Siyaset Yargılamalar kısalacak

Yargılamalar kısalacak

21.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kamuoyunda “istinaf” olarak bilinen bölge adliye ve bölge idare mahkemelerinin daha etkin çalışmasını sağlayacak tasarı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

Yargılamalar kısalacak

Genel Kurul’da milletvekillerinen seslenen Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “AK Parti hükümetleri olarak 15 yılda yargıda etkinliğin ve verimliliğin artırılması, yargılamaların makul sürede sonuçlandırılması ve adaletin eksiksiz bir şekilde nihayete erdirilmesi, tesis edilmesi amacıyla birtakım reformlar gerçekleştirildi. İstinaf kanun yolu, sistemimizde, Türk yargı sisteminde var olan hukuki başvuru yollarını kuvvetlendirmiş, adil yargılama hakkını daha da koruyucu hale getirmiştir. Ben, ‘geç gelen adalet, adalet değildir’ anlayışıyla yapılan bu yargıdaki reformların ülkemiz için, Türk yargı sistemi için hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

Temyiz değişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ve Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek yasaya göre, istinaf mahkemelerinde ihtisaslaşma sağlanacak, yargılamaların kısa sürede tamamlanması amacıyla yeni düzenlemeler hayata geçirilecek. Hükmün açıklanmasından itibaren 7 gün içinde yapılması gereken temyiz isteminde bulunma süresi, tarafların temyiz haklarını daha etkin kullanabilmeleri amacıyla 15 güne çıkarılacak. Tüm ceza ve hukuk dairelerinin başkanlarının katılımıyla toplanan Bölge Adliye Mahkemesi Başkanlar Kurulu’nun tekil yapısına son verilecek. Ceza Daireleri Başkanlar Kurulu ile Hukuk Daireleri Başkanlar Kurulu ayrı ayrı oluşturulacak. İhtisaslaşmanın sağlanması, mahkemelerdeki iş birikiminin önlenmesi amacıyla Bölge Adliye Mahkemesi hukuk ve ceza dairelerinin aralarındaki iş bölümünü belirleme yetkisi HSK’ya geçecek. HSK, ilk derece mahkemelerinde ihtisaslaşmanın sağlanması amacıyla, iş dağılımını belirleyebilmesinin yanı sıra bölge idare mahkemelerinde daireler arasındaki iş bölümünü de belirleyecek.

Haberin Devamı