Yaprak Aras

Yaprak Aras

-

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Dijital moda dünyası birkaç aydır shoppable video’ları konuşuyor. Yani izlediğiniz videodaki ürünleri satın alabilme imkânını. Sektör aslında uzun zamandır bu özelliğin üzerinde çalışıyordu. İtalyan modaevi Gucci, hazırladığı özel video ile sonbahar/kış 2012 koleksiyonundaki aksesuarların satışını, yine video üzerinden satışa sundu. Dijital dünyanın iddialı oyuncularından Burberry de aynı sezon, videodan satışa olanak veren bir diğer moda markasıydı.
Daha kolay yazılımların geliştirilmesi sayesinde hızla yaygınlaşan videodan alışveriş, Google’ın da ilgisini çekti. Markalara, YouTube kanallarında yer alan videolar üzerinden alışveriş imkanı sunduğunda, tarihler Mayıs 2013’ü gösteriyordu. YouTube kanalında yayınlanan video üzerinden alışveriş yapılabilen ilk marka, saç bakım serisi Tresemme oldu.
YouTube kanallarındaki videolar üzerinden gelişen alışveriş, müzik videolarına da sıçramıştı. Kanadalı lüks perakende şirketi Ssense’in hazırladığı ‘I Think She Ready’ adlı video, dünyanın ilk interaktif alışveriş yapılabilir videosu olarak biliniyor. Videoda, müzisyenler Diplo, FKi ve Iggy Azalea yer alıyor. Giydikleri kıyafetler de Ssense’in sitesinde satışta olan markalar haliyle. Müzik videosunu izlerken, belli ürünlerin yanında ‘satın al’ ibaresi çıkıyor, onaylamanız halinde yeni bir pencerede sizi online satış sitesine yönlendiriyor.

İlk deneyen enmoda.com
Shoppable video’yu Türkiye’de ilk deneyense, e-ticaret platformu EnModa oldu. Aynı şekilde, enmoda.com’da yayınlanan videoları izlerken içindeki ürünlere tıklayarak satın alabiliyorsunuz. Enmoda.com ilk shoppable video’sunu, sonbahar/kış 2013/14 koleksiyonu “Sokakta Safari” için çekmiş. Kreatif direktörlüğünü tasarımcı Mehtap Elaidi’nin gerçekleştirdiği koleksiyonun tanıtımını model Didem Soydan yapıyor. Videoyu izledikçe Soydan’ın üzerindeki parçalara ait bilgiler ekranınızda beliriyor. Beğendiğiniz ürünün üzerine tıkladığınızda ise video duruyor ve ürünün detaylarına ulaşılıyor.
Enmoda’nın videosunu izlemek ve tanıtılan kıyafetleri satın almak için http://www. enmoda.com/ozel-koleksiyon adresini ziyaret edebilirsiniz.
Videodan satış imkanı sunan markalar ve online alışveriş platformlarının sayısının, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla artacağı kuşkusuz. Bu arada bu yeni trendle ilgili dünyadan diğer örnekleri incelemek isterseniz, ziyaret edeceğiniz adres şu: www.shoppablevideo.com