geçtiğimiz günlerde günümüz moda dünyasına yön veren 500 ismi belirledi. Listede beş de Türk vardı. Moda fotoğrafçısı Mert Alaş ile tasarımcılar Ümit Benan Şahin, Hüseyih Çağlayan ve Erdem Moralıoğlu. Beşinci isim ise, Moda 2.0 kategorisinde karşımıza çıkıyordu: Trendyol’un kurucu ortağı ve CEO’su, Demet Mutlu.
BOF 500 adlı listede 27 ülkeden, moda dünyasının farklı kulvarlarındaki isimler yer alıyor. Tasarımcılar, perakendeciler, yöneticiler, yaratıcılar, modeller, medyadan isimler... Yöneticiler arasında Benetton Başkanı Alessandro Benetton, Alexander McQueen Yönetim Kurulu Başkanı Jonathan Akeroyd, Mango’nun kurucusu Isak Andic gibi isimler yer alıyor mesela. Gucci Kreatif Direktör Frida Giannini, Alexander Wang ve Tom Ford tasarımcılardan birkaçı. Moda 2.0, yani Demet Mutlu’nun da yer aldığı alanda ise toplam 17 kişi var. Amazon’un Moda Direktörü Cathy Beaudoin, Asos’un Kurucu Ortağı Nick Robertson ve Net-a-Porter’nin kurucusu Natalie Massenet, bunlardan bazıları.
Moda endüstrisinin ‘Kim Kimdir’i sayılabilecek bu faydalı kaynak için çok sayıda kişiye “Kime saygı duyuyorsunuz?” “Ülkenizde ve bölgenizde fark yaratan kim?” “Kimin uluslararası ölçekte etkili olma potansiyeli var?” gibi sorular sorulmuş. 20 kişilik bir ekip, aylar süren çalışma sonucunda finalist 2000 kişiyi titizlikle 500’e indirmiş.

Global bir marka olacak
Listedeki her ismin kendi biyografilerinin, kariyer geçmişleri ve haklarında çıkan makalelerin bulunduğu sayfaları var. Demet Mutlu hakkında şunlar yazıyor: “2009’da online e-perakende şirketi Trendyol’u kurduğundan beri Kleiner Perkins Caufield & Byers (KPCB) ile Tiger Global’den 50 milyon doların üzerinde yatırım aldı. KPCB’den yatırım alan ilk Türk girişimci olan Mutlu, 2011’de Fortune dergisi tarafından ‘En Güçlü Kadın Girişimciler’ arasında gösterildi.”
Mutlu’nun bu coğrafyanın perakendecilerini ve yöneticilerini geride bırakarak BOF 500’de yer alması, kurucusu olduğu Trendyol ve Modagram için oldukça önemli. Mutlu da bunun hayli bilincinde. “Trendyol ve Modagram olarak tasarımcılardan ulusal perakende markalarına kadar işbirliği yaptığımız iki binin üzerinde marka var. O nedenle bu listede var olmamız ve Türkiye’nin moda sektörünü temsil etmemiz önemli” diyor. Ayrıca markalarının global anlamda bir takım hedeflerinin olduğunun da altını çizerek ekliyor: “Şimdiden tanınmamız önemli.”
Demet Mutlu’nun sayfasının da yer aldığı ve gelişerek büyümesi planlanan BOF 500 listesine www.businessoffashion. com/bof500 adresinden ulaşabilirsiniz.