Yaprak Aras

Yaprak Aras

-

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Cyber Monday yani Siber Pazartesi, Kara Cuma’yı ve Şükran Günü’nü takip eden Pazartesi gününe verilen isim. Aynı Kara Cuma gibi birçok marka ciddi oranda indirime giriyor. Ama bu indirim ve kampanyalar, internet alşıverişlerini kapsıyor. 2002 yılından beri düzenlenen ve internet satışlarında rekorlar kırılan Siber Pazartesi’yi ABD’nin yanı sıra İngiltere, Portekiz, Almanya, Kanada, Japonya, Şili ve Kolombiya da uyguluyor.
Geçtiğimiz hafta düzenlenen Siber Pazartesi 2013, gelmiş geçmiş en büyük online satış günü olarak tarihe geçti. Birçok rekorun kırıldığı günde toplam 1,735 milyar dolarlık satış yapıldı. Geçtiğimiz yıla göre yüzde 17’lik bir büyüme yakalayan Siber Pazartesi’yle ilgili araştırma şirketi Custova Plus da “Tarihin en büyük online alışverişi gerçekleşti” yorumunu yaptı.

Modada ciddi indirimler
Siber Pazartesi’nin büyümesinin ardındaki en önemli etken, online alışverişin yaygınlaşması şüphesiz. Ancak bu yeni düzene uyum sağlayan markalar da satış hacminin artmasında rol sahibi. Online satışı olan bütün markalar Siber Pazartesi için özel kampanyalar düzenlemişti bu sene. Moda markaları yüzde 50’ye varan indirimler, ücretsiz gönderimler sunmuştu müşterilerine. DKNY’te yüzde 25, GAP’de yüzde 40, H&M’de ise yüzde 50’lik online indirimler vardı. İndirimli satış sitesi Rue La La’yı bir günde 350 bin kişi ziyaret etti. Ancak Siber Pazartesi’nin en çok teknolojik ürünlere yaradığının altını çizmekte fayda var. LG Electronics’in 50 inç’lik televizyonu, iPad 2 ve Fisher Price Power Wheels adlı çocuk arabası en çok satan ürünlerdendi Siber Pazartesi boyunca. Walmart’ın online sitesinde ise PlayStation 4 ve Xbox One’ın stokları tükendi.

Online’ın mobile dönüştüğü yıl
Bu yılki Siber Pazartesi, çok önemli bir başka ilke daha imza attı. Araştırma şirketleri, mobil alışverişte geçtiğimiz seneye oranla yüzde 61’lik bir büyüme olduğunu açıkladı. Ürünlere daha çok akıllı telefonlarla bakılmış ancak satın alma işlemi tabletlerle gerçekleştirilmişti. Online ödeme sistemi şirketi PayPal, mobil cihazlarla ödemelerde 2012’ye oranla yüzde 93’lük bir artış olduğunu açıklarken Walmart’ın CEO’su Woel Anderson “2013, online’ın mobile dönüştüğü yıl olarak hatırlanacak” diyerek bu önemli trendin altını çiziyordu.
Siber Pazartesi, online satış pazarını canlandırmak için önemli bir girişim. Türkiye’de de bu tür etkinliklerin yapılmasında fayda var.